2 Ιουν 2013
0 σχόλια

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ: ΛΕΥΚΑΔΑ

3:21 π.μ.



Η Λευκάδα ή Λευκάς είναι νησί του Ιονίου πελάγους και μαζί με τα νησιά Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Παξοί αποτελούν την περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι το τέταρτο σε έκταση νησί στο Ιόνιο (320 τ.χλμ.) και το τέταρτο σε πληθυσμό με περίπου 27.938 κατοίκους κατά την απογραφή του 2005. Η Λευκάδα μαζί με τα νησιά Μεγανήσι, Καστό και Κάλαμο αποτελεί το νομό Λευκάδας και έχει έχει 26.183 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη της Λευκάδας με 6.852 κατοίκους. Από τα πιο γνωστά χωριά είναι το Νυδρί, η Καρυά και η Βασιλική



Μέχρι το 2011, ο νομός περιλάμβανε τους εξής δήμους:
Δήμος Απολλωνίων με έδρα τη Βασιλική (3.235) 
Δήμος Ελλομένου με έδρα το Νυδρί (3.352)
Δήμος Καρυάς με έδρα την Καρυά (1.427) 
Δήμος Λευκάδας με έδρα τη Λευκάδα (16.307) 
Δήμος Μεγανησίου με έδρα το Κατωμέρι (1.092)
Δήμος Σφακιωτών με έδρα τα Λαζαράτα (1.862)



















ΠΩΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ
Απόσταση
από Αθήνα:                 385χλμ.

από Θεσσαλονίκη:      420χλμ.



Οδικώς:
Στη Λευκάδα μπορείτε να φτάσετε οδικώς αφού το νησί συνδέετε  με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας με μια γέφυρα.

Από Αθήνα: μέσω διοδίων Ασπροπύργου - Κορίνθου και μετά Κορίνθου - Ρίου. Ακολούθως Ρίο, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Βόνιτσα έως Λευκάδα.

Από Θεσσαλονίκη: μέσω Κοζάνης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Λευκάδα.



Με λεωφορείο:
Από Αθήνα:                ΚΤΕΛ Σταθμός Κηφισού 100,                       210 5129443

Από Θεσσαλονίκη:     ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης. Γιαννιτσών 244,         2310545302 -2310545303



Αεροπορικώς:
Εξυπηρετείτε από το αεροδρόμιο του Ακτίου Αιτωλοακαρνανίας.

Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος:210 3530000
Αεροδρόμιο Ακτίου:   26820 22355

Ακτοπλοϊκώς:

Συνδέεται με τα νησιά της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Κεφαλονιά (Φισκάρδο) - Νυδρί: Διάρκεια ταξιδιού: 2 ώρες.

Κεφαλονιά (Φισκάρδο) - Βασιλική: Διάρκεια ταξιδιού: 1 ώρα και 15 λεπτά.

Ιθάκη (Φρίκες) - Νυδρί: Διάρκεια ταξιδιού: 1 ώρα και 30 λεπτά.

Οι ώρες αναχώρησης μπορεί να αλλάξουν γι αυτό καλύτερα να επικοινωνείτε πριν ταξιδέψετε με τα αντίστοιχα τηλέφωνα.

Τηλέφωνα Λιμεναρχείου Λευκάδας: 2645022322, Νυδρίου 2645092509, Βασιλικής 2645031520.



ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Η Λευκάδα φημίζεται για τις καθαρές και απαράμιλλης ομορφιάς, παραλίες της.
Κάποιες από τις πιο γνωστές είναι:



Γιαλός



                                                                                     













Εγκρεμνοί


 
















Κάθισμα 

 
                                                                                















Πόρος

















Πόρτο Κατσίκι 


                                                                    
















Αγιοφύλι

















Πευκούλια   

 
                                                                          
















Βασιλική

 

















Μύλος

 




ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ


Αρχαιολογικό Μουσείο

Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Λευκάδας, στην Οδό Φανερωμένης και στεγάζεται στο Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου. Στο μουσείο υπάρχει πλούσια συλλογή από αρχαιολογικά ευρήματα που καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο. Στη συλλογή περιλαμβάνονται εργαλεία, κοσμήματα, κεραμικά και χάλκινα αντικείμενα.

Μουσείο Φωνογράφου

Θα το συναντήσετε στον κεντρικό πεζόδρομο της παλιάς πόλης, στην πρωτεύουσα της Λευκάδας. Μπορείτε να δείτε μια μεγάλη συλλογή από γραμμόφωνα και μουσικά όργανα, αλλά και άλλα λαογραφικά αντικείμενα, από την καθημερινή ζωή των κατοίκων, κάρτες, φωτογραφίες, κεντήματα, κοσμήματα, νομίσματα, εργαλεία και πολλά διακοσμητικά αντικείμενα.

Μονή της Παναγίας της Οδηγήτριας

Είναι το πιο παλιό βυζαντινό, χριστιανικό μνημείο που σώζεται στη Λευκάδα. Βρίσκεται κοντά στο χωριό Απόλπαινα, 2 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα. Η αξία της μονής είναι πολύ μεγάλη για τη χριστιανική κοινότητα. Πιστεύεται ότι χτίστηκε το 15ο αιώνα και η αρχιτεκτονική του είναι βασιλική. Διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση και στο εσωτερικό μπορείτε να θαυμάσετε μοναδικές τοιχογραφίες.

Ναός του Παντοκράτορα

Στέκεται επιβλητικός στην αγορά, στο κέντρο της πρωτεύουσας. Χτίστηκε το 1864 και άνηκε στην οικογένεια του γνωστού ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη. Στο ναό αυτό βρίσκεται και ο τάφος του εθνικού ποιητή. Στο εσωτερικό, υπάρχουν τοιχογραφίες διάσημων αγιογραφών και σπάνιες εικόνες.

Λιμνοθάλασσα

Η Λιμνοθάλασσα βρίσκεται στην πόλη της Λευκάδας και έχει χαρακτηριστεί ως υδροβιότοπος με ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Αποτελεί σταθμό για πολλά σπάνια πτηνά μεταξύ των οποίων κύκνοι ερωδιοί, πάπιες, χήνες, γλάροι και καλιμάνες. Στη λιμνοθάλασσα υπάρχει επίσης, το ιβάρι, που είναι μια μορφή ιχθυοκαλλιέργειας. Το τοπίο είναι πραγματικά μαγευτικό και αξίζει να το επισκεφτείτε.

Καταρράκτες της Ακόνης

Οι καταρράκτες της Ακόνης είναι εντυπωσιακοί και είναι μια τοποθεσία πολύ ξεχωριστή. Την ομορφιά τους αναφέρουν πολλές φορές στα έργα τους οι δύο μεγάλοι συγγραφείς από τη Λευκάδα, ο 'Αγγελος Σικελιανός και Αριστοτέλης Βαλαωρίτης. Επισκεφτείτε τους για να αποδράσετε από τη ζέστη του καλοκαιριού σε ένα εξωτικό περιβάλλον.

Μεγανήσι

Το Μεγανήσι είναι ένα καταπράσινο νησάκι απέναντι από τη Λευκάδα, σε πολύ μικρή απόσταση. Είναι γεμάτο ελιές, πεύκα και απόκρημνες σπηλιές. Η πιο γνωστή σπηλιά είναι η σπηλιά του Παπανικολή στη νοτιοδυτική ακτή του νησιού, με βάθος 30 μέτρα. Σύμφωνα με την παράδοση, εκεί κρυβόταν το υποβρύχιο Παπανικολής, για να μην το εντοπίζουν οι εχθροί, κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Κάστρο της Αγίας Μαύρας

Χτίστηκε γύρω στο 1300 και είναι ένα από τα πιο μεγαλοπρεπή κτίσματα της μεσαιωνικής εποχής. Βρίσκεται στην είσοδο του νησιού και αποτελούσε προστατευτικό οχύρωμα από τις επιθέσεις των πειρατών και των άλλων εχθρών μέχρι το 1684.

EXTREME SPORTS KAI ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Στην Λευκάδα θα μπορέσετε να απολαύσετε μία ποικιλία από extreme sports καθώς και διαδρομές με τα πόδια


Kitesurf
Το kitesurf προέρχεται από το συνδυασμό πολλών άλλων αθλημάτων (windsurfing, waterski, wakeboard, paragliding) και από μια άποψη θα μπορούσε να θεωρηθεί η φυσική εξέλιξη του windsurfing, αφού η χρήση ελαφρύτερου εξοπλισμού προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες στον αναβάτη. Ο αναβάτης χρησιμοποιεί ένα μικρό σκάφος, το οποίο οδηγεί ενώ κρατά τη μάτσα, που τον συνδέει με μακριά σχοινιά με τον αετό. Το βασικό χαρακτηριστικό, που διακρίνει το kitesurf, είναι η δύναμη της άντωσης, η τρίτη δηλαδή δύναμη, που έχει προστεθεί, με την οποία ο αναβάτης μπορεί να χρησιμοποιήσει την έλξη του αετού προς τα επάνω, για να πραγματοποιήσει πολύ ψηλά άλματα και, κατά συνέπεια, εντυπωσιακότατους ελιγμούς.
Αυτή η δύναμη είναι και το στοιχείο, που διαφοροποιεί το kitesurf από τα υπόλοιπα θαλάσσια αθλήματα, όπου ο αναβάτης χρησιμοποιεί μεν τη δύναμη της έλξης (είτε του σκάφους όπως στο wakeboard ή το water ski) είτε του πανιού (όπως στο windsurf), με τα οποία, όμως, αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο και έχει περιορισμένες δυνατότητες αλμάτων, αφού η έλξη αυτή δεν τον ωθεί προς τα πάνω και, άρα, δεν έχει τα προτερήματα, που του προσφέρουν τα μακριά σχοινιά (20 – 30μ) του αετού σε συνδυασμό, πάντοτε, με τη δύναμη της άντωσης.

Wind Surf


Η Λευκάδα είναι ένας παράδεισος του windsurfing. Η παραλία της Βασιλικής που συγκαταλέγεται  
ανάμεσα στις δέκα καλύτερες του κόσμου και στις τρεις καλύτερες της Ευρώπης, μαζί με την παραλία του Αϊ Γιάννη καλύπτουν σχεδόν όλες τις ανάγκες των «απανταχού φίλων» του σπορ.
Η περιοχή του Ιονίου τους καλοκαιρινούς μήνες «δροσίζεται» με τη βοήθεια των θερμικών ανέμων (μαΐστρος - mistral). Οι άνεμοι αυτοί μαζί και με την μορφολογία της περιοχής με την οποία συνδέονται, είναι η αιτία για τις πολύ καλές στατιστικές αέρα, που επιτρέπουν στους surfers να «απογειώνονται» σε νέα κόλπα και μανούβρες.
Κάθε μεσημέρι, την ίδια περίπου ώρα, στις δύο αυτές παραλίες ο θερμικός αέρας εμφανίζεται και δυναμώνει σταθερά μέχρι αργά το απόγευμα. Στη Βασιλική μάλιστα, το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό.
Σε ένα κλειστό κόλπο, που το πρωί είναι ιδανικός για την εκμάθηση των αρχαρίων καθώς δεν έχει καθόλου κύμα και η θάλασσα είναι αρκετά ρηχή, η διεύθυνση του ανέμου  που πολλοί φίλοι του σπορ τον αποκαλούν «Eric ή φαινόμενο»  αλλάζει, και η θάλασσα μέχρι εκείνη την ώρα ήσυχη, ασπρίζει δίνοντας σ’ όλους το σύνθημα για να ριχτούν στη μάχη. Η στατιστική της παραλίας είναι εντυπωσιακή: Μάιος - 15 ημέρες του μήνα, Ιούνιος - 20 μέρες του μήνα, Ιούλιος - 25, Αύγουστος - 20, Σεπτέμβριος- 15 ημέρες του μήνα...
Η δύναμη του αέρα κυμαίνεται από τα 4 με 5 bft. έως και τα 6-7 και τις πολύ καλές μέρες τα 8 bft. Η Βασιλική είναι ένας σερφότοπος που είναι ιδανικός για όσους θέλουν να εξασκηθούν στο slalom και στο freestyle με συνθήκες side shore. Η ύπαρξη πολλών σχολών windsurfing και εξειδικευμένων καταστημάτων για το σπορ κάνει τα πράγματα εύκολα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ή να εξελιχθούν στο άθλημα.
Στη βόρεια πλευρά του νησιού και κοντά στην πόλη της Λευκάδας βρίσκουμε την παραλία του Αϊ Γιάννη που έχει παρόμοιες στατιστικές αέρα με τη Βασιλική αλλά διαφορετικές συνθήκες μέσα στο νερό. Οι φίλοι του wave θα βρουν εδώ την ιδανική παραλία για να δοκιμάσουν ένα καινούργιο εναέριο trick. Τα πελαγίσια κύματα που συναντούν όσοι κάνουν surfing εκεί προσφέρονται για μεγάλες συγκινήσεις.

Ιστιοπλοΐα


Ιστιοπλοϊκό Ράλι Ιονίου
Στις μέρες μας, αυτοί που ανακαλύπτουν μια «άλλη Λευκάδα» χρησιμοποιώντας ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος, είναι ολοένα και περισσότεροι. Η υπερσύγχρονη μαρίνα στη πόλη της Λευκάδας, άνοιξε το δρόμο για περισσότερες επισκέψεις, καθώς έχει την δυνατότητα ελλιμενισμού 620 σκαφών. Έτσι, η εξέλιξη της ιστιοπλοΐας στο νησί, είναι σήμερα πραγματικά εντυπωσιακή.
Το νησί της Λευκάδας κρύβει πολλές εκπλήξεις για τους σύγχρονους Ροβινσώνες, με τους εντυπωσιακούς όρμους, τα γραφικά ψαροχώρια και τις κάτασπρες αμμουδιές του, πολλές από αυτές απροσπέλαστες από την στεριά.
Τα Πριγκιποννήσια, απέναντι από το Νυδρί, με επίκεντρο το Σκορπιό του Αριστοτέλη Ωνάση, εντυπωσιάζουν τους δεινούς ιστιοπλόους με την μοναδικότητα και την φυσική ομορφιά τους, ενώ λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Μεγανήσι με τα αμέτρητα λιμανάκια του που σχηματίζουν μικρά περίτεχνα φιόρδ.

Λίγο πιο νότια βρίσκονται τα δύο νησάκια Κάλαμος και Καστός, με υπέροχες μοναχικές παραλίες και θαλασσοσπηλιές.
Η δυτική Λευκάδα προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες και συγκινήσεις. Αμμουδιές μικροσκοπικές με μήκος μόλις λίγων μέτρων, περίκλειστες από πεύκα με εναλλαγές εκπληκτικές.

 

Παραπέντε

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς (παραπέντε) πήρε το όνομά του από τις γαλλικές λέξεις parachute (αλεξίπτωτο) και pent (πλαγιά). Είναι η πιο απλή μορφή πτήσης.


Ο χειριστής απογειώνεται από μια βουνοπλαγιά και εκμεταλλεύεται τα ρεύματα του αέρα για να παρατείνει την πτήση του κατολισθαίνοντας, πριν προσγειωθεί.
Στην Λευκάδα η πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς γίνεται με διπλό αλεξίπτωτο και έμπειρο χειριστή.
Όποιος αποφασίσει να ζήσει αυτή την εμπειρία, μετά από μια αξέχαστη πτήση θα κάνει μια συναρπαστική προσγείωση στο Κάθισμα, μια από τις ομορφότερες παραλίες του Νησιού. 


Περίπατος
Η ορεινή Λευκάδα  γεμάτη χαράδρες, φαράγγια, πηγές, πλούσια βλάστηση, σπάνια λουλούδια και γραφικά μονοπάτια  είναι ιδανική για περιπάτους και εκδρομές στη φύση.
Τα μονοπάτια στο βουνό των Σκάρων με το όμορφο δάσος της Βελανιδιάς, το φαράγγι της Μέλισσας στους Σφακιώτες, το φαράγγι στο Δημοσάρι, οι καταρράκτες του Νυδριού μέσα στο καταπράσινο και δροσερό τοπίο και το δάσος της Δάφνης στο Σύβρο, δημιουργούν αξεπέραστες συγκινήσεις σ’ αυτούς που θα επιχειρήσουν να περιπλανηθούν περπατώντας. 
Κοντά στην πόλη της Λευκάδας, όμορφες διαδρομές που προσφέρονται για περίπατο είναι ο γύρος της λιμνοθάλασσας στο βόρειο τμήμα της πόλης της Λευκάδας, ο Ελαιώνας της πόλης, το Φρύνι και η Απόλπαινα, μέχρι το Μοναστήρι της Φανερωμένης



Πιο αναλυτικά, οι πιο όμορφες περιπατητικές διαδρομές στη Λευκάδα, είναι:
  1. Από το χωριό Χορτάτα, στα Σταυρωτά (υψόμετρο 1.141μ) και το οροπέδιο Εγκλουβής.
  2. Από το χωριό ΄Αγιος Ηλίας προς Σταυρωτά και οροπέδιο Εγκλουβής.
  3. Από Εγκλουβή προς Άγιο Δονάτο.
  4. Από το χωριό Νικιάνα προς Σκάρους.
  5. Από Βλυχό προς περιοχή Γένι και Αγία Κυριακή.
  6. Από Νυδρί στο φαράγγι Δημοσάρι.
  7. Από Κάβαλο στο φαράγγι της Μέλισσας.
  8. Από Καρυά στο λιβάδι Καρυάς – Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη.
  9. Από το Φρύνι στην Ι.Μ. Φανερωμένης.
  10. Από Χαραδιάτικα στο Φαράγγι Αλάτρου.
  11. Από Παλαιοκατούνα στο Νιοχώρι.
  12. Από Βουρνικά στην Ι.Μ. Αγίου Ιωάννη στο Ροδάκι.
  13. Από Σύβρο στο Σπήλαιο Καρούχα.
  14. Από Μαραντοχώρι στην Αμμούσα.
  15. Από Δράγανο στο Γυαλό.
  16. Από Αθάνι στους Εγκρεμνούς.
  17. Από ΄Αγιο Πέτρο προς Ρουπακιά
  18. Από Σπαρτοχώρι Μεγανησίου στον Αγιο Ιωάννη.
  19. Από Κατωμέρι Μεγανησίου στον Αθερινό.
  20. Λευκάδα - Κάστρο - Γύρα - Λευκάδα (δρόμος που περικλείει τη Λιμνοθάλασσα στο Δήμο Λευκάδας).
  21. Από τον Κάλαμο στην Επισκοπή.

Λευκάδα: Διασκέδαση σε μπαρ, club, καφέ, εστιατόρια και νυχτερινή ζωή

Η πλειοψηφία των κέντρων διασκέδασης βρίσκεται στη Χώρα της Λευκάδας, στο Νυδρί και τη Βασιλική. Οι επισκέπτες, οι οποίοι αναζητούν έντονη νυχτερινή ζωή, θα μείνουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένοι, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά κλαμπ, πληθώρα μπαρ και καφετεριών, αλλά και αμέτρητα καλά εστιατόρια και παραδοσιακές ταβέρνες.

Το υπέροχο νησί του Ιονίου, κατά κοινή ομολογία, διαθέτει μία τεράστια ποικιλία από bars και night clubs. Τα περισσότερα από αυτά είναι συγκεντρωμένα στο κέντρο της Λευκάδας, αλλά και σε πολλά τουριστικά θέρετρα. Νιώστε την μουσική να σας αγγίζει σε συνδυασμό με την θαλάσσια αύρα και απλά κάντε τις διακοπές σας αξέχαστες.

Κατά τη διάρκεια των διακοπών σας θα διαπιστώσετε, ότι η ήρεμη και γαλήνια Λευκάδα, μόλις πέσει το σκοτάδι μετατρέπεται σε ένα νησί γεμάτο κέφι, που θα σας κρατήσει ξύπνιους μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. 








Για περισσότερες πληροφορίες 
http://www.lefkadaonline.com/info/diadromes/diadromes.htm


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top