31 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Σκάνδαλο ξεπλύματος χρημάτων από κέρδη παιδικής πορνογραφίας και εγκλήματος στην Κύπρο και άλλες 6 χώρες!

12:48 μ.μ.

-«Καρφώνει» την Κύπρο η Wall Street Journal για υπόθεση ξεπλύματος χρημάτων
-Εμπλέκουν και κυπριακές τράπεζες οι Αμερικανοί
-45 τραπεζικοί λογαριασμοί φαίνεται ότι διασυνδέονται με την παράνομη δραστηριότητα

Σε κατηγορητήριο που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, σχετικά με υπόθεση ξεπλύματος χρήματος στην Κύπρο (και σε άλλες χώρες) από παράνομες δραστηριότητες στις ΗΠΑ αναφέρεται άρθρο του Charles Forelle στην εφημερίδα Wall Street Journal με τίτλο: «Στα ίχνη των χρημάτων, η κυπριακή διασύνδεση της Liberty Reserve («Follow the Money: Liberty Reserve’s Cypriot Connection»).

Το κατηγορητήριο στο αμερικανικό δικαστήριο απήγγειλε την Τρίτη κατηγορίες σε μια ομάδα ανθρώπων για ξέπλυμα χρήματος μέσω της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων, Liberty Reserve. Το σύστημα της Liberty Reserve επέτρεπε την μεταφορά χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες όπως την υποκλοπή πιστωτικών καρτών, τις διαδικτυακές «πυραμιδωτές» επενδύσεις χρημάτων, την παιδική πορνογραφία και άλλα εγκλήματα.

Το κατηγορητήριο προβλέπει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Liberty Reserve και των εμπλεκομένων ατόμων, ενώ αναφέρονται 45 τραπεζικοί λογαριασμοί που φαίνεται ότι διασυνδέονται με την παράνομη δραστηριότητά της.

Όπως σημειώνεται, οι 22 από τους εν λόγω λογαριασμούς βρίσκονται σε τέσσερις κυπριακές τράπεζες υπό την ονομασία διαφόρων εταιρειών. Οι τέσσερις τράπεζες που φέρονται ως εμπλεκόμενες στην υπόθεση είναι η Ελληνική Τράπεζα, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η EuroBank και η Κυπριακή Τράπεζα Αναπτύξεως. Αναφέρεται πως εκπρόσωποι των τραπεζών απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα του δημοσιογράφου.

Οι εταιρείες που φέρονται να διατηρούν λογαριασμούς στην Κύπρο είναι οι: Ediago Holding Ltd, Serpentino Ltd, Oriata Ltd, Travertine Ltd, Marania Ltd, Makelina Ltd, Elano Consulting Ltd, Manueta Ltd, Phaerman Management Ltd, Sandstein Ltd, Unida Ltd, Fleureen Ltd, ο φερόμενος εγκέφαλος Αρθουρ Μπουντόφσκι και δύο από τους συλληφθέντες κατηγορουμένους Azzeddine El Amine και Allan Esteban Hidalgo Jimenez.

Εκτός της Κύπρου, η Liberty Reserve (με έδρα την Κόστα Ρίκα) χρησιμοποιούσε μέσω καταθέσεων εικονικών εταιρειών τράπεζες της Κίνας, Ρωσίας, Χονγκ Κονγκ, Μαρόκο, Ισπανίας και Αυστραλίας. Το ύψος του χρήματος που «ξεπλύθηκε» συνολικά υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σύμφωνα με το κατηγορητήριο υπήρξε συνεργασία των αμερικανικών αρχών με τις αρχές όλων των χωρών που κατονομάζονται.

Ο φερόμενος ως επικεφαλής του κυκλώματος, Αρθουρ Μπουντόφσκι, συνελήφθη στην Ισπανία, ενώ τρεις άλλοι από τους κατηγορούμενους στις ΗΠΑ.





Πηγή: http://www.newsit.com.cy

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top