22 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Αντ. Σαμαράς: Να συνδέσουμε ανταγωνιστικότητα με πάταξη της φοροδιαφυγής

3:17 μ.μ.
ην ανάγκη καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά και τη σημασία ανάπτυξης ενδογενών πηγών ενέργειας της Ε.Ε. υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής.
«Πρέπει να συνδέσουμε την ανταγωνιστικότητά μας με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και με την υλοποίηση μιας στέρεας ενεργειακής πολιτικής», σημείωσε.
«Η ανάπτυξη ενδογενών πηγών ενέργειας της Ε.Ε.», πρόσθεσε, «είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης όσο και για σωστή τιμολόγηση».
Στην ατζέντα της Συνόδου η φοροαποφυγή τύπου Apple
Στη Σύνοδο Κορυφής αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν οι αυξανόμενες ανησυχίες στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τα κρούσματα φοροαποφυγής από μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Google και η Apple.
Αρχικά, τα θέματα συζήτησης θα ήταν η ενεργειακή πολιτική και ο συντονισμός σε θέματα φορολογίας. Το φορολογικό όμως αναβαθμίστηκε στην ατζέντα μετά από δημοσιεύματα σε Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ που αποκαλύπτουν πόσο χαμηλούς φόρους πληρώνουν μεγάλες διεθνείς εταιρείες, επιλέγοντας με πολύ προσοχή τον τρόπο οργάνωσης των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη.
Ιδιαίτερα η Γαλλία και η Βρετανία ανησυχούν από την έκταση του φαινομένου αυτού, με τις αμερικανικές αρχές να αποκαλύπτουν αυτή την εβδομάδα ότι η Apple κατέβαλε μόλις 2% φόρο για τα κέρδη των 74 δισ. δολαρίων που είχε από δραστηριότητες εκτός ΗΠΑ, κυρίως επειδή εκμεταλλεύθηκε κάποιο «παραθυράκι» στον φορολογικό κώδικα της Ιρλανδίας.
Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ θα μπορούσε να εγείρει το θέμα στους ηγέτες των 27. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο τι είδους συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς έχει γίνει λίγη προετοιμασία και οι προγραμματισμένες συνομιλίες δεν θα διαρκέσουν πάνω από τέσσερις ώρες.
Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου, που είναι προσυμφωνημένο, όχι όμως δεσμευτικό, καθορίζει εννέα συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της πολιτικής και του συντονισμού σε φορολογικά θέματα, όπως η αντιμετώπιση πρακτικών φοροαποφυγής και μεταφοράς κερδών στο εξωτερικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top