30 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Ρεπούση: Εθνικός μύθος ο χορός του Ζαλόγγου

8:12 μ.μ.

"Κάθε λαός δημιουργεί εθνικούς μύθους", είπε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπούση σε ερώτηση για το αν υπήρξε ο χορός του Ζαλόγγου.

Η κα Ρεπούση σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha είπε επίσης πως στο βιβλίο της ιστορίας δεν γράφτηκε η λέξη “συνωστισμός” για τη Μικρασιατική Καταστροφή αλλά μόνο το ρήμα “συνωστίζονται”.

“Ακόμα φέρνουν στην επιφάνεια βιβλίο που έγραψα και η λέξη συνωστίζονται διορθώθηκε αμέσως. Ήταν ένα πάρα πολύ καλό σχολικό βιβλίο, είχε μια ατυχή έκφραση, διορθώθηκε αμέσως. Δεν υπήρχε η λέξη ''συνωστισμός'' υπήρχε το ρήμα στην περιγραφή μιας αθρόας προσέλευσης. Εμείς αμέσως είπαμε πως δεν είναι σωστή η λέξη συνωστισμός επειδή προσβάλλει τις μνήμες ανθρώπων. Δεν θέλαμε να πούμε ότι στη Σμύρνη έγινε συνωστισμός” είπε η κα Ρεπούση και πρόσθεσε ότι “γενικότερη τάση της ιστορίας είναι να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να προσπαθήσουμε να μην επαναλάβουμε τα λάθη μας. Πιο πάνω είναι το να μπορεί κανείς να διαβάζει ιστορικά τα πράγματα, να μη στέκεται σε μια αλήθεια αλλά να βλέπει και τις άλλες αλήθειες”.

Στην ίδια συνέντευξη η κα Ρεπούση υπεραμύνθηκε του δικαιώματος της υιοθεσίας και για τους ομοφυλόφιλους: “Εφόσον η Πολιτεία αναγνωρίζει το δικαίωμα της υιοθεσίας σε ετεροφυλόφιλους οφείλει να το αναγνωρίζει και σε ομοφυλόφιλους” δήλωσε η κα Ρεπούση σε πρόσθεσε “δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει στην Ελλάδα αυτή η ομοφοβία. Η διαφορετικότητα είναι δικαίωμα του καθενός. Η ταυτότητα του φύλου είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν τα ίδια δικαιώματα” πρόσθεσε.

Σε ότι αφορά το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο είπε οτι «είμαι κατά της ποινικοποίησης της μνήμης. Το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τις γενοκτονίες των Ποντίων και των Αρμενίων. Αυτό δεν σημαίνει ότι η ιστορική επιστήμη είναι υποχρεωμένη να δεχθεί τις πολιτικές αποφάσεις και μάλιστα να τιμωρούνται όσοι έχουν διαφορετική άποψη. Δεν έχω καμία επιφύλαξη με τη διάταξη που προτείνει το σχέδιο νόμου του Ρουπακιώτη», τόνισε χαρακτηριστικά. 

Για τη Χρυσή Αυγή, η κα Ρεπούση δήλωσε πως “υποσκάπτει τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος χρησιμοποιώντας τα ίδια τα όπλα που της δίνει η Δημοκρατία”.

Τέλος, στην ερώτηση “αν νιώθει θύμα”, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ απάντησε: "Ασκείται μια τρομοκρατία στη δική μου περίπτωση. Η Δημοκρατία μας έχει να χάσει από αυτή την άσκηση πίεσης και τρομοκρατίας. Δεν αισθάνομαι θύμα. Οι τακτικές ιεράς εξέτασης έχουν περάσει. Διεκδικώ το δικαίωμά μου να απαντώ με το δικό μου τρόπο, δεν πρόκειται κανείς να με βάλει στη λογική του μαύρου-άσπρου. Καμιά φορά κάνω το λάθος να μιλώ στην πολιτική με ιστορικούς όρους. Διεκδικώ μια ιστορική καθαρότητα".






Πηγή:newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top