30 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου

8:15 μ.μ.

Το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,3030 δολάρια από το επίπεδο των 1,2936 δολαρίων που έκλεισε αργά χθες το βράδυ στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,2944 δολάρια.

Η διαφαινόμενη δημοσιονομική χαλάρωση στην Ε.Ε δεν φαίνεται να απειλεί την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ. Ακόμη και η φημολογούμενη συμπλήρωση της νέας αυτής πολιτικής με μία νέα μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ - σε αρνητικό πλέον έδαφος - δεν δείχνει να προκαλεί πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα. Αντίθετα οι αγορές φαίνεται μάλλον να επικροτούν την, δειλή έστω, αποστασιοποίηση της Ευρωζώνης από την γερμανικής επίνευσης πολιτική γενικής λιτότητας. Έτσι παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις αναπτυξιακές προοπτικές των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε, οι επενδυτές φαίνεται να προεξοφλούν ήδη τα θετικά αποτελέσματα που θα έχει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής. Παρόλο που και η ίδια η ΕΚΤ έχει αναγνωρίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη λεγόμενη "μετάδοση της νομισματικής πολιτικής" στις επιχειρήσεις καθώς η πιστωτική επέκταση σε ολόκληρη την ευρωζώνη κινείται με ιδιαίτερα χαμηλό ρυθμό.

Στη δευτερογενή αγορά ομολόγων στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς και τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε ελαφρώς και διαμορφώθηκε στο 8,96% από 8,67% που ήταν χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 1,50% να διευρυνθεί στο 7,46% από το 7,14% που έκλεισε χθες.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαίνονταν στο 0,48% από 0,47% στη διάρκεια των 9 μηνών κυμαίνονταν στο 0,39% από 0,38%, το εξάμηνο διατηρήθηκε στο 0,29% στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο 0,20%, ενώ στο μήνα διατηρήθηκε στο 0,11%.






Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top