31 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Νέα απεργία κατά της λιτότητας στην Πορτογαλία

10:46 μ.μ.

Συνδικαλιστικές οργανώσεις αντιτίθενται στα μέτρα των διεθνών πιστωτών

Έκκληση για γενική απεργία στη χώρα στις 27 Ιουνίου ενάντια στα νέα μέτρα λιτότητας που ζητήθηκαν από τους διεθνείς πιστωτές της Πορτογαλίας, απηύθυνε η κύρια συνδικαλιστική οργάνωσης της χώρας CGTP.

«Η CGTP αποφάσισε να καλέσει σε γενική απεργία για τις 27 Ιουνίου», δήλωσε ο Αρμένιου Κάρλους, γενικός γραμματέας της συνομοσπονδίας, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η CGTP, η οποία πρόσκειται στο Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, είχε οργανώσει δύο γενικές απεργίες πέρυσι, την πρώτη τον Μάρτιο και την δεύτερη το Νοέμβριο.

Το συνδικάτο UGT, που συνδέεται με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, κύριο σχηματισμό της αντιπολίτευσης, θα αποφασίσει τη Δευτέρα για την συμμετοχή του ή μη στη γενική απεργία.

Και τα δύο συνδικάτα είχαν κινητοποιηθεί από κοινού για τις γενικές απεργίες τον Νοέμβριο του 2010 και τον Νοέμβριο του 2011. Έκτοτε όμως διχάστηκαν, αφού το UGT υπέγραψε τη μεταρρύθμιση του κώδικα εργασίας, η οποία απορρίφθηκε από την CGTP..

Η CGTP, η οποία απευθύνει επίσης έκκληση για συγκεντρώσεις στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, αποφάσισε τη γενική αυτή απεργία μετά την έγκριση από την κυβέρνηση των νέων μέτρων λιτότητας για να αντικατασταθούν εκείνα που απορρίφθηκαν στις αρχές του Απριλίου από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Τα συνδικάτα σκοπεύουν να διαμαρτυρηθούν κατά της περικοπής 30.000 θέσεων εργασίας στο δημόσιο, την επιμήκυνση του χρόνου εργασίας, ο οποίος αυξήθηκε από 35 σε 40 ώρες την εβδομάδα, καθώς και για την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπό την εποπτεία της διεθνούς τρόικας των δανειστών της Πορτογαλίας (ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ), επικρίνονται όλο και περισσότερο από την αριστερή αντιπολίτευση και τον πληθυσμό της χώρας, που θεωρούν ότι σε αυτά οφείλεται η σημαντική επιδείνωση της ύφεσης και της ανεργίας.

Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις η οικονομία θα σημειώσει ύφεση κατά 2,3% φέτος και η ανεργία, η οποία έχει ήδη φτάσει το 17,7%, και περισσότερο από 40% για τους νέους, θα υπερβεί το ποσοστό-ρεκόρ 18%.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη δυσαρέσκεια προωθώντας πλέον μέτρα για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, χωρίς όμως να πείθει, καθώς μετά δυσκολίας τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση των ελλειμμάτων, παρά το ότι έχει λάβει δύο παρατάσεις γι' αυτό.

Η Πορτογαλία καλείται να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της στο 5,5% του ΑΕΠ το 2013, στο 4% το 2014 και στο 2,5% το 2015, όταν προβλέπεται πως πρόκειται να επανέλθει σε ένα έλλειμμα κάτω από το όριο του 3% που έχει οριστεί από τις Βρυξέλλες. 
 

 


Πηγή: newsbeast.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top