23 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Eπίσκεψη Κένι στην Αθήνα

7:11 μ.μ.

Θετικά την αποτιμά το Μαξίμου

Ελλάδα-Ιρλανδία συμμαχία είναι το σύνθημα που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση στα πλαίσια της επίσκεψης στην Αθήνα του ιρλανδού πρωθυπουργού Έντα Κένι.

Μπορεί ο Κένι να ήλθε στην Αθήνα με την ιδιότητα του προεδρεύοντος της ΕΕ, ωστόσο η παρουσία του στη χώρα μας και η συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά σηματοδοτεί σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τρία πράγματα.

Δείχνει ότι οι χώρες που έχουν υπογράψει μνημόνια επιτέλους συμμαχούν και κινούνται σε κοινό μέτωπο διεκδικήσεων. Δείχνει ότι θα υπάρχει πίεση για στροφή στην ανάπτυξη και απομάκρυνση από τις πολιτικές λιτότητας.

Δείχνει τέλος ότι η ελληνική προεδρία στην ΕΕ θα αποτελέσει μια καλή αφορμή για την υπέρβαση προβλημάτων που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η χώρα.

Καθώς η Ιρλανδία έχει προαναγγείλει την έξοδο της χώρας της στις αγορές έως το τέλος του 2013 η Ελλάδα επιζητεί με την ίδια επιμονή και προσήλωση να πετύχει το ίδιο στα τέλη του 2014.

Σημειώνεται πως έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών που δόθηκε προ ημερών στη δημοσιότητα με τίτλο «Μια πρώτη αξιολόγηση για τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ προς τις χώρες της ευρωζώνης», αναδείκνυε με «κομψό» τρόπο τις ακούσιες και εκούσιες πολιτικές παρεμβάσεις που οδήγησαν στην αποτυχία, του ελληνικού προγράμματος, στην επιτυχία του ιρλανδικού προγράμματος και στην ακόμα κρινόμενη επιτυχία του πορτογαλικού προγράμματος.

Οι γνωστοί οικονομολόγοι Ζαν Πιζανί Φερί, Αντρέ Σαπίρ και Γκούντραμ Βουλφ που υπογράφουν την 114σελίδη έκθεση του Bruegel τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι οι πρόωρες εκτιμήσεις της τρόικας σχετικά με την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί, αποδείχθηκαν αισιόδοξες, ενώ οι παραδοχές στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας αποδείχθηκαν πιο ρεαλιστικές και ως εκ τούτου η επιστροφή τους στις αγορές είναι εφικτή.

Συνοψίζοντας τους λόγους που το πρόγραμμα ελληνικό απέτυχε ανέφεραν ότι οι αρχικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα δυσμενείς στην Ελλάδα, ότι η χώρα είχε και έχει ασθενέστερο διοικητικό και πολιτικό σύστημα από την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ ευσχήμως ανέφεραν ότι η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο της ευρωζώνης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top