22 Μαΐ 2013
0 σχόλια

ΔΕΠΑ: "Κλείδωσε" η προσφορά της Gazprom

12:43 μ.μ.


Τέλος της τρέχουσας εβδομάδας ή αρχές της επομένης, αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Gazprom σχετικά με την οριστικοποίηση της συμμετοχής της ρωσικής εταιρίας στον διαγωνισμό για την ΔΕΠΑ καθώς επίσης και της έγκρισης για το ύψος της προσφοράς που θα κατατεθεί.

Στην συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Αλεξέι Μίλερ, φαίνεται πως ουσιαστικά κλείδωσε η παρουσία της Ρωσικής εταιρίας στον διαγωνισμό καθώς τα δύο μείζονα θέματα που τέθηκαν από την ρωσική πλευρά φαίνεται να επιλύθηκαν. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως όσον αφορά το θέμα της εγγυητικής επιστολής καλής εκτέλεσης, αυτή, περιορίστηκε στο 10% της προσφοράς, ενώ προβλέπεται πως δεν θα καταπέσει έστω και στην περίπτωση που η συναλλαγή δεν θα προχωρήσει ακόμα και χωρίς την υπαιτιότητα του αγοραστή. Δηλαδή έστω κι αν η Κομισιόν μπλοκάρει την πώληση, η εγγυητική θα επιστραφεί στην ρωσική εταιρία.

Το δεύτερο ζήτημα που συζητήθηκε αφορούσε στα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών προς την ΔΕΠΑ. Αλλά και στο συγκεκριμένα θέμα φαίνεται πως υπήρξε συμφωνία, καθώς υπήρξε δέσμευση από την ελληνική πλευρά πως θα εφαρμοστεί πλάνο πληρωμών του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς με σκοπό τον μηδενισμό των χρεών μέχρι τα τέλη του 2014.

Εκτός από τα προαναφερθέντα ζητήματα από την ρωσική εταιρία, το θέμα που τέθηκε από την ελληνική μεριά αφορούσε την μείωση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου. Ένα θέμα που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συμμετεχόντων, θα έχει επιλυθεί πριν προχωρήσουν στην υπογραφή της σύμβασης πώλησης.

Ο Αλεξέι Μίλερ αποχώρησε από την Αθήνα, αλλά πίσω παρέμεινε ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κύριο Πάβελ Οντέροφ, διευθυντή δημοσίων σχέσεων, με σκοπό την συνέχιση των επαφών με το ΤΑΙΠΕΔ ώστε να διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες των όρων της σύμβασης.

Οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την ρωσική εταιρία, έγιναν σε πολύ καλό κλίμα και υπάρχει η αίσθηση ότι η συμφωνία πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Αυτό προκύπτει και από την ανακοίνωση του ρωσικού κολοσσού, που ξεφεύγει από το λιτό και τυπικό ύφος των ανακοινώσεων τους, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην «εξαιρετική συνεργασία στον τομέα του φυσικού αερίου» ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ τονίζεται το ενδιαφέρον «για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίως επωφελούς συνεργασίας».
Νεότερη ανάρτηση
Previous
This is the last post.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top