31 Μαΐ 2013
0 σχόλια

JP Morgan: Αυξάνονται οι θετικές ειδήσεις από την Ελλάδα

12:52 μ.μ.
Τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, τα οποία «δεν προβάλλονται στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ», επισημαίνει αναλύτρια της JP Morgan Asset Management σε άρθρο της στους Financial Times.
Όπως παρατηρεί η Μαρία Πάολα Τόσι, ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου ΓΔ-0,15% Αθηνών κατέγραψε την καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη στον τελευταίο χρόνο, η οποία πλησιάζει το 100%  από τον Μάιο του 2012.
«Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, που καταρτίζει το ΙΟΒΕ, βρίσκεται κοντά στο υψηλό διετίας. Ελληνικές επιχειρήσεις μπόρεσαν να εκδώσουν ομόλογα στις αγορές κεφαλαίων. Η κυβέρνηση προβλέπει την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό φέτος και την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014», σημειώνει η κ. Τόσι.
«Αυτά [τα στοιχεία] έχουν επιτρέψει στην Ελλάδα να συμμετάσχει στο ράλι “ανάληψης κινδύνων” τους τελευταίους μήνες», αναφέρει η αναλύτρια, η οποία θυμίζει ότι οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει πλέον πολύ του 10%.
Στις θετικές εξελίξεις προσθέτει, επίσης, την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον οίκο Standard & Poor's στην κατηγορία B- με σταθερή προοπτική, από την κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα, ο οικονομολόγος Γουίλεμ Μπούιτερ, ο οποίος είχε εισάγει τον όρο «Grexit», δήλωσε ότι μία έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί, δεν περιλαμβάνεται πλέον στο βασικό του σενάριο.
Ωστόσο, η αρθρογράφος σημειώνει ότι είναι γεγονός πως η αγορά εργασίας παραμένει αδύναμη. «Στο τέλος του 2012, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε στο 24%, το οποίο σαφώς υπονομεύει την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος υποχώρησε 14% από το υψηλό επίπεδο του 2009. Το αποτέλεσμα αυτής της υποχώρησης, σε συνδυασμό με την ασθενή εγχώρια ζήτηση, ήταν μία συνεχής βελτίωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο μειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο 5% του ΑΕΠ από 16% που ήταν το 2009», αναφέρει η κ. Τόσι.
«Εάν το ονομαστικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξηθεί σύμφωνα ή περισσότερο από τις εκτιμήσεις, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μηδενισθεί σταδιακά τα επόμενα χρόνια», καταλήγει η αρθρογράφος, προσθέτοντας ότι «δεν πρέπει να υποβαθμίζουμε τους κινδύνους, που παραμένουν σημαντικοί, αλλά αυτό που προκύπτει είναι ότι μερικές φορές η πραγματικότητα είναι καλύτερη από αυτή που υπονοούν οι δραματικοί τίτλοι των ειδήσεων».




Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top