8 Ιουν 2013
0 σχόλια

Η Εθνική κέρδισε το στοίχημα για 10% ιδιωτική συμμετοχή

7:58 μ.μ.
Συγκέντρωσε 1 δισ. ευρώ - Στόχος τώρα το 12% ώστε να μην εκδοθούν CoCos

Επιβεβαιώνονται οι θετικές εκτιμήσεις, ότι και η αύξηση της Εθνικής Τράπεζας ΕΤΕ-3,39% θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο όμιλος έχει ήδη καταφέρει να συγκεντρώσει κεφάλαια που καλύπτουν το 10% της ιδιωτικής συμμετοχής, ήτοι 1 δισ. ευρώ.
Ο επόμενος στόχος πλέον -οι προσπάθειες για τον οποίο θα ενταθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα με περαιτέρω συγκέντρωση στους πελάτες της λιανικής τραπεζικής- είναι η περαιτέρω διεύρυνση του ποσοστού αυτού στο 12%, ώστε να μην εκδοθούν τα CoCos.
Κύκλοι της τραπεζικής και χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι το κύριο μέρος των κεφαλαίων έχει προέλθει από επιχειρηματίες που είχαν εκφράσει τη διάθεση να συμμετέχουν και, εν συνεχεία, δέσμευσαν τα κεφάλαιά τους. Ισχυρή είναι η στήριξη από την πλευρά της οικογένειας Λάτση, η οποία δέσμευσε περί τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ φέρεται να έχει προχωρήσει και σε προεγγραφή για την κάλυψη αδιάθετων μετοχών.
Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Τράπεζα επιδιώκει την άντληση 1,17 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια και, με βάση τις εκτιμήσεις από την αγορά, πριν ακόμη ξεκινήσει η άσκηση των δικαιωμάτων συμμετοχής στην αύξηση, είχε καταφέρει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή για ποσό άνω των 800 εκατ. ευρώ, μέσω δεσμεύσεων των αντίστοιχων κεφαλαίων σε ειδικό λογαριασμό από περισσότερους από 350 επιχειρηματίες.
Το συγκεκριμένο ποσό των 800 εκατ. ευρώ ήταν η ελάχιστη συμμετοχή, ώστε η τράπεζα να παραμένει ιδιωτική, αλλά η επιδίωξη της διοίκησης είναι να κινηθεί παραπάνω, ώστε να μη χρειαστεί να εκδώσει cocos, προοπτική που πλέον δείχνει να μπορεί να επιτευχθεί.
Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας, Αλέξανδρο Τουρκολιά, με την επιτυχή ολοκλήρωση της κεφαλαιακής της ενίσχυσης, η Εθνική Τράπεζα θα διευρύνει τις δυνατότητες που έχει να συμβάλει στην εξέλιξη της εθνικής οικονομίας, τόσο στο περιβάλλον της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιφερειακή αγορά, στην οποία επιτυχώς είναι τοποθετημένη.
Τα δικαιώματα
Να σημειωθεί ότι, χθες, ολοκληρώθηκε και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ η διαδικασία της άσκησης των δικαιωμάτων ολοκληρώνεται στις 13 Ιουνίου. Βάσει των όρων της αύξησης, οι παλαιοί μέτοχοι έχουν δικαίωμα προτίμησης συμμετοχής και δύνανται να λάβουν 2,2253392 νέες μετοχές για καθεμία παλαιά, με τιμή διάθεσης 4,29 ευρώ.
Κατά το κλείσιμο, χθες, της συνεδρίασης, η αξία του δικαιώματος σχεδόν μηδενίστηκε, γεγονός που αποδίδεται στην προσφορά που υπήρξε, καθώς ένας σημαντικός αριθμός μικρομετόχων σε σύνολο 268 χιλιάδων δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στην αύξηση, ενώ και τα Ταμεία δεν είχαν τη δυνατότητα αυτή και αναγκάστηκαν αν προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις.
Επίσης, και η μετοχή της Εθνικής, χθες, πιέστηκε και συνολικά όλη την εβδομάδα εμφάνισε απώλειες, καθώς αρκετοί μέτοχοι προχώρησαν σε πωλήσεις των μετοχών τους μετά την αποκοπή του δικαιώματος, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να τοποθετηθούν στην αύξηση κεφαλαίου.
Κύκλοι της αγοράς σημειώνουν πως η επιτυχία του εγχειρήματος της Εθνικής Τράπεζας έχει μεγάλη σημασία για το σύνολο του Χ.Α., καθώς, μέσω αυτής, θεωρείται πως ανακτάται η εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ελληνική οικονομία.
Ετος βελτίωσης
Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2013 θα είναι έτος βελτίωσης για την πορεία του ομίλου. Συγκεκριμένα η διοίκηση σημειώνει πως από την αρχή της κρίσης έχει προχωρήσει σε κινήσεις για να μειώσει το κόστος λειτουργίας κατά 25%, ενώ έχουν υπάρχουν εν εξελίξει πρωτοβουλίες για περαιτέρω περικοπές. Παράλληλα, έχει δρομολογήσει ενέργειες για τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ, όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, η τράπεζα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορά στη ρευστότητα, καθώς ο δείκτης δάνεια προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 95% στην Ελλάδα, με καθοδική τάση.
 




Πηγή: naftemporiki.gr

 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top