7 Ιουν 2013
0 σχόλια

Πορτογαλία: Ψηφίστηκαν τα νέα μέτρα λιτότητας

7:12 μ.μ.
Υπερψηφίστηκε ο διορθωτικός προϋπολογισμός από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας, παρά την αρνητική ψήφο των Σοσιαλιστών και της Αριστεράς, καθώς η κεντροδεξιά κυβερνητική συμμαχία κατέχει την πλειοψηφία στη βουλή.
Ο νέος προϋπολογισμός περιλαμβάνει τα νέα μέτρα λιτότητας, τα οποία συγκλίνουν με τους δημοσιονομικούς στόχους της τρόικας, προς αντικατάσταση των αρχικών μέτρων που είχαν απορριφθεί τον Απρίλιο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Ο διορθωτικός προϋπολογισμός εμπεριέχει μέτρα που θα μας επιτρέψουν να εκπληρώσουμε τον στόχο για έλλειμμα στο 5,5% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους», δήλωσε ο πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, Βίτορ Γκάσπαρ.
Στις αρχές Απριλίου, το Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε μία σειρά από μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνονταν στον προϋπολογισμό του 2013—ο οποίος χαρακτηριζόταν από μία γενική αύξηση των φόρων—εκτιμώντας πως κάνουν διακρίσεις όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, με την κατάργηση του 14ου μισθού και της σύνταξης.
Για να ισοσκελίσει την απώλεια αυτών των εσόδων, η κυβέρνηση συμπεριέλαβε μία νέα σειρά μέτρων λιτότητας, που προβλέπουν κυρίως τη μείωση των δαπανών σε όλα τα υπουργεία, επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων από 35 στις 40 ώρες εβδομαδιαίως, καθώς και αύξηση των κρατήσεών τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να καταργήσει στο Δημόσιο 30.000 θέσεις εργασίας από τις 700.000.
Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο Γκάσπαρ εξέφρασε την εκτίμηση πως η εφαρμογή του προγράμματος δανεισμού, που αποφασίσθηκε προ δύο ετών για την Πορτογαλία, «δεν ήταν αποτυχημένη». «Μας επέτρεψε να επιστρέψουμε στις διεθνείς αγορές πολύ πιο σύντομα απ’ όσο προβλεπόταν», σημείωσε ο ίδιος.
Η Πορτογαλία τον Μάιο άντλησε για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια 3 δισ. ευρώ δημοπρατώντας 10ετή ομόλογα με επιτόκιο 5,6%. Χθες, όμως στην αντίστοιχη δημοπρασία, τα επιτόκια του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκαν στο 6%, έπειτα από την ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ο οποίος άφησε να υπονοηθεί μία ανάπαυλα στα μέτρα στήριξης της οικονομίας.


Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top