3 Ιουν 2013
0 σχόλια

Γ. Στουρνάρας: Η Ελλάδα αξίζει μια μείωση χρέους

4:24 μ.μ.
Η Ελλάδα έχει αρχίσει να πετυχαίνει «καλά αποτελέσματα» και, ως εκ τούτου, αξίζει μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Les Echos.
Συγκεκριμένα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να πετυχαίνει «καλά αποτελέσματα», αφού πέρυσι κατέγραψε ένα πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα (εκτός πληρωμών του χρέους) της τάξεως του 1,2% του ΑΕΠ, δηλαδή καλύτερο από το προβλεπόμενο 1,5% του ΑΕΠ.
Επίσης, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2013 το έλλειμμα ήταν μόλις 300 εκατ. ευρώ αντί για 3 δισ. ευρώ που προβλέπονταν αρχικά, είπε ο ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τον τουρισμό που εάν φέρει στην Ελλάδα πάνω από 16 εκατ. τουρίστες, «τότε οι στόχοι θα επιτευχθούν».
Ερωτηθείς σχετικά με μια πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους ανέφερε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου συζητήθηκε, ότι εφ' όσον η Ελλάδα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
«Νομίζω ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι, θα είμαι σε θέση να ζητήσω από τους συναδέλφους μου την εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η Ελλάδα το αξίζει», δήλωσε στη Les Echos.
Κοντόφθαλμη πολιτική της Ε.Ε. την Ελλάδα
Κληθείς να σχολιάσει την ευελιξία που επέδειξε η Ευρώπη δίνοντας μια παράταση σε ορισμένες χώρες όπως η Γαλλία, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δέχεται απόλυτα την πολιτική αυτή που είναι σε αντίθεση με την επιβληθείσα «κοντόφθαλμη» πολιτική προς την Ελλάδα.
«Όταν η κρίση βρισκόταν στο αποκορύφωμά της, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ στην Ελλάδα, επί 11 μήνες το 2012, γιατί φοβόταν ότι η χώρα θα έβγαινε από το ευρώ. Αυτό συνιστά ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα κοντόφθαλμης πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Τώρα και η Ελλάδα, έλαβε τον περασμένο Νοέμβριο, μια παράταση δύο χρόνων μέχρι το 2016. Σήμερα, έχουμε όλοι μας καταλάβει ότι μόνη της, η δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς να συνοδεύεται από πρωτοβουλίες ανάπτυξης, φέρνει τη λιτότητα και βάζει σε δοκιμασία μεγάλα τμήματα της κοινωνίας», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.
 Αναγνώρισε, πάντως, τις «βαριές ευθύνες» που έχει και η ίδια η Ελλάδα. «Τη δεκαετία του 2000, οι κυβερνήσεις άφησαν ανεξέλεγκτα τα ελλείμματα, εξωτερικά και εσωτερικά, ο δημόσιος τομέας είχε διογκωθεί υπερβολικά όπως επίσης και οι μισθοί», εξήγησε.
Αισιοδοξία για ανάπτυξη από το 2014
Σχολιάζοντας, εν τω μεταξύ, την πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για ύφεση και το 2014, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε την αισιοδοξία του ότι θα επανέλθει η ανάπτυξη από το ερχόμενο έτος.
«Μετά από πολλά τρίμηνα πτώσης της παραγωγής, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο», είπε και αναφέρθηκε ενδεικτικά στη βελτίωση του ισοζυγίου πληρωμών, στην άνοδο των εξαγωγών και στη μείωση των τιμών που ξεκίνησε από τον Μάρτιο. «Αυτό είναι προς όφελος της ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων», είπε.



Συνέντευξη στην εφημερίδα Les Echos

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top