8 Ιουν 2013
0 σχόλια

«Μαμούθ» απάτες φοροδιαφυγής στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ

10:01 π.μ.
Ποδοσφαιρικές εταιρίες, δικηγόροι, γιατροί, λαθρέμποροι ποτών, επιχειρήσεις σε Κρήτη και Ν. Αιγαίο στο μάτι του ΣΔΟΕ για «μαμούθ» απάτες φοροδιαφυγής.
Μεγάλα ερωτήματα για την έκταση διαφθοράς σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, τόσο στο κέντρο όσο και στην Μακεδονία, την Κρήτη και το νότιο Αιγαίο γεννούν οι τελευταίες αποκαλύψεις του ΣΔΟΕ. Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το Reporter.gr με αιχμή παρανομίες σε διακινήσεις στρατιωτικών καυσίμων στην Κρήτη, αλλά και σε κοινοτικώς χρηματοδοτούμενα λιμενικά έργα στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίο η γάγγραινα της διαφθοράς έχει βαθιά πλοκάμια, ακόμα και εκεί που δεν περιμένει κανείς, ακόμα κι εκεί που δεν περιμένει κανείς, δηλαδή κάτω κι από τη μύτη του υπερατλαντικού συμμάχου...
Αφενός, οργιάζει το λαθρεμπόριο, καθώς η αυξημένη φορολογία οδηγεί τα κυκλώματα σε υπερκέρδη, αλλά και τη δημόσια υγεία στο κόκκινο, με τα λαθραία τσιγάρα και ποτά, κι αφετέρου οι περιπτώσεις «καραμπινάτης» φοροδιαφυγής με πλαστά τιμολόγια έχουν «ζαλίσει» τους ελεγκτές. Έτσι, τελευταία, παρανομίες βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων του ΣΔΟΕ σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη και Νότιο Αιγαίο. Ειδικά στην Κρήτη εντοπίζονται σειρά με απάτες μαμούθ με υπερκέρδη από πλαστά τιμολόγια και λαθρεμπόρια καυσίμων, ενώ στο νότιο Αιγαίο, «κομπίνες» γινόταν ....κι από τη φυλακή.

Τη Δευτέρα, πάντως, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που θα δίνει τη δυνατότητα άρσης του τραπεζικού απορρήτου σε περιπτώσεις που κάποιος χρωστάει στο Δημόσιο. Ωστόσο αυτό αποτελεί πρόκριμα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, για το «πώς θα αντιμετωπίζει στο εξής η πολιτεία, όσους μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγτών.»
Σημειώνεται ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της αποκάλυψης αδήλωτων εσόδων από τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις, διενήργησε κατά τον μήνα Μάιο 2.115 στοχευμένους ελέγχους και 1.389 ελέγχους διακίνησης, με μέση παραβατικότητα 42% στους στοχευμένους ελέγχους και 11% στη διακίνηση με τα κυριότερα ακόλουθα αποτελέσματα.
Στην περιοχή της Αττικής οι έλεγχοι αποκάλυψαν ότι 7 επιχειρήσεις εξέδωσαν 1.190 εικονικά τιμολόγια και 81 πλαστά τιμολόγια προκειμένου να καλύψουν ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 31.700.000 €, καθώς επίσης 15 επιχειρήσεις έλαβαν 1275 εικονικά και πλαστά τιμολόγια ύψους 23.341.000 €.
Πρόκειται για επιχειρήσεις παραγωγής γεωργικών φαρμάκων, παραγωγής απορρυπαντικών, τεχνική εταιρεία Ναυπήγησης σκαφών, εταιρεία πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, διαφημιστική εταιρεία.
Χαρακτηριστική περίπτωση είναι εταιρεία, της οποίας ο εκπρόσωπος ήταν στην φυλακή, και φέρεται να προμήθευε εικονικά τιμολόγια σε επιχειρήσεις και νησιωτική Δημοτική αναπτυξιακή εταιρεία.
Σημειώνεται ότι σε εξέλιξη είναι έρευνα για την αποκάλυψη των υποκρυπτόμενων προσώπων. Το ύψος των εκδοθέντων πλαστών και εικονικών τιμολογίων ανέρχεται στο ποσόν των 9.000.000 €.
· Στην περιοχή Θεσσαλονίκης 3 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και μία Π.Α.Ε., εξέδωσαν ή έλαβαν εικονικά τιμολόγια ύψους 10.623.000 €
· Στην Κρήτη το ΣΔΟΕ αποκάλυψε περίπτωση μεγάλης επιχείρησης, της οποίας ο εκπρόσωπος υπερκοστολογούσε τον πάγιο εξοπλισμό της επιχείρησης που προμηθεύονταν από το εξωτερικό, προκειμένου να καταθέτει τη διαφορά σε offshore εταιρεία συμφερόντων του. Ο τραπεζικός λογαριασμός της offshore πιστώθηκε με το ποσόν 1450.000 €.
Παράλληλα στο πλαίσιο της προστασίας του καταναλωτικού κοινού και της νεολαίας, το ΣΔΟΕ διενεργεί στοχευμένους ελέγχους στη διακίνηση των αλκοολούχων ποτών και καπνικών προϊόντων. Στις 04/06/2013 κατασχέθηκαν 6.000 φιάλες παράνομων απομιμητικών ποτών έτοιμα για διάθεση στην αγορά. Επίσης, κατασχέθηκαν 5 τόνοι οινόπνευμα οι οποίοι είχαν προορισμό την κατασκευή απομιμητικών ποτών.
Στις 05/06/2013 κατασχέθηκαν από το ΣΔΟΕ 520 κιλά ινδικής κάνναβης σε σάκους μεταφοράς κρασιού.
Στο Αγρίνιο συνελήφθη ιδιοκτήτης καφενείου γιατί διέθετε παράνομα στριφτά τσιγάρα και κομμένο καπνό. Κατασχέθηκαν 10 κιλά κομμένος καπνός σε αυτοσχέδιες συσκευασίες και 1300 στριφτά τσιγάρα.
fpa613 150213

Αδήλωτα έσοδα

Επίσης το ΣΔΟΕ εντόπισε όργιο φοροδιαφυγής σε γιατρούς και δικηγόρους. Πιο συγκεκριμένα:
· αποκάλυψε ότι γνωστός Δικηγόρος των Αθηνών δεν δήλωσε έσοδα 6.992.000 €.
· Δικηγόρος στον Πειραιά δεν δήλωσε έσοδα 3.470.000 €.
· Γιατρός Χειρουργός στην Θεσσαλονίκη απέκρυψε εισοδήματα 2.110.000 €.
Το ΣΔΟΕ εν όψει της θερινής περιόδου έχει προγραμματίσει στοχευμένους ελέγχους στους θερινούς τουριστικούς προορισμούς. Αντικείμενο των ελέγχων είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής από την καταστρατήγηση της έκδοσης αποδείξεων των ενοικιαζόμενων πολυτελών οικιών στα νησιά μέσω του διαδικτύου, οι έλεγχοι των ημερόπλοιων για έκδοση εισιτηρίων, τα x- dream sports, οι εποχιακές επιχειρήσεις στις παραλίες και οι επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Ο Μαυραγάνης στο Ελσίνκι για τη φοροδιαφυγή

Στο φόντο των αποκαλύψεων αυτών ο Υφυπουργός Οικονομικών, που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στο 4ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ «Ιδέες», στο Ελσίνκι, υπό την αιγίδα του Φιλανδού πρωθυπουργού Jyrki Katainen, παρουσίασε το στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής που επιδιώκει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, λίγες ώρες πριν η τρόικα έλθει στην Αθήνα και βάλει πειστικά το θέμα στο τραπέζι.
Η ανάγκη ψηφιοποίησης των τιμολογίων, εκτενούς ανταλλαγής πληροφοριών, αλλά και προσβασιμότητας σε δεδομένα (τραπεζικά κτλ) είναι για τον υφυπουργό Οικονομικών κλειδί για την πα΄ταξη της λαίλαπας της φοροδιαφυγής.
Σημειώνεται ότι θέμα του φετινού φόρουμ είναι «Από τις μεταρρυθμίσεις στην ανάπτυξη: Ένας οδικός χάρτης για την Ευρώπη». Στο συνέδριο συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, υπουργοί και υφυπουργοί οικονομικών, κυβερνητικοί αξιωματούχοι, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και παράγοντας της αγοράς.
Ο κ. Μαυραγάνης μίλησε σε πάνελ με θέμα «Η πορεία προς την ανάπτυξη: Μία νέα ανταγωνιστική Ευρώπη». Την εναρκτήρια ομιλία στη συγκεκριμένη συνεδρία έκανε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Όλι Ρεν. Μεταξύ άλλων τα θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν και ο συντονισμός των ευρωπαϊκών πολιτικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, θέμα που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απασχόλησε τους αρχηγούς κρατών της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περισσότεροι από 250 συμμετέχοντες παρακολουθούν το Φόρουμ. Τα προηγούμενα Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν στη Μαδρίτη (2010), στο Λονδίνο (2011) και στο Δουβλίνου (2012).Πηγή:www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top