3 Ιουν 2013
0 σχόλια

Νέες επιβαρύνσεις για τα ακίνητα

10:36 π.μ.
Επιπλέον 200-300 εκατ. ευρώ θα πληρώσουν χιλιάδες ιδιοκτήτες έπειτα από την εξαίρεση των επαγγελματιών αγροτών

Πρόσθετες επιβαρύνσεις ύψους 200-300 εκατ. ευρώ φέρνει σε χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων η εξαίρεση 16 εκατ. στρεμμάτων που ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες από τον Ενιαίο Φόρο, ενώ νέες ανατροπές φέρνει για ελεύθερους επαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις η πρώτη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που ολοκληρώνεται εντός του μήνα.
Με την άφιξη των κλιμακίων της τρόικας, σήμερα και αύριο στην Αθήνα, όταν και θα αρχίσει ο νέος γύρος ελέγχου της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του επιτρόπου Φορολογίας της Ε.Ε., Αλγκρίντας Σεμέτα, που φθάνει σήμερα στη χώρα μας και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την ολοκλήρωση της πρώτης πράξης των αλλαγών στη φορολογία, με την κωδικοποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, αλλά και τη θέσπιση του Ενιαίου Φόρου ύστερα από οκτώ μήνες αντεγκλήσεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων.
Σήμερα, πάντως, το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να κοινοποιήσει στους εκπροσώπους των κομμάτων της συγκυβέρνησης το «λογαριασμό» από τη μη φορολόγηση των αγροτικών εκτάσεων των κατ’ επάγγελμα αγροτών, ο οποίος υπολογίζεται ότι κυμαίνεται από 200 έως και 300 εκατ. ευρώ.  Αύριο εξάλλου θα συνεδριάσει εκ νέου η διακομματική επιτροπή, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ποιοι ιδιοκτήτες θα καλύψουν το «κενό» αυτό, αλλά και για εάν τελικά τα φυσικά πρόσωπα θα έχουν αφορολόγητο όριο 50.000 ευρώ ή όχι.
Με βάση τα νέα δεδομένα, πάντως, ο μέσος φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα -πλην των αγροτικών εκτάσεων- θα φθάσει τα 15 ευρώ ανά στρέμμα, αφού για τα «φιλέτα» που βρίσκονται σε παραθαλάσσιες ή τουριστικές περιοχές ή συνορεύουν με εθνικές οδούς, ο φόρος θα ξεκινά από τα 20 ευρώ, φθάνοντας σε εξαιρετικές περιπτώσεως τα 30 ή 50 ευρώ το στρέμμα.
Στα εκτός σχεδίου ακίνητα δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο και ο φόρος θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα και όχι την αντικειμενική αξία, ενώ για τα ακίνητα εντός σχεδίου οι συντελεστές της κλίμακας των φυσικών προσώπων θα ξεκινούν, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», από 0,2% και θα φθάνουν έως 1%, στην περίπτωση που αποφασιστεί ο ΕΦΑ να επιβληθεί από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, και εάν οριστεί αφορολόγητο όριο στις 50.000 ευρώ, οι συντελεστές φόρου αναμένεται να κυμανθούν από 0,1% έως 1,5% ή 2%.
Αφορολόγητο όριο, πάντως, δεν θα ισχύσει και για τα ακίνητα των νομικών προσώπων κερδοσκοπικού χαρακτήρα, ενώ η ενιαία κλίμακα φορολόγησής τους θα αποτελείται από τέσσερις συντελεστές 0,1%, 0,2%, 0,3% και 0,6%.
Από την άλλη πλευρά, η φορολογική μεταχείριση των ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων των επιχειρήσεων (κτίσματα ξενοδοχείων, γήπεδα κ.λπ.), καθώς και αυτών που εκμεταλλεύεται η Εκκλησία θα είναι ευνοϊκότερη, αφού εξετάζεται η εφαρμογή των χαμηλών συντελεστών 0,1%, 0,2% και 0,3%.
«Κλειδί», βέβαια, για την επιβολή του ΕΦΑ θα είναι οι αντικειμενικές αξίες και το ύψος των αυξήσεων που θα επιβληθούν και για το οποίο θα θελήσουν να λάβουν γνώση οι δανειστές, οι οποίοι, όπως έχει επισημάνει η «Ν», πιέζουν για αυξήσεις 30% και 40%, ενώ το οικονομικό επιτελείο δεν θέλει να ξεπεράσει το 20%.
Επίσης εντός του μήνα πρέπει να οριστικοποιηθεί το θέμα με τις παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης: η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο, οπότε και η κυβέρνηση θα έχει πλήρη εικόνα για τις εισπράξεις του Δημοσίου, που αναμένονται σημαντικά βελτιωμένες λόγω και της τουριστικής περιόδου.
Στην περίπτωση αυτή θα ανοίξει ο δρόμος για την υλοποίηση και κυβερνητικών δεσμεύσεων που προβλέπουν ακόμη και μειώσεις συντελεστών, όπως στις επιχειρήσεις με τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή 15%, αλλά και στη φορολογία των μεταβιβάσεων.
Οι αλλαγές που σχεδιάζονται ήδη, πάντως, περιλαμβάνουν και ανατροπές στο καθεστώς του ΦΠΑ, αφού το σχέδιο προβλέπει τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ είτε 19% είτε 21%, όπως επιθυμεί και η τρόικα, με ταυτόχρονη όμως κατάργηση του μεσαίου και του χαμηλού συντελεστή 6,5% και 13%.
«Κλειδώνουν» φορολογία εισοδήματος και κεφαλαίου
Eντός του μήνα «κλειδώνουν»:
* Κωδικοποίηση Φορολογίας Εισοδήματος: Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί το νέο «οπλοστάσιο» κατά της φοροδιαφυγής, η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών, το νέο ποινολόγιο, που θα βασίζεται σε μια μορφή point system, όπου οι ποινές και τα πρόστιμα θα συνδεθούν με τη βαρύτητα και τη συχνότητα των φορολογικών παραβάσεων, καθώς και νέου τύπου ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.
Αιχμή του «δόρατος» στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής θα είναι το περιουσιολόγιο που θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, καθώς όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία. Στο πακέτο των μέτρων κατά της φοροδιαφυγής που εξετάζονται περιλαμβάνεται και η υποχρεωτική χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών στις συναλλαγές των πολιτών με στόχο τον καθημερινό έλεγχο των συναλλαγών και την άμεση απόδοση του ΦΠΑ. Σε πρώτη φάση το πλαφόν των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα απαιτείται χρωστική ή πιστωτική κάρτα θα οριστεί στα 500 ή ακόμη και στα 300 ευρώ.
* Φορολογία Κεφαλαίου: Κεντρικό άξονα του νομοσχεδίου θα αποτελεί ο νέος Ενιαίος Φόρος επί των Ακινήτων, ο οποίος θα ισχύσει από τις αρχές του 2014, θα αντικαταστήσει το ΦΑΠ και το έκτακτο ειδικό τέλος και αναμένεται να αποφέρει στα δημόσια ταμεία περίπου 3,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ θα προέλθει από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.
Eάν οι εισπρακτικοί στόχοι δεν επιτευχθούν τότε, όπως αναφέρει και η τρόικα στην πρόσφατη έκθεσή της, θα πρέπει να λάβουν μόνιμο χαρακτήρα άλλοι έκτακτοι φόροι που ήδη επιβάλλονται, με πρώτη στη λίστα την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που με βάση τα ισχύοντα θα πρέπει να καταργηθεί στο τέλος του 2014.
Στην περίπτωση, βέβαια, διατήρησή της για δύο ακόμη χρόνια, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα της τρόικας, δηλαδή έως τα τέλη του 2016, αυτό θα οδηγήσει στην πρόσθετη επιβάρυνση όλων των φορολογουμένων, αφού η έκτακτη εισφορά, η οποία κυμαίνεται από 1% έως και 4%, προστίθεται στο σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων.

Το χρονο-διάγραμμα των αλλαγών

▼Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα και υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν, ώστε να αποφευχθούν νέες αναταράξεις στο εσωτερικό της τρικομματικής κυβέρνησης, αλλά και τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις που μπορεί να δυναμιτίσουν το θετικό κλίμα που επιχειρείται να δημιουργηθεί στην οικονομία. Λόγω φυσικά των «καλών σχέσεων» που έχουν αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα με τους εταίρους μας, ανησυχία για τυχόν εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης των 3,3 δισ. ευρώ, που ούτως ή άλλως έχει λάβει την πολιτική έγκριση από τους υπουργούς Οικονομικών, δεν υπάρχει στο ΥΠΟΙΚ.
Τα σημερινά «κενά» θα κληθούν να τα «πληρώσουν» το Σεπτέμβριο, όταν και ο έλεγχος της τρόικας θα είναι εξονυχιστικός και πολυεπίπεδος. Eως τέλος Ιουνίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση της Φορολογίας Εισοδήματος, το σχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων που ουσιαστικά θα περιλαμβάνει μόνο το νέο καθεστώς που θα ισχύσει με το νέο Ενιαίο Φόρο που θα ισχύσει από το 2014 και για τον οποίο αύριο θα υπάρξει νέα συνάντηση της διακομματικής επιτροπής στο YΠΟΙΚ, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση αναμένεται να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο με τις παρεμβάσεις στους συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων και εταιρειών, αλλά και περιουσίας με την «ελάφρυνση» των μεταβιβάσεων ακινήτων, ενώ θα έχει προηγηθεί τον Ιούνιο η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, αλλά και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων τουλάχιστον κατά 20%!





Πηγή: Γιώργος Κούρος gkouros@naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top