11 Ιουν 2013
0 σχόλια

Υπ. Οικονομικών: Άρση τραπεζικού απορρήτου για φοροφυγάδες, κατασχέσεις σε μπαταχτσήδες, εισοδηματικά κριτήρια στα επιδόματα τέκνων

11:46 π.μ.
Το μάτι του ΣΔΟΕ θα μπορεί να μπει στην κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών όσων ελέγχονται για οικονομικά εγκλήματα.
Αυτό πλέον θα γίνεται με ένα ηλεκτρονικό σύστημα διαβίβασης και διεκπεραίωσης αιτημάτων ώστε να αίρεται το τραπεζικό απόρρητο. Επίσης οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορεί να προχωρεί σε κατασχέσεις καταθέσεων οφειλετών με διαδικασίες-εξπρές που θα προβλέπουν την ηλεκτρονική διαβίβαση των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες. Οι προβλέψεις αυτές εντάχθηκαν στο στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα το βράδυ από τον υπουργό Οικονομικών. Στο ίδιο σχέδιο εντάχθηκαν κι άλλες ρυθμίσεις σε σχέση με τους δικαιούχους για επιδόματα τέκνων.
Τι προβλέπουν οι διατάξεις του Πολυνομοσχεδίου:
  • Οι ελεγκτικές υπηρεσίες έχουν αυτόματη πρόσβαση σε ορισμένα στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, λογαριασμών πληρωμών και δανείων. Ειδικότερα, συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» στο οποίο όλες οι τράπεζες, τα λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να εισφέρουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους. Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Μέσω του συστήματος αυτού θα διακινούνται ηλεκτρονικά πληροφορίες και στοιχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, σε περιπτώσεις που με βάση την κείμενη νομοθεσία απαιτείται η άρση του τραπεζικού και επαγγελματικού απορρήτου καθώς και του απορρήτου των στοιχείων έναντι των παραπάνω αρχών και υπηρεσιών του Δημοσίου.
  • Η πρόσβαση των φορολογικών αρχών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, ενώ σαν κόμβος ηλεκτρονικής διασύνδεσης με τη ΓΓΠΣ, ορίζεται ο Τειρεσίας Α.Ε..
  • Καθιερώνονται διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών ώστε να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα οι κοινοποιήσεις των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μοναδικών διαμετακομιστικών κόμβων ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας. Ορίζεται δε ότι εντός 60 ημερών από την δημοσίευση του νόμου, τόσο οι φορείς του Δημοσίου, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τα συστήματα και τις διαδικασίες τους, ώστε η μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι υποχρεωτική.
  • Κάθε πελάτης τράπεζας που δεν διαθέτει ΑΦΜ οφείλει να τον γνωστοποιήσει στα ιδρύματα αυτά εντός 30 ημερολογιακών ημερών.
  • Λιγότερος φόρος για όσους ζουν σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων
  • Σε κάθε μία από τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θεσπίστηκαν αυτοτελώς για κάθε πηγή εισοδήματος, το πρώτο κλιμάκιο προσαυξάνεται κατά 50% για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Έτσι: το όριο ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 22% αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ, ενώ το όριο ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 10% αυξάνεται από 12.000 σε 18.000 ευρώ και το όριο ετησίου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον συντελεστή 26% αυξάνεται από 50.000 σε 75.000 ευρώ.
  • Δεν δηλώνονται όλοι οι τόκοι
  • Δεν έχουν υποχρέωση δήλωσης τόκων καταθέσεων, εφόσον τα ποσά αυτά δεν υπερέβησαν το 2012 το καθαρό ποσό των 250 ευρώ ανά φορολογούμενο.

foros070113

Το επίδομα τέκνων

Εισοδηματικά κριτήρια πλέον μπαίνουν στη διαδικασία για την επιλογή δικαιούχων για τα επιδόματα τέκνων, Στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων ειδικών επιδομάτων τριτέκνων και πολυτέκνων καθώς και των ενιαίων επιδομάτων στήριξης τέκνων περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, δηλαδή και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Πηγή:www.reporter.gr


Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top