2 Ιουν 2013
0 σχόλια

«Βούλιαξε» η πλατεία Ταξίμ από τους διαδηλωτές

2:58 μ.μ.
Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην γειτονική Τουρκία για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα. Νέος κύκλος διαδηλώσεων σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα – 4 νεκροί σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες
Έπειτα από 24 ώρες και πλέον, σφοδρών συγκρούσεων με την αστυνομία, χιλιάδες διαδηλωτές γιόρταζαν χθες το απόγευμα την «ανακατάληψη» της πλατείας Ταξίμ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης και τη «νίκη» τους επί του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα λεπτά για να κατακλυσθεί η πλατεία από κόσμο, μόλις άρχισε η οπισθοχώρηση των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας υπό τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων. Αμέσως, κατά κύματα, εκατοντάδες άνθρωποι συνέρρευσαν, άλλοι τραγουδώντας, άλλοι χορεύοντας, κάποιοι χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια.
Καλλιτέχνες και πολιτικοί βρέθηκαν στη πλατεία μαζί με τους χιλιάδες διαδηλωτές.
«Δεν πιστεύω ότι η κυβέρνηση του ΑΚΡ το περίμενε. Οι άνθρωποι επαναστατούν για να εμποδίσουν μια σειρά από απαγορεύσεις που επιβάλει μια κυβέρνηση που δεν μας καταλαβαίνει», είπε από την πλευρά του ένας φοιτητής, που επίσης δεν θέλησε να κατονομαστεί.
Παρά την ευφορία στην ατμόσφαιρα, ορισμένοι διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτή η «νίκη» θα έχει και απτά αποτελέσματα, για το αν θα σωθεί τελικά το πάρκο που στάθηκε η αφορμή για την κινητοποίηση.
«Η ατμόσφαιρα εδώ είναι πολύ χαρούμενη. Σήμερα, η αστυνομία επιτέλους αποσύρθηκε», είπε ο καλλιτεχνικός διευθυντής Μπερκ Σεντούρκ.
Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός άλλου φοιτητή.
«Η μάχη μας δεν τελείωσε. Μας κυβερνά ένας πρωθυπουργός που πιστεύει ότι οι άνθρωποι είναι πρόβατα και ο ίδιος είναι ο σουλτάνος», είπε οργισμένος ένας 19χρονος φοιτητής, ο Μπατουχάν Καντάς.
Νωρίτερα στο πεδίο της «μάχης»
Αίμα, βία και αγανάκτηση πλημμύριζαν την πλατεία Ταξίμ. Χιλιάδες Τούρκοι διαδηλωτές είχαν ξεχυθεί στους δρόμους.
Χημικά, πέτρες, δακρυγόνα, μαύροι καπνοί και αίμα "σκέπασαν" το πρωί του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη αλλά και άλλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ από τα επεισόδια 4 άνθρωποι έχουν χάσει σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τη ζωή τους και περίπου 400 έχουν τραυματιστεί .
Εν μέσω απαγόρευσης, από την κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν, της μετάδοσης ειδήσεων σχετικών με τα επεισόδια ή της προβολής εικόνων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, η τουρκική αστυνομία έπνιξε στο αίμα τις ογκώδεις διαδηλώσεις χιλιάδων ανθρώπων, που ακολούθησαν τη βίαιη απομάκρυνση διαδηλωτών από το Πάρκο Γκεζί, στην περίφημη πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.
Έπειτα από τέσσερις ημέρες παραμονής στο πάρκο, η αστυνομία επενέβη, κάνοντας χρήση υπέρμετρης βίας. Αυτό εξόργισε τους κατοίκους όχι μόνο της Κωνσταντινούπολης, αλλά και άλλων τουρκικών πόλεων, που βγήκαν κατά χιλιάδες στους δρόμους.
Κάποιοι πέταξαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, που απάντησαν με δακρυγόνα και ρίψεις νερού.
Στις 939 οι συλλήψεις
Σε 939 συλλήψεις προχώρησε η τουρκική αστυνομία σε 90 διαφορετικές διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μουαμέρ Γκιουλέρ.
«Έγιναν 939 συλλήψεις σε διάφορες πόλεις. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν ήδη αφεθεί ελεύθεροι», είπε ο Γκιουλέρ σε δημοσιογράφους.
Μια γροθιά οι οργανωμένοι οπαδοί
Ένα από τα αξιοσημείωτα των διαδηλώσεων είναι ότι οι οργανωμένοι οπαδοί των τριών μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων -της Φενέρμπαχτσε, της Μπεσίκτας και της Γαλατάσαραΐ κατέβηκαν σε κοινό μέτωπο στους δρόμους της Πόλης στο πλευρό των διαδηλωτών. Το ίδιο συνέβη και στη Σμύρνη όπου ενώθηκαν για τον κοινό σκοπό οι οπαδοί των ομάδων Καρσίγιακά και Αλσαντζάκ.
Σύγχυση με τον αριθμό των τραυματιών
Αν και κάποια διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν ότι οι τραυματίες είναι 12, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως οι τραυματίες είναι περισσότεροι από 60, ενώ οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους ακόμη και από 400 τραυματίες.
Σύμφωνα ωστόσο με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, υπάρχουν 4 νεκροί, ενώ δύο από τους διαδηλωτές έχασαν τα μάτια τους από πυροβολισμούς της αστυνομίας με πλαστικές σφαίρες.



Πηγή: newsbomb.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top