4 Ιουν 2013
0 σχόλια

Στα δικαστήρια ο Ρέστης μετά την προσπάθεια εμπλοκής του με το εμπάργκο του Ιράν

10:36 π.μ.
Σε θρίλερ για... γερά νεύρα εξελίσσεται η υπόθεση με τις καταγγελίες της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης UANI, που εμπλέκουν και τον εφοπλιστή Βίκτωρα Ρέστη ως συνεργάτη του Δημήτρη Καμπή και του Ιράν, κατηγορώντας τον για παραβίαση των διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά των εξαγωγών πετρελαίου της Τεχεράνης.

Ο Έλληνας εφοπλιστής από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε τις κατηγορίες για παράνομες συναλλαγές με το Ιράν, όπως και η FBB, την οποία η UANI εμφάνισε ως «ενδιάμεση» στις business με την Τεχεράνη. Σύμφωνα με την Tradewinds, ο Βίκτωρ Ρέστης πριν από μερικές μέρες μετέβη στην Ουάσιγκτον, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει την υπόθεση, ετοιμάζοντας νομική «αντεπίθεση», σε όσους σπιλώνουν το όνομά του, όπως τόνισε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη ναυτιλιακή επιθεώρηση, ενώ ραντεβού θα επεδίωκε και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

«Οι κατηγορίες είναι ανεδαφικές. Ποτέ δεν είχαμε επιχειρηματικές σχέσεις με το Ιράν, ούτε ως πρόεδρος της FBB, ούτε και με την ναυτιλιακή εταιρία Enterprises Shipping &Trading». «Δεν είχαμε πάρε- δώσε ούτε με την κυβέρνηση της Τεχεράνης, ούτε με το υπουργείο Πετρελαίου της χώρας και με κανέναν άλλον Ιρανό», υποστηρίζει ο ίδιος.

Στις κατηγορίες δε, της UANI που τον θέλουν να έχει λάβει τόσο εκείνος, όσο και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της FBB, Χρήστος Καζαντζής επιστολή από τον Δημήτρη Καμπή- ο οποίος βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών- με τον τελευταίο να προτείνει την FBB ως κατάλληλο όχημα για την πραγματοποίηση επενδύσεων από την πλευρά του Ιρανικού υπουργείου Πετρελαίου, ο Ρέστης τονίζει:

«Ποτέ δεν έλαβα την εν λόγω επιστολή, αλλά ακόμη και αν την είχα, εστάλη έναν χρόνο πριν ο Καμπής μπει στη «μαύρη λίστα» των αρχών. Είμαι ένας άνθρωπος που όλοι γνωρίζουν ποιος είμαι και τι κάνω.

 Κατά την γνώμη μου, η υπόθεση αυτή και η προσπάθεια εμπλοκής μου είναι ένα παράδειγμα οργανωμένου εγκλήματος και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο, που διαπράττεται από απατεώνες, οι οποίοι θέλουν να προκαλέσουν ζημιά, χωρίς να σκεφτούν τις συνέπειες. Θα έχω την ευκαιρία να τους αντιμετωπίσω και να λάμψει η αλήθεια στις δικαστικές αίθουσες».

Ήδη ένας από τους βετεράνους νομικούς σε τέτοιου είδους υποθέσεις, ο κ. Θόδωρος Μαργόλης, έστειλε στις αρχές της εβδομάδας στην UANI, εκ μέρους του εφοπλιστή, επιστολή με την οποία αρνείται τους ισχυρισμούς της και τις καταγγελίες της και αιτήθηκε να τους αποκαλύψουν την πηγή προέλευσης των εγγράφων που υποστήριξε ο πρώην Αμερικανός πρέσβης και επικεφαλής της UANI, Mark Wallace ότι έχει στην διάθεσή του και στα οποία στηρίζουν τις καταγγελίες τους.

Μάλιστα, τους επισημαίνει πως αν η UANI έχει πέσει «θύμα» παραπλάνησης, τότε ο Έλληνας εφοπλιστής δεν θα κινηθεί εναντίον της δικαστικά, αλλά θα το πράξει απέναντι στους πραγματικούς υπαίτιους προκειμένου να «καθαρίσει» το όνομά του και την φήμη του.

«ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ»;

Η πλευρά Ρέστη, σύμφωνα με την Tradewinds, «βλέπει» πίσω από την «επίθεση» της UANI και την προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση δήθεν «επικερδών επιχειρηματικών συναλλαγών» με το Ιράν, έναν «βρώμικο» πόλεμο εναντίον του, που πιθανώς να προέρχεται και από ανταγωνιστές του.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ναυτιλιακή επιθεώρηση, υπήρξαν φήμες ότι ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ανταγωνιστές του Ρέστη «τροφοδοτούσε» με πληροφορίες την αμερικανική Μη Κυβερνητική Οργάνωση, η οποία διατηρεί στενούς δεσμούς με κυβερνητικούς οργανισμούς των ΗΠΑ που χειρίζονται την τήρηση των κυρώσεων.

Πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η χρονική στιγμή κατά την οποία ο Έλληνας εφοπλιστής βρέθηκε στο «στόχαστρο» της UANI δεν είναι τυχαία. Οι καταγγελίες «εκτοξεύθηκαν», όπως παρατηρούν, την ίδια μέρα που η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε το σχέδιό της για να απορροφήσει το «υγιές κομμάτι» της FBB, στην οποία ο Βίκτωρ Ρέστης και η οικογένειά του ήλεγχαν ποσοστό της τάξεως του 64%, και λίγες βδομάδες προτού χτυπήσει την «πόρτα» της Wall Street για κεφάλαια ύψους 100 εκατ. δολ.

Εκτός από την Seanergy, η οποία είναι εισηγμένη στον Nasdaq και την συμμετοχή που διατηρεί στην Freeseas, ο Βίκτωρ Ρέστης έχει και μια ιδιωτική ναυτιλιακή που διαχειρίζεται στόλο 100 περίπου πλοίων. Κάποια από αυτά, φαίνεται να σχεδιάζει να τα βάλει σε άλλη εταιρία που θα κάνει δημόσια εγγραφή στην Wall Street προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.

Ωστόσο, η υπόθεση με τους Ιρανούς θα μπορούσε να «ναρκοθετήσει» την προσπάθειά του αυτή, όπως λένε ναυτιλιακοί κύκλοι, αποξενώνοντάς τον από την αμερικανική επενδυτική κοινότητα, η οποία είναι ιδιαιτέρως «ευαίσθητη» στα θέματα που αφορούν στην Τεχεράνη.

Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ισραηλινή καταγωγή

Ο Βίκτωρ Ρέστης διαθέτει ισχυρές επαφές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Είναι από τους ισχυρούς της ναυτιλίας που έχουν περάσει το... κατώφλι του Λευκού Οίκου και έχει έλθει σε επαφή με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.

Σε καμία περίπτωση, όπως υποστηρίζουν άνθρωποί του, δεν θα διακινδύνευε να διαταράξει τις επιχειρηματικές του σχέσεις με τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και να «προδώσει» την ισραηλινή καταγωγή του. Σύμφωνα με την Tradewinds, είναι μεγάλη η έκθεση των συμφερόντων του στο διεθνές εμπόριο και μια ενδεχόμενη συνεργασία με το Ιράν θα επέφερε σημαντική ζημία στον όμιλο, αφού οι Αμερικανοί δεν θα έμεναν με... σταυρωμένα χέρια.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην συνέντευξη ο Έλληνας εφοπλιστής στην Tradewinds (στις 15 Μαΐου), αποκάλυψε πως δέχτηκε απειλές μέσω e-mails από ανθρώπους που αργότερα ανακάλυψε ότι συνδέονται με την UANI. Ο κ. Ρέστης, σε μια προσωπική σημείωση, τονίζει ότι οι κατηγορίες εναντίον του έχουν προκαλέσει βαθιές συναισθηματικές πληγές και στην οικογένειά του. «Η μητέρα μου είναι ισραηλινής καταγωγής και οι ηγέτες του Ιράν εχθρεύονται τους Ισραηλινούς. Αυτή η κατάσταση την «χτυπά» στην καρδιά της, στα πιστεύω της. Γι' αυτό και οι επιθέσεις αυτές είναι πιο οδυνηρές» υποστηρίζει.






Πηγή: e-nautilia.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top