3 Ιουν 2013
0 σχόλια

Δημόσιο «άδειασμα» Γκιουλ σε Ερντογάν μετά την εξέγερση της Ταξίμ: Δημοκρατία, δεν είναι μόνο οι εκλογές! Το μήνυμα ελήφθη!

3:09 μ.μ.

- Τρίζει συθέμελα η κυβέρνηση Ερντογάν μετά τις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν από την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης

- Αποστάσεις από τον Τούρκο πρωθυπουργό πήρε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ

- Απάντησε στη δήλωση Ερντογάν πως «δεν είμαι δικτάτορας, είμαι εκλεγμένος»

- Νωρίτερα ο Τούρκος πρωθυπουργός μιλήσε για εξτρεμιστικά στοιχεία πίσω από τις διαδηλώσεις

- Νέο ραντεβού σήμερα στις 17:00 στην πλατεία Ταξίμ

- Βουτιά στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, έφτασε μέχρι το 8% η πτώση

- Παραδέχεται η εταιρία Turkcell πως πήρε εντολή να κόψει τις τηλεπικοινωνίες

 

 Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μόνος απέναντι στους χιλιάδες διαδηλωτές της Κωνσταντινούπολης , της Άγκυρας, της Σμύρνης και των δεκάδων άλλων πόλεων της Τουρκίας που με αφορμή την κοπή δέντρων από την πλατεία Ταξίμ για την κατασκευή τζαμιού (κατά την κυβέρνηση) ή εμπορικού κέντρου (κατά τους διαδηλωτές) έχουν ξεσηκωθεί κατά της κυβέρνησης.

Και είναι μόνος γιατί φαίνεται πως εκτός από την υποστήριξη των ΗΠΑ (σ.σ. η Ουάσινγκτον ζήτησε ηρεμία) χάνει και την υποστήριξη του ανθρώπου που κάποτε ήταν ο πιο έμπιστος συνεργάτης του, του πρώην υπουργού του και νυν προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Το Τούρκος πρόεδρος άδειασε δημόσια τον πρωθυπουργό του, δηλώνοντας τη Δευτέρα, μετά την τέταρτη νύχτα βίαιων συγκρούσεων, πως δημοκρατία δεν είναι μόνο οι εκλογές. Και πως το μήνυμα έχει ληφθεί.
Είναι μια ξεκάθαρη δήλωση του Γκιούλ, μια δήλωση με την οποία επιχειρεί να πάρει αποστάσεις από τις πολιτικές και τους χειρισμούς του Ερντογάν.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στις παράνομες οργανώσεις να αμαυρώσουν τις διαδηλώσεις», είπε ο Τούρκος πρόεδρος και ζήτησε «να ανασυνταχθούμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητα μας. Πρέπει να επικρατήσει ηρεμία για το καλό της χώρας».

Οι δηλώσεις Γκιούλ έρχονται την ώρα που ο Ερντογάν έχει αναχωρήσει από την Τουρκία για την τριήμερη επίσκεψή του σε Μαρόλο, Αλγερία και Τυνησία.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας απηύθυνε νωρίτερα έκκληση για ηρεμία και ζήτησε από τον λαό να μην προκαλείται από διαδηλώσεις για τις οποίες υποστήριξε πως οργανώνονται από "εξτρεμιστικά στοιχεία" στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

"Να είστε ήρεμοι, χαλαροί, και αυτό θα ξεπεραστεί", δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, επιρρίπτοντας ευθύνες για την κατάσταση στην Τουρκία και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτοί που δεν μπορούν να νικήσουν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις κάλπες, επιχειρούν να το κάνουν με τέτοιους τρόπους», είπε και χαρακτήρισε επιπόλαιες τις απόψεις πως η κατάσταση είναι μια «Τουρκική Άνοιξη».

Όλα αυτά ενώ σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει την κατάσταση με τους τραυματίες και το αν υπάρχουν νεκροί, όπως καταγγέλλει η Διεθνής Αμνηστία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ ανακοίνωσε ότι από τις 27 Μαΐου μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 235 διαδηλώσεις σε 67 πόλεις της Τουρκίας, ενώ έγιναν 1.730 προσαγωγές. Έχουν τραυματιστεί συνολικά 58 άτομα, από τα οποία τα 4 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Άγκυρας Οζντέν Σενέρ δήλωσε ότι στην τουρκική πρωτεύουσα υπάρχουν τρεις βαριά τραυματίες: ένα άτομο το οποίο παρασύρθηκε από αυτοκίνητο, ο οδηγός του οποίου έχει συλληφθεί, βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, ένας νέος ηλικίας 26 ετών νοσηλεύεται με τραύμα από σφαίρα στο κεφάλι και μια γυναίκα με κάταγμα στο κεφάλι, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στη διάρκεια της νύχτας, κατά τις νέες βίαιες συγκρούσεις αστυνομίας διαδηλωτών, τζαμιά, μαγαζιά και πανεπιστήμια έγιναν πρόχειρα... νοσοκομεία για να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες στους τραυματίες.

Η μέρα ξημέρωσε με ηρεμία, με τους διαδηλωτές της Ταξίμ να ανανεώνουν το ραντεβού τους για τις 17:00 το απόγευμα της Δευτέρας.




Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top