9 Ιουν 2013
0 σχόλια

Κύπρος: Μαίνεται η αντιπαράθεση για την πώληση των τραπεζικών υποκαταστημάτων στην Ελλάδα

3:01 μ.μ.
Η πώληση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά η κυπριακή κυβέρνηση, δια του αναπληρωτή εκπροσώπου της Βίκτωρα Παπαδόπουλου, ο οποίος επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και το υπουργείο Οικονομικών δεν είχαν καμία  ανάμειξη -και δεν θα μπορούσαν να είχαν- στην πώληση παραρτημάτων ιδιωτικών εταιρειών, όπως είναι οι τράπεζες.
«Θα το πούμε για άλλη μια φορά και ελπίζω τελευταία. Η πώληση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup και μετά από απαίτηση της Τρόικας γιατί αλλιώς δεν θα υπέγραφε Μνημόνιο δανειοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας», δήλωσε το Σάββατο ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι η πώληση έγινε αποκλειστικά από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου με τις ελληνικές Αρχές και με τη βοήθεια των συμβούλων της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ από την Alvarez & Marsal».
«Η μόνη ανάμειξη που είχε η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος, υποστήριξε, «ήταν όταν με αίτημα γραπτό η Κεντρική Τράπεζα ζήτησε την παρέμβαση της κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπερπηδηθούν κάποια ανυπέρβλητα εμπόδια που βρέθηκαν στο δρόμο τους, στις διαπραγματεύσεις με την Ελληνική Κεντρική Τράπεζα, πράγμα που ο Πρόεδρος έπραξε και έγινε κατορθωτή η συμφωνία».
«Ήταν μια πολιτική παρέμβαση, είπε, η οποία έγινε μόνο αφού ζητήθηκε προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά, αλλά και προς τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Το αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να βελτιωθεί και η συμφωνία και οι όροι προς όφελος της Κύπρου. Αυτά για να αποκατασταθεί η τάξη και η αλήθεια», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Καταγγελία ΑΚΕΛ
Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του, επικαλείται στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν άμεση εμπλοκή του ίδιου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του στην διαπραγμάτευση των όρων της πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα επικαλείται ηλεκτρονική αλληλογραφία ημ. 24/03/2013 μεταξύ ανώτερου λειτουργού του υπουργείου Οικονομικών και της τρόικας, στην οποία, σύμφωνα με την βουλευτη του ΑΚΕΛ κ. Χαραλαμπίδου καταγράφεται ότι «ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνεί να αυξηθεί το μαξιλάρι αποζημίωσης για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ από 350 εκατ. ευρώ σε 450 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αρθεί ο όρος υπαναχώρησης».
Απάντηση της Κεντρικής Τράπεζας
Στο θέμα πήρε θέση και η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία απαντώντας στις δηλώσεις του εκπροσώπου της κυβέρνησης διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της τα ακόλουθα:
1. Η πώληση των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών τέθηκε από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου ως προϋπόθεση για την έγκριση του πακέτου βοήθειας προς την Κύπρο.
2. Το τίμημα και οι όροι πώλησης συμφωνήθηκαν σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των δύο Eurogroup του Μαρτίου 2013. Ως γνωστό η συμμετοχή στο Eurogroup γίνεται από το Υπουργείο Οικονομικών της κάθε χώρας.
3. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν από την Κεντρική Τράπεζα με εκπροσώπους της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ της 23ης και 26ης Μαρτίου 2013 αφορούσαν τη συνομολόγηση του νομικού εγγράφου για τη συμφωνία πώλησης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και όχι το τίμημα και τους όρους της πώλησης.
Για παράδειγμα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την Πειραιώς, «αυτή ζήτησε να περιληφθεί όρος στο συμβόλαιο που να της δίνει το δικαίωμα, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να ακυρώσει τη συμφωνία». Αυτός ο όρος, σημειώνεται, «δεν έγινε αποδεκτός από την κυπριακή πλευρά και παραπέμφθηκε για επίλυση μεταξύ του Κύπριου και του Έλληνα Υπουργού Οικονομικών που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση του Eurogroup».
4. Σε όλες τις συζητήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας ΕΛΛ-1,57% και με την Τράπεζα Πειραιώς παρευρίσκονταν εκπρόσωποι των κλιμακίων της Τρόικα τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.
5. Από τη στιγμή που λήφθηκε η απόφαση για συνεισφορά των ανασφάλιστων καταθετών στην ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών, τα υποκαταστήματα στην Ελλάδα δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν διότι δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να επιβληθούν σε αυτά περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων, θα ακολουθούσαν μαζικές αποσύρσεις καταθέσεων με αποτέλεσμα την κατάρρευση των τραπεζών και την ενεργοποίηση του Ταμείου Προστασίας Καταθέσεων. Σημειώνεται ότι οι ασφαλισμένες καταθέσεις στα ελληνικά υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών υπολογίζονται σε περίπου 9 δισ. ευρώ.
«Τα κέρδη που παρουσίασε η Τράπεζα Πειραιώς είναι λογιστικά και μη πραγματοποιηθέντα. Αυτά αναμένεται να αντιλογιστούν σταδιακά μέσω των αυξημένων προβλέψεων από την αύξηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΤΚ.





Πηγή: naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top