10 Ιουν 2013
0 σχόλια

ΔΕΣΦΑ: "Σοβιετικό" παζάρι - Αποσύρεται από το διαγωνισμό η Sintez - βασικός διεκδικητής η Αζέρικη Soccar

1:30 μ.μ.
Η ρωσική ενεργειακή εταιρία Sintez δεν θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της ΔΕΣΦΑ, με την αζέρικη SOCAR να αναδεικνύεται ως ο μοναδικός βασικός παίκτης στο διαγωνισμό ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, είπαν πηγές την Δευτέρα.
"Η Sintez έχει αποσυρθεί από την υποβολή προσφορών", είπε στο Reuters αξιωματούχος κοντά στην εταιρία. Δύο Έλληνες αξιωματούχοι που συμμετέχουν στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης επιβεβαίωσαν την εξέλιξη αυτή.
Ο ελληνοτσεχικός όμιλος PPF-Τέρνα , ο τρίτος πιθανός μνηστήρας, δεν αναμένεται επίσης να υποβάλει προσφορά, είπε στο Reuters άλλη πηγή κοντά στη διαδικασία.
Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΔΕΣΦΑ και τη μητρική της, τη ΔΕΠΑ, λήγει στις 13:00. Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom είναι η μόνη μεγάλη εταιρία που αναμένεται να καταθέσει προσφορά για τη ΔΕΠΑ. Εκεί ωστόσο ακόμα και την τελευταί κυριολεκτικά στιγμή ένα σκληρό παζάρι είναι σε εξέλιξη. Από τη μια μπαίνει το τίμημα για την απόκτηση της ΔΕΠΑ , κι από την άλλη οι τιμές του φυσικού αερίου που δίνει η ρωσική εταιρεία στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ όπως δήλωσε ο ίδιος ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ και μεταδίδει το Βήμα, το νούμερο 2 της Gazprom σε συνέντευξη τύπου στη Μόσχα η ρωσική εταιρεία πουλάει στην Ελλάδα το φυσικό αέριο κατά 30% ακριβότερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τα στοιχεία που έδωσε ο Μεντβέντεφ, προκύπτει ότι οι μέσες τιμές που η Gazprom πουλά το αέριο στις ευρωπαϊκές χώρες το 2013 βρίσκονται στα επίπεδα των 10,30 δολαρίων ΗΠΑ ανά εκατομμύριο Βρετανικές Θερμικές Μονάδες (1 MBTU αντιστοιχεί σε περίπου 27 κυβικά μέτρα), με την τιμή για τα 1.000 κυβικά μέτρα να διαμορφώνεται στα 380 δολάρια.

Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι τιμές είναι τουλάχιστον 30% υψηλότερες, αφού κυμαίνονται από 13,5-15 δολάρια ΗΠΑ το MBTU. Έτσι για τα 1.000 κυβικά μέτρα, η «ελληνική» τιμή κινείται στα 480-540 δολάρια, δηλαδή 100 έως 160 δολάρια περισσότερο. Με δεδομένο δε, ότι η ΔΕΠΑ εισάγει κάθε χρόνο περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου, το καπέλο με το οποίο επιβαρύνονται οι Έλληνες καταναλωτές και η εγχώρια παραγωγή κάθε χρόνο ανέρχεται σε τουλάχιστον 250 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο.



 Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top