24 Ιαν 2014
0 σχόλια

Έρευνα: Απώλεια ως και 80% των χρηστών του Facebook μεταξύ του 2015 και του 2017, Πηγή:www.reporter.gr

10:14 π.μ.
Το Facebook εξαπλώθηκε σαν μια «μολυσματική ασθένεια», ωστόσο οι χρήστες αποκτούν σταδιακά ανοσία, με αποτέλεσμα την απώλεια του 80% εξ αυτών μεταξύ του 2015 και του 2017, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Princeton.
Η συγκεκριμένη δυσοίωνη πρόβλεψη για τον «βασιλιά» των κοινωνικών δικτύων έγινε μέσω της σύγκρισης γραφημάτων σχετικά με επιδημίες με τις αντίστοιχες της εξάπλωσης κοινωνικών δικτύων. Η εκτίμηση των ερευνητών είναι ότι, όπως στην περίπτωση ασθενειών σαν τη βουβωνική πανώλη, το Facebook κάποια στιγμή θα εκλείψει.
Οι Τζον Καναρέλα και Τζόσουα Σπέχλερ έχουν βασίσει τις προβλέψεις τους στον αριθμό των φορών που πληκτρολογείται «Facebook» στο Google ως όρος αναζήτησης. Σύμφωνα με αυτά τα γραφήματα (τα οποία έγιναν διαθέσιμα μέσω του Google Trends) δείχνουν ότι οι αναζητήσεις κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2012, και έκτοτε άρχισε η πτώση.
«Οι ιδέες, σαν τις ασθένειες, εξαπλώνονται μολυσματικά μεταξύ ανθρώπων πριν εκλείψουν, και έχουν περιγραφεί με επιτυχία βάσει επιδημιολογικών μοντέλων» ισχυρίζονται οι δύο ερευνητές σε paper με τίτλο «Epidemiological modelling of online social network dynamics».
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ιδέες εξαπλώνονται μέσω επικοινωνιακής επαφής μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων. Τελικά, αυτοί που έχουν προβάλει την ιδέα χάνουν το ενδιαφέρον τους και παύουν να το κάνουν, κάτι που επιδημιολογικά μεταφράζεται ως «ανοσία».
Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκε το μοντέλο SIR (susceptible, infected, recovered), το οποίο δημιουργεί εξισώσεις για την καταγραφή της εξάπλωσης και της υποχώρησης επιδημιών. Πριν να εφαρμοστούν στο Facebook, οι εξισώσεις δοκιμάστηκαν στο Myspace: το κοινωνικό δίκτυο που ιδρύθηκε το 2003 και έφτασε στην κορυφή του το 2007, με 300 εκατ. καταγεγραμμένους χρήστες, ωστόσο ακολούθησε συνεχής «παρακμή», με αποτέλεσμα να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα «κύκλου ζωής και θανάτου» ενός κοινωνικού δικτύου.
Σημειώνεται ότι το Facebook ανέφερε περίπου 1,2 δισ. ενεργούς χρήστες μηνιαίως τον Οκτώβριο. Αν και όντως το traffic από υπολογιστές desktop σημειώνει πτώση, αυτό εν μέρει οφείλεται στο ότι πολλοί μπαίνουν στο κοινωνικό δίκτυο από τις φορητές συσκευές τους, κάτι που εξηγεί τη μείωση στις αναζητήσεις στο Google. Ωστόσο, σημειώνεται ότι, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, ο Ντέιβιντ Έμπερσμαν, ανώτατο οικονομικό στέλεχος της εταιρείας, παραδέχτηκε ότι κατά τους τελευταίους τρεις μήνες έχει όντως σημειωθεί μείωση στους ημερήσιους χρήστες, ειδικά μεταξύ των νεαρότερων ηλικιών.



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top