1 Μαρ 2014
0 σχόλια

WEF: Αυτές είναι οι 10 κορυφαίες αναδυόμενες τεχνολογίες

11:30 π.μ.
Τις 10 κορυφαίες τάσεις στον κλάδο της τεχνολογίας, οι οποίες μπορούν να διαμορφώσουν την κοινωνία του μέλλοντος, ξεχωρίζει η ετήσια έκθεση του Global Agenda Council on Emerging Technologies, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η τεχνολογία έχει καταστεί ίσως ο πιο σημαντικός φορέας αλλαγής στον σύγχρονο κόσμο. Μέσα από καινοτομίες, προσφέρονται λύσεις για μία σειρά από σημαντικά παγκόσμια προβλήματα, από την έλλειψη πρώτων υλών έως την κλιματική αλλαγή. Ωστόσο, λόγω έλλειψης απαραίτητων επενδύσεων, απαρχαιωμένων ρυθμιστικών πλαισίων και ελλιπούς κατανόησης από το κοινό, πολλές υποσχόμενες τεχνολογίες δεν καταφέρνουν ακόμα να ανταποκριθούν στις δυνατότητές τους. 

1. Τεχνολογία που φοριέται

Από τα γυαλιά της Goοgle έως το περικάρπιο της Fitbit, η τεχνολογία που φοριέται έχει προσελκύσει έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. Τα προϊόντα νέας γενιάς σε αυτό τον τομέα είναι φτιαγμένα για να προσαρμόζονται στο ανθρώπινο σώμα την στιγμή που θα φορεθούν, και σε αυτό διαφέρουν από άλλες φορητές συσκευές. Αναλυτές ότι η επιτυχία τους εξαρτάται από το μικρό τους μέγεθος, αλλά και από τις δυνατότητες που προφέρουν σε άλλα πεδία πέραν της ψυχαγωγίας, όπως π.χ. η ιατρική. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια τέτοιες συσκευές θα βρίσκονται σε χρήση έως το 2016, με την προϋπόθεση να ξεπεραστεί ένα μεγάλο εμπόδιο, που αφορά την ανησυχία του κοινού για θέματα που άπτονται της ιδιωτικότητας. 

2. Απεικόνιση χωρίς οθόνες 

Καθώς πολλές ηλεκτρονικές συσκευές μικραίνουν σε μέγεθος, η απεικόνιση στοιχείων μετατρέπεται σε πρόβλημα για τις συμβατικές τεχνολογίες οθονών. Η απεικόνιση χωρίς οθόνη, π.χ. με την προβολή εικόνων απευθείας στον αμφιβληστροειδή του ματιού, ή με την τρισδιάστατη ολογραφική απεικόνιση στον χώρο, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό. Το 2013 καταγράφηκε μεγάλη πρόοδος στο εν λόγω πεδίο. Στο μέλλον, δεν αποκλείεται η τεχνολογία να επιτρέψει την απεικόνιση με τρόπο που θα παρακάμπτει τελείως το μάτι, μεταδίδοντας «οπτικές» πληροφορίες απευθείας στον εγκέφαλο. 

3. Μικροβιακές θεραπείες 

Σήμερα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί περισσότερο ως «οικοσύστημα» παρά ως ενιαίος οργανισμός. Τα μικροβιακά κύτταρα στο σώμα μας είναι υπερδεκαπλάσια σε αριθμό από τα ανθρώπινα κύτταρα. Στο πλαίσιο του Human Microbiome Project το 2012 ανακοινώθηκαν αποτελέσματα ερευνών από 80 επιστημονικά ινστιτούτα, και προέκυψε ότι 10.000 μικροβιακά είδη κατοικούν στο ανθρώπινο «οικοσύστημα», τα οποία αντιστοιχούν στο 1%-3% του σωματικού βάρους ενός ανθρώπου. Πλέον η ιατρική και φαρμακευτική έρευνα εστιάζει σε αυτά τα δεδομένα, προσαρμόζοντας ανάλογα την σύνθεση αλλά και αναθεωρώντας την σκοπιμότητα της χρήση αντιβιοτικών σκευασμάτων. Αντίθετα, εξετάζεται το πως μπορούν να αξιοποιηθούν για θεραπευτικούς σκοπούς ήδη υπάρχοντες στο ανθρώπινο σώμα μικροοργανισμοί. 

4. Θεραπείες RNA 

To RNA έχει επιστρέψει πιο έντονα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τα τελευταία χρόνια, με τους επιστήμονες να προσπαθούν να βρουν θεραπείας παρεμβαίνοντας στο ανθρώπινο γονιδίωμα όχι μόνιμα, μέσω του DNA, αλλά προσωρινά. Μια νέα γενικά φαρμάκων βρίσκεται στα «σκαριά», που θα καθοδηγούν τον ανθρώπινο οργανισμό στην παραγωγή των απαραίτητων κάθε φορά πρωτεϊνών. Για τον σκοπό αυτό συνεργάζονται ήδη μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, πανεπιστήμια και ιδιωτικά ερευνητικά κέντρα. 

5. Μοντέλα πρόβλεψης 

Ηλεκτρονικές συσκευές αποθηκεύουν πια όλο και περισσότερες και όλο και πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις συνήθειες και την ζωή κάθε ατόμου. Τα smartphones, για παράδειγμα, περιέχουν ένα πλούσιο αρχείο για καθημερινά πράγματα, για τις προσωπικές γνωριμίες κάποιου (λίστες επαφών, σελίδες ηλεκτρονικής δικτύωσης), για το με ποιους συνομιλεί (αρχεία κλήσεων και γραπτών μυνημάτων), για το που πηγαίνει (GPS, wi-fi, φωτογραφίες με γεωγραφική σήμανση). Η χρήση αυτών των στοιχείων μέσα από ειδικούς αλγόριθμους και μοντέλα, μπορεί να διευκολύνει τον αστικό σχεδιασμό, την εξατομικευμένη ιατρική, την διαχείριση της κυκλοφορίας κλπ. Πλέον η συγκέντρωση στοιχείων γίνεται εύκολα και με χαμηλό κόστος, το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας τρόπος να ξεπεραστούν οι ανησυχίες του κοινού για τα προσωπικά δεδομένα. 

6. Υπολογιστές ελεγχόμενοι με το μυαλό 

Η δυνατότητα χειρισμού ενός υπολογιστή μόνο με την σκέψη είναι πιο κοντά απ’ όσο ίσως νομίζουν οι περισσότεροι. Ηλεκτρονικές πλατφόρμες που ελέγχονται με αυτό τον τρόπο έχουν ήδη δώσει λύσεις στην ιατρική, διευκολύνοντας π.χ. την καθημερινή ζωή ανθρώπων με αναπηρία. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικά εμφυτεύματα που, τοποθετούμενα στον εγκέφαλο του ασθενούς, αποκαθιστούν μερικώς την όραση. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη, είναι η προσπάθεια άμεσης διασύνδεσης διαφορετικών εγκεφάλων. Η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης π.χ. στην μνήμη κάποιου, θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μετατραυματικού στρες, ενώ μακροπρόθεσμα πιθανόν να είναι δυνατή η «φόρτωση» πληροφοριών στον ανθρώπινο εγκέφαλο, με τον ίδιο τρόπο που αποθηκεύεται ένα αρχείο στον δίσκο ενός υπολογιστή. 

7. Νανοτεχνολογία και εξαρτήματα από άνθρακα 

Η κατασκευή νέων σύνθετων υλικών και εξαρτημάτων από άνθρακα, με την χρήση νανοτεχνολογίας, θεωρείται κλειδί στην αντιμετώπιση πολλών μορφών ρύπανσης και μόλυνσης του περιβάλλοντος. Αποτελεί κεντρικό ζήτημα για την αυτοκινητοβιομηχανία, που αντιμετωπίζει άλλες δύο προκλήσεις: όχι μόνο να κατασκευάσει υπερ-ελαφρ οχήματα με χαμηλές εκπομπές αέριων ρύπων, αλλά να ενισχύσει ταυτόχρονα την ασφάλεια για τους επιβάτες, και να έχει την δυνατότητα ανακύκλωσης αυτών των νέων σύνθετων υλικών. Ο επιτυχημένος συνδυασμός των τριών είναι που θα οδηγήσει τον κλάδο στο επόμενο μεγάλο του βήμα. 

8. Μέταλλα από αφαλάτωση 

Η διαδικασία της αφαλάτωσης παρουσιάζει ήδη, στο στάδιο που βρίσκεται σήμερα, πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Έχει εξελιχθεί σε ζητούμενο, όχι μόνο το να μπορεί να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό όπου χρειάζεται, αλλά να υπάρχει η δυνατότητα από την άλμη να εξάγονται διάφορα μέταλλα, όπως λίθιο, μαγνήσιο, ουράνιο, αλλά και άλλα πιο συνηθισμένα όπως ασβέστιο, ανθρακικό νάτριο και κάλιο. Οι νέες τεχνολογίες, με την χρήση χημικών καταλυτών, όχι μόνο διευκολύνουν αυτή τη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα μειώνουν πολύ το ενεργειακό κόστος της διαδικασίας αφαλάτωσης. 

9. Αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας 

Νέες τεχνολογίες έχουν επιτρέψει την κατασκευή υπερ-πυκνωτών γραφενίου, που αποθηκεύουν μεγάλες ποσότητες ενέργειας, φορτίζονται και αποφορτίζονται ταχύτατα και έχουν αντοχή δεκάδων χιλιάδων κύκλων φόρτισης-αποφόρτισης. Τελευταία εμφανίζονται και άλλες καινοτόμες λύσεις για την διαχείριση του πλεονάσματος ενέργειας των ηλεκτρικών δικτύων, και αυτό αποτελεί ένα πεδίο από το οποίο μεσοπρόθεσμα εκτιμάται ότι θα προέλθουν ριζοσπαστικές αλλαγές. 

10. Νέα γενιά μπαταριών 

Οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων προσφέρουν ικανοποιητική αναλογία ενέργειας ανά μονάδα βάρους. Χρησιμοποιούντα ευρέως. σε φορητούς υπολογιστές, smartphones κλπ., αλλά υπάρχει ανάγκη αύξησης των επιδόσεών τους. Πρόσφατα οι ερευνητές πειραματίζονται με την χρήση σιλικόνης στην κατασκευή τους, και πιο συγκεκριμένα για την κατασκευή νανοεξαρτημάτων. Αυτή η νέα γενιά μπαταριών θα προσφέρει 30%-40% περισσότερη ενέργεια από τις σημερινές μπαταρίες λιθίου-ιόντων, και μπορούν να «μεταμορφώσουν» την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αλλά και την αποθήκευση ηλιακής ενέργειας σε οικιακή κλίμακα. Εντός των επόμενων δύο ετών, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιούνται και στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα.
Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top