28 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Σαμαράς: "Ο στόχος της Ευρώπης, με μια λέξη, είναι Ανάπτυξη"

11:08 π.μ.
Τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, υπό τη σκιά της ενίσχυσης των ευρωφοβικών κομμάτων στη νέα Ευρωβουλή, αποτίμησαν το βράδυ της Τρίτης, στις Βρυξέλλες, οι ευρωπαίοι ηγέτες, κατά τη διάρκεια ενός άτυπου δείπνου.
Προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, τόνισε ότι "προκειμένου να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, που είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα και βεβαίως αλληλεγγύη μεταξύ όλων των χωρών μελών".
 
"Είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι το ΕΛΚ που νίκησε τις εκλογές θα ηγηθεί αυτής της διαδικασίας τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την επίτευξη αυτού του στόχου", τόνισε ο πρωθυπουργός ο οποίος υπογράμμισε ότι "ο στόχος, με μια λέξη, είναι Ανάπτυξη".
aggie270514
Η επικράτηση της ακροδεξιάς στη Γαλλία δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για την Ευρώπη συνολικά, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρξει στροφή προς την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, είναι επείγουσα η ανάγκη να προσδιοριστεί ξανά η ευρωπαϊκή οικοδόμηση με επίλυση των προβλημάτων της ανεργίας.
 
"Η Ευρώπη πρέπει να ακούσει τι συνέβη στη Γαλλία", είπε και προειδοποίησε ότι αν δεν αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες που να απαντούν στις προσδοκίες των πολιτών θα υπάρξουν νέα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και αλλού κατά της Ευρώπης. "Είμαι Ευρωπαίος και θέλω να αλλάξει η Ευρώπη", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φ. Ολάντ, ο οποίος υποστήριξε ακόμη ότι χωρίς τη Γαλλία η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ακόμη ότι στη Σύνοδο θα προβάλει με απαιτητικό τρόπο το αίτημα του για αλλαγή κατεύθυνσης της Ευρώπης.
 
Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, επέμεινε στην άποψή της ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη προϋποθέτει τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Η ίδια χαιρέτισε χαιρέτισε τη νίκη του ΕΛΚ στις ευρωεκλογές.
antonak270514
"Η Ευρώπη θα πρέπει να αλλάξει και να επικεντρωθεί στα ουσιώδη, την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίες και όχι να προσπαθεί να κάνει όλο και περισσότερα", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον. "Οι Βρυξέλλες δεν θα πρέπει να είναι υπέρμετρα μεγάλες και να μην παρεμβαίνουν σε υπερβολικό βαθμό", τόνισε και πρόσθεσε ότι η σκυτάλη θα πρέπει να περάσει στα κυρίαρχα κράτη μέλη με περιορισμένο το ρόλο της Ευρώπης στα απολύτως απαραίτητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό, έμφαση θα πρέπει να δοθεί στην ανταγωνιστικότητα και την ευελιξία.

Το δείπνο και οι διεργασίες για το διάδοχο του Μπαρόζο

Το άτυπο δείπνο, το βράδυ της Τρίτης, ξεκίνησε μετά τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.
 
Όπως έχει επισημάνει στην καθιερωμένη, προ των Συνόδων Κορυφής, επιστολή του προς τους 28 ηγέτες, ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρoμπάι, η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου θα επικεντρωθεί στο διορισμό του νέου προσώπου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, στην ίδια επιστολή ο Χ. Ρομπάι τονίζει ότι "είναι πολύ νωρίς να αποφασιστούν ονόματα".
antona270514
Η διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έδωσε την πρώτη διερευνητική εντολή στον υποψήφιο του ΕΛΚ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προκειμένου να επιχειρήσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την εκλογή του. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέδειξε πρώτη δύναμη στη νέα Ευρωβουλή το ΕΛΚ με 213 έδρες, αλλά με απώλεια 60 εδρών. Δεύτερη ομάδα είναι οι Σοσιαλιστές, με 190 έδρες και απώλεια 6 εδρών.
Οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 64 έδρες (19 λιγότερες) και οι Πράσινοι 53 (4 λιγότερες).
 
Παρά τις απώλειες σε έδρες, οι φιλοευρωπαϊκές ομάδες συγκεντρώνουν ισχυρή πλειοψηφία (520 έδρες) στην νέα Ευρωβουλή, ικανή για την ανάδειξη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, οι Σοσιαλιστές υπογραμμίζουν ότι οι πολίτες με την ψήφο τους έστειλαν μήνυμα ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει.
 
Αυτό επισήμανε την Δευτέρα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών, Χάνες Σβόμποντα. "Το ΕΛΚ είναι πρώτο κόμμα. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμά του Ζ.Κ. Γιούνκερ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις, αλλά συνειδητοποιεί ότι οι πολίτες ψήφισαν αλλαγή; Το ΕΛΚ έχασε 25%", δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών.
 
Η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, επανέλαβε την Τρίτη ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είναι ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όμως αναγνώρισε ότι κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία στο ευρωκοινοβούλιο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους προσερχόμενη στη σύνοδο κορυφής, η Μέρκελ είπε ότι θα πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμβιβασμός.
 
"Γνωρίζουμε ότι κανένας από τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν διαθέτει από μόνος του την πλειοψηφία, οπότε θα τεθεί ζήτημα να βρεθούν ευρύτερες πλειοψηφίες και τώρα θα θέσουμε τις παραμέτρους για τη διαδικασία αυτή", σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος. Η ίδια δεν αναφέρθηκε στην αντίθεση της Βρετανίας ή άλλων χωρών στην υποψηφιότητα του Γιούνκερ. 
 
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αποδυναμωμένος από τη νίκη του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στις ευρωεκλογές με 24,5%, δήλωσε τη Δευτέρα στη Γαλλική τηλεόραση, ότι η Ευρώπη έχει γίνει "δυσνόητη και απόμακρη" για τους πολίτες και ότι "πρέπει να περιοριστεί μόνο εκεί που είναι απαραίτητο".
 
Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντζι, ο οποίος εμφανίζεται ενισχυμένος μετά τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα που έφερε στο κόμμα της κεντροαριστεράς στην Ιταλία, τονίζει ότι η Ευρώπη πρέπει να στραφεί προς την ανάπτυξη.
anton270514
Εξ άλλου, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είναι ο μόνος, έως τώρα, που έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του ως προς την υποψηφιότητα του Ζ. Κ. Γιούνκερ. "Δεν θα πέσω στα γόνατα σε κανέναν ηγέτη", απάντησε την Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ερωτηθείς σχετικά και πρόσθεσε ότι «το ΕΛΚ είναι το πρώτο κόμμα».
 
Ενόψει της συνάντησης των ηγετών, ο Ντ. Κάμερον είχε το βράδυ της Δευτέρας, τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, τη Λιθουανή Πρόεδρο Ντάλια ΓΚριμπουσκάϊτε, τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βικτόρ Ορμπάν, τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφιλντ, την πρωθυπουργό της Σλοβενίας Μπράτουσεκ και τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένυ. Ο Βρετανός πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγμάτευση για το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο θα είναι δύσκολη, κάνοντας λόγο για "μήνες" διαβουλεύσεων.
 
Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη του Προέδρου της Επιτροπής ξεκίνησαν τη Δευτέρα, αλλά θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου.
Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου θα προτείνει στην νέα Ευρωβουλή το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο, ενώ στις αρχές Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εκλέξει. 
 
Βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας, για πρώτη φορά, οι ευρωπαίοι ηγέτες θα προτείνουν το πρόσωπο για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Αυτή η πρόβλεψη της Συνθήκης, δέχεται πολλών ερμηνειών, γι' αυτό κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "να βγάλει λαγό", να προτείνει, δηλαδή, έναν τρίτο υποψήφιο, πέραν αυτών των πολιτικών ομάδων.
anto270514
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χ. Φ. Ρομπάι και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, ότι βάσει της Συνθήκης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής (376 ψήφους), αλλά και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
 
Τα ονόματα των "τρίτων" υποψηφίων που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι αυτό της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην προέδρου του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγ Σμιντ.
 
"Ο Γιούνκερ και ο Σουλτς πρέπει να τα βρουν αν δεν θέλουν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να βγάλει ένα λαγό για να διαδεχθεί το Μπαρόζο", σχολιάζουν διπλωμάτες, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συμμαχία του ΕΛΚ με τους Σοσιαλιστές είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την νέα Ευρωβουλή.










Πηγή:www.reporter.gr











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top