26 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Βυθίζονται από τουρίστες τα αεροδρόμια όλης της χώρας

12:04 μ.μ.
Δείγματα σημαντικής ανάκαμψης εμφανίζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ) ακολουθώντας την εκρηκτική εικόνα που εμφανίζει το σύνολο των αεροδρομίων της χώρας. Για πρώτη φορά ύστερα από αρκετά χρόνια η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ ενισχύεται σημαντικά με τον Απρίλιο να "κάνει" νούμερα ρεκόρ.
Η σημαντική αύξηση της κίνησης του ΔΑΑ τον περασμένο μήνα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι συνέπεσαν το Καθολικό με το Ορθόδοξο Πάσχα με αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες η άνοδος να μην αναμένεται τόσο εκρηκτική. Συνολικά ταξίδεψαν 1,2 εκατ. επιβάτες τον Απρίλιο μέσω του ΔΑΑ καταγράφοντας αύξηση ρεκόρ 27,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Η κίνηση εσωτερικού σημείωσε αύξηση 29% και οι αντίστοιχοι του εξωτερικού 27%, ενώ και οι Έλληνες ταξιδιώτες ενισχύθηκαν κατά 16%. Οι ξένοι επιβάτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα αυξήθηκαν κατά 44%.

aerodromio250514

Θετική εικόνα θα εμφανίσει ο ΔΑΑ και τους επόμενους μήνες

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΑΑ,μπορεί οι επόμενοι μήνες να μην εμφανίσουν τόσο ενισχυμένα ποσοστά αυξήσεων, ωστόσο το καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα θετικό. Βασικοί λόγοι είναι σύμφωνα με τον ΔΑΑ η ανάκαμψη της οικονομίας, η τόνωσης της ελκυστικότητας της Αθήνας ως προορισμού και η ενίσχυση των προσφερόμενων θέσεων από πολλές αεροπορικές εταιρείες κυρίως κατά την θερινή περίοδο (κυρίως από τις Aegean Airlines και Ryanair).

Κατά το πρώτο 4μηνο του έτους (Ιανουάριος - Απρίλιος) η συνολική επιβατική κίνηση του «Ελ. Βενιζέλος» έφτασε τα 3,5 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση 14,3% σε σχέση με τι αντίστοιχο διάστημα του 2013. Η κίνηση εξωτερικού αυξήθηκε 17,7% κι η κίνηση εσωτερικού 8,6%. Στο συγκεκριμένο διάστημα οι επισκέπτες με αποκλειστικό προορισμό την Αθήνα σημείωσαν άνοδο 36%.

aerodromi250514

Με υψηλές ταχύτητες και τα - υπό ιδιωτικοποίηση - περιφερειακά αεροδρόμια

Την καλύτερη δυνατή εικόνα εμφανίζουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εν μέσω μάλιστα διαδικασίας ιδιωτικοποίησης. Ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας έχει προκηρυχθεί και οι δύο ομάδες στις οποίες έχουν χωριστεί, επιδεικνύουν το καλό τους πρόσωπο, στους υποψήφιους επενδυτές.

Α' κατηγορία αεροδρομίων

Η πρώτη κατηγορία αεροδρομίων περιλαμβάνει το αεροδρόμιο του Ακτίου το οποίο το πρώτο 4μηνο του έτους παρουσίασε αύξηση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις κατά 97,4%, όπως επίσης και αυτό των Χανίων στο οποίο από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Απρίλιο οι διεθνείς αφίξεις ξεπέρασαν κατά 71,3% τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα.
aerod250514
Παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι για την πρώτη ομάδα θα έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν, εάν επιθυμούν, να εντάξουν στην ομάδα και το αεροδρόμιο της Καλαμάτας το οποίο παρουσίασε το 4μηνο αύξηση των διεθνών αφίξεων κατά 49,5%. Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης (19,5% αύξηση διεθνών αφίξεων), τηςΖακύνθου (15,3%), της Καβάλας (9,9%), προαιρετικά του Αράξου (5,8%), της Κέρκυρας (0,5%), της Αλεξανδρούπολης και της Νέας Αγχιάλου, επίσης προαιρετικά.

Στην πρώτη κατηγορία εντάσσεται και το αεροδρόμιο της Κεφαλλονιάς το οποίο, λόγω του ισχυρού σεισμού τον περασμένο χειμώνα, κατέγραψε μείωση στις διεθνείς αφίξεις κατά 49,6%.

aerodr250514

Β' κατηγορία αεροδρομίων

Επικεφαλής σε ανάπτυξη στην δεύτερη ομάδα αεροδρομίων είναι αυτό της Σαντορίνης (αύξηση διεθνών αφίξεων 141,8%) και ακολουθεί η Μύκονος (96,6%). Ενισχυμένη κατά 22,3% είναι η κίνηση στο αεροδρόμιο της Σάμου το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου, κατά 19% στην Ρόδο και κατά 11,4% στην Κω.

Στην δεύτερη ομάδα αεροδρομίων υπάγονται και τα αεροδρόμια της Σκιάθου όπου σημειώθηκε μείωση 77,3% στις αφίξεις, της Μυτιλήνης, ενώ ο ενδιαφερόμενος μπορεί προαιρετικά να εντάξει σε αυτή την ομάδα τα αεροδρόμια της Λήμνου, Χίου, Καρπάθου και Νέας Αγχιάλου.
aero250514

Αναμένεται το δεσμευτικό ενδιαφέρον

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι για τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας να καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, σύμφωνα με τον έως τώρα προγραμματισμό.

Στην φάση της εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετείχαν επτά σχήματα: Vinci-Ελλάκτωρ, J&P Αβαξ - Zurich Airport, Fraport - Copelouzos, ΜΕΤΚΑ - Corporacion America, ο ΔΑΑ, η Aeroports De La Cote d Azur και η Advent International.

Κύκλοι του ΤΑΙΠΕΔ επισημαίνουν ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ως προς την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, που έχει οριστεί για τις 6 Ιουνίου, ενώ παράλληλα θα τρέχει και η διαδικασία αποτίμησης των υπό αποκρατικοποίηση αεροδρομίων, από ανεξάρτητο εκτιμητή. Τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας πρόκειται να παραχωρηθούν για40 χρόνια (με δυνατότητα επέκτασης της σύμβασης για άλλα δέκα χρόνια) σε δύο ομάδες αεροδρομίων.

Χαρά Αυγερινού




Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top