20 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Συγκλονιστικές εικόνες από τις πλημμύρες σε Βοσνία και Σερβία – "Ξαναχάσαμε τα πάντα, όπως στον πόλεμο"

11:47 π.μ.
Σερβία και Βοσνία "πνίγονται" από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες των τελευταίων 120 ετών και κάποιοι δε διστάζουν να τις συγκρίνουν με τον πόλεμο που διαμέλισε τη Γιουγκοσλαβία.
Οι εικόνες δυνατές: σπίτια κατεστραμμένα, άνθρωποι να προσπαθούν να περισώσουν ό,τι κι όπως μπορούν. Τα λόγια, το ίδιο δυνατά. Οι καταστροφές από τις χειρότερες πλημμύρες των 120 τελευταίων ετών αφήνουν πίσω τους τεράστιες πληγές. Κάποιοι δε διστάζουν να τις συγκρίνουν με τις πληγές που άφησε ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Ζλάτκο Λαγκούμτζιγια είναι υπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας και ο άνθρωπος που σόκαρε με τη δήλωση πως "οι καταστροφές είναι τρομακτικές. Στη διάρκεια του πολέμου, πολλοί άνθρωποι έχασαν τα πάντα. Σήμερα, έχασαν ξανά τα πάντα".






"Νόμιζα πως ο πόλεμος ήταν το χειρότερο που θα μπορούσε να μας συμβεί, αλλά υπάρχουν και χειρότερα. Προσεύχομαι στο Θεό να μη χάσουμε το μυαλό μας, γιατί πρώτα μας χτύπησε ο πόλεμος και τώρα αυτό", επιβεβαίωνε τα λεγόμενα του υπουργού ένας ηλικιωμένος άνδρας, κάτοικος των περιοχών που "βυθίστηκαν". 







Οι πλημμύρες έπληξαν σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, 500.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, 100.000 σπίτια δεν είναι πια κατοικήσιμα, ένα εκατομμύριο άνθρωπο δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έχουν καταστραφεί σχολεία και νοσοκομεία. 







Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Σερβία, τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη και την Κροατία ανήλθε στους 39, όμως πολλοί ακόμη άνθρωποι αγνοούνται και υπάρχουν φόβοι, ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι ακόμη πιο τραγικός.






ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: REUTERS 
Πηγή: newsit

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top