8 Μαΐ 2014
0 σχόλια

ΗΠΑ: Σχέδια για αφαίρεση εμπορικών προνομίων από τη Ρωσία

11:10 π.μ.
Την αποβολή της Ρωσίας από το λεγόμενο Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), ένα πρόγραμμα που επιτρέπει αδασμολόγητη εισαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων σχεδιάζει να επιβάλει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με επίσημη ειδοποίηση που έστειλε την Τετάρτη στο Κογκρέσο.
Η ένταξη της Ρωσίας στο ΣΓΠ αναμένεται αυτή την περίοδο να εγκριθεί εκ νέου από το Κογκρέσο.
Εάν ακυρωθεί, αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλλουν σε αγαθά που εισάγονται από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα πρώτες ύλες για την κατασκευή χάλυβα, ελαστικών και κεραμικών, να εισάγονται στη χώρα αφορολόγητα. Στα εμπορεύματα αυτά θα επιβάλλονται κανονικά δασμοί, που κατά μέσον όρο ανέρχονται στο 3%.
Η Ρωσία «έχει προοδεύσει επαρκώς οικονομικά» και δεν χρειάζεται πλέον ειδική μεταχείριση, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Η Ρωσία θα γινόταν ούτως ή άλλως μια χώρα που δεν θα μπορούσε να υπάγεται στο ΣΓΠ μετά το 2016, αφού η Παγκόσμια Τράπεζα την έχει κατατάξει μεταξύ των χωρών με «υψηλό εισόδημα».
«Οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία, αν και δεν συνδέονται άμεσα με την απόφαση του προέδρου Ομπάμα για το ΣΓΠ, εντούτοις καθιστούν ιδιαίτερα προσήκουσα τη λήψη αυτής της απόφασης αυτή τη στιγμή», ανέφερε η Κέιτλιν Χέιντεν, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Το 2012, οι ΗΠΑ εισήγαγαν αγαθά αξίας 544 εκατ. δολαρίων (περίπου 391 εκατ. ευρω) από τη Ρωσία στο πλαίσιο του ΣΓΠ, ή το 2% επί του συνόλου των αγαθών που εισήχθησαν στη χώρα από τη Ρωσική Ομοσπονδία.




Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top