14 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Μείωση επιτοκίων και στοχευμένος δανεισμός το πακέτο που σχεδιάζει η ΕΚΤ

5:34 μ.μ.
Πακέτο μέτρων το οποίο περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων και ενίσχυση του δανεισμού στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Το πακέτο αυτό ενδεχομένως να παρουσιαστεί στην προσεχή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, η ΕΚΤ υιοθετεί πλέον την ανάγκη στήριξης της οικονομίας, ωστόσο δεν θέτει ως προτεραιότητα ένα  μείζον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), δηλαδή τύπωσης χρήματος για την αγορά περιουσιακών στοιχείων. Οι νέες οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ άλλωστε δικαιολογούν τη λήψη μέτρων, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη έκταση που να επιβάλλουν ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους αναλυτές που επικαλείται το Reuters, η ΕΚΤ πιθανότατα θα είναι η πρώτη μεγάλη κεντρική τράπεζα που θα προχωρήσει σε αρνητικό επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων. Η κίνηση αυτή θα μειώσει την ισοτιμία του ευρώ, ενώ θα επιβάρυνε τις τράπεζες που θέλουν να διατηρούν τα διαθέσιμά τους, κίνηση που εκτιμάται ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση του δανεισμού.

Η ΕΚΤ θα εξετάσει επίσης είτε τη χορήγηση στοχευμένων δανείων στις τράπεζες είτε ένα πρόγραμμα αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, τα οποία θα βασίζονται σε πακέτα δανείων που έχουν χορηγήσει σε ΜμΕ. Η χορήγηση δανείων θα συνοδεύεται από όρους για την επίτευξη μίας μετρήσιμης αύξησης του τραπεζικού δανεισμού σε ΜμΕ. Εναλλακτικά εξετάζεται και το σχέδιο αγοράς τιτλοποιημένων ομολόγων, το οποίο σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει πακέτα δανείων που έχουν χορηγηθεί από τράπεζες σε ΜμΕ.

Τα μέτρα μπορεί να ανακοινωθούν τον Ιούνιο, με την προοπτική να ενεργοποιηθούν αργότερα το 2014.




Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top