15 Μαΐ 2014
0 σχόλια

ΜΙG: Ανοίγει ο δρόμος για την απόκτηση της ΑΝΕΚ και του Ερρίκος Ντυνάν

10:22 π.μ.
Πόρτα για εξαγορές από το χαρτοφυλάκιο των εταιρειών της παλιάς Αγροτικής- αναγνωρισμένων επιχειρήσεων που έχουν υπερβολικά μεγάλο δανεισμό, αλλά παρουσιάζουν μεγάλα περιθώρια νοικοκυρέματος- και ενίσχυση του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της σε υγεία, ακτοπλοΐα και τρόφιμα, ανοίγει η Τράπεζα Πειραιώς στη MIG.
Τόσο η Πειραιώς, όσο και η MIG σε μία σημαντική καμπή για την Ελληνική οικονομία, λίγο πριν το πέρασμά της σε ρυθμούς ανάπτυξης και έπειτα από τέσσερα χρόνια μιζέριας και έξι χρόνια ύφεσης, θα δουν αισθητή βελτίωση στους ισολογισμούς τους ως προς το σκέλος των υποχρεώσεων εκ μέρους της MIG, και ως προς τις σχηματισθείσες επισφάλειες ή τυχόν κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια εκ μέρους της Πειραιώς.

Ταυτόχρονα, η αγορά που τόσα χρόνια διψούσε για επιχειρηματικές συμφωνίες, βλέπει ότι όσο αλλάζει το κλίμα στη χώρα, τόσο προχωρούν και οι επιχειρηματικές συμφωνίες ουσίας.

Η Πειραιώς από το ομολογιακό δάνειο μετατρέψιμο σε μετοχές των 250 εκατ. ευρώ της MIG, "αγοράζει" με 90 εκατ. ευρώ το 17,7% της εισηγμένης εταιρείας συμμετοχών, η οποία έχει υπό την ομπρέλα της δέκα εταιρείες (Vivartia, Attica, Υγεία, Singular Logic, Hilton Κύπρου, MIG Real Estate κ.ά). Ταυτόχρονα ανοίγει την... αποθήκη με τις εταιρείες που έχει στο χαρτοφυλάκιό της, είτε ως πιστωτής, είτε ως συμμετοχές, και οι οποίες ενδιαφέρουν τον όμιλο επιχειρήσεων που εκπροσωπεί ο κ. Βγενόπουλος, σχολίαζαν χθες το βράδυ τραπεζικές πηγές.

Καλά ενημερωμένες πηγές λοιπόν, αναφέρουν ότι ένα βήμα πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις βρίσκεται η συμμετοχή της MIG στην ΑΝΕΚ, τα δάνεια της οποίας διαμορφώνονται πάνω από τον τζίρο της και αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ. Το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η Πειραιώς να προχωρήσει σε γενναίο κούρεμα των δανείων της ΑΝΕΚ και στη συνέχεια η MIG να ακολουθήσει το παράδειγμα της Attica Group, πουλώντας τα δάνεια στη Fortress ή σε κάποιο άλλο distressed fund, με την έκδοση νέου ομολογιακού δανείου.

Το μάτι της MIG, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες έχει εστιαστεί, επίσης, στο "Ερρίκος Ντυνάν". Σύμφωνα με το πρόσφατο σχέδιο διάσωσης του πολύπαθου νοσοκομείου, η Τράπεζα Πειραιώς έχει αναλάβει το δάνειο που είχε συνάψει το "Ερρίκος Ντυνάν", επί διοίκησης Ανδρέα Μαρτίνη, ύψους 96 εκατ. ευρώ, με τη Marfin Popular Bank στην Κύπρο.

Αρχικά το δάνειο είχε παραμείνει στην Κύπρο, αλλά πέρασε στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, όπως έγινε με το χαρτοφυλάκιο της κυπριακής τράπεζας στην Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι και σε αυτή την περίπτωση κάποιο "κούρεμα" θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο.

Από εκεί και πέρα, στο χαρτοφυλάκιο της παλιάς Αγροτικής υπάρχουν εταιρείες που συνδέονται με την αγορά των τροφίμων, γαλακτοβιομηχανίες τοπικής παραγωγής, ιχθυοκαλλιέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν υπό τον έλεγχο της Vivartia, δημιουργώντας, όπως άλλωστε είναι ο στόχος του κ. Βγενόπουλου, έναν "εθνικό πρωταθλητή" από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την μεταποίηση, τον τουρισμό και την ακτοπλοϊα.



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top