8 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Infobank Hellastat: "Μύθος" το ακριβό Ελληνικό Ξενοδοχείο

11:01 π.μ.
Δυναμική πορεία αναμένεται να έχει και το 2014 ο εγχώριος ξενοδοχειακός κλάδος, σύμφωνα με μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ., καθώς η πτώση των τιμών ανά διανυκτέρευση τα έχει καταστήσει άκρως ανταγωνιστικά. Η εκτίμηση για αύξηση των αφίξεων, που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 18,5 εκατ, αλλά και των εισπράξεων, που φαίνεται να ενισχύονται στα €13 δις, δημιουργούν θετικές προϋποθέσεις για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Σημαντικός παράγων για την εικόνα αυτή, που ωστόσο αναμένεται να επιβεβαιωθεί στην πορεία των επομένων μηνών είναι η πολιτική σταθερότητα που επικρατεί μετά την αβεβαιότητα προηγούμενων ετών. Επίσης, βοηθά σημαντικά το γεγονός ότι τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανταγωνιστικές τιμές, συχνά ιδιαίτερα κτυπημένες υπό το φόβο κάλυψης δανειακών κι άλλων υποχρεώσεων.

Συχνά βέβαια η αγωνία για προκρατήσεις έχει σπρώξει τις τιμές προς τα κάτω με αποτέλεσμα να συμπιέζεται η συνολική κερδοφορία της κάθε επιχείρησης.
Σημαντική η αύξηση το πρώτο τρίμηνο του 2014
Όπως προκύπτει, πάντως, από τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής, ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2014 οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό σε κύρια αεροδρόμια της χώρας παρουσιάζουν αύξηση 23% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Έτσι, η υποχώρηση της τουριστικής κίνησης άρχισε να εξομαλύνεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, με τα ξενοδοχεία να περιορίζουν τις απώλειες που υπέστησαν τους προηγούμενους μήνες.

Επίσης, αναφέρεται ότι το 2013 ο κλάδος ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό και από τις ακυρώσεις που έγιναν σε γειτονικές ανταγωνιστικές χώρες, οι οποίες επλήγησαν από πολιτικές και κοινωνικές ταραχές (κυρίωςΑίγυπτος και Τουρκία). Έτσι, ο αριθμός των εισερχομένων τουριστών σημείωσε σημαντική άνοδο κατά 15,5%, στους 17,9 εκατ. τουρίστες, με τις συναλλαγματικές εισπράξεις να ανέρχονται στα €12 δισ. (+14,9%).

Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου των αλλοδαπών τουριστών προήλθε από τη Ρωσία, καθώς κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας ο αριθμός των επισκεπτών από τη χώρα αυτή σχεδόν διπλασιάστηκε, ξεπερνώντας το 2013 τα 1,3 εκατ. τουρίστες. Η ρωσική αγορά πλέον κατέχει το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικών αφίξεων στην Ελλάδα με 7,5%. Οι Γερμανοί τουρίστες αποτέλεσαν το 12,7% των αφίξεων (2,27 εκατ. τουρίστες, +7,5% από το 2013), ενώ ακολούθησε το Ηνωμένο Βασίλειο με 10,3%, σημειώνοντας όμως ήπια πτώση (-3,9%, στους 1,85 εκατ. τουρίστες).
Μείωση τιμών

Το τελευταίο έτος τα περισσότερα ξενοδοχεία μείωσαν αρκετά τις τιμές τους, ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν μεγαλύτερο αριθμό τουριστών. Σύμφωνα με την Infobank Hellastat, πλέον η Ελλάδα κατέστη η δεύτερη φθηνότερη χώρα της Μεσογείου μετά την Αίγυπτο αναφορικά με τις ξενοδοχειακές τις υπηρεσίες, κάτι που όμως δεν ισχύει για την ευρύτερη τουριστική βιομηχανία.

Στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις των 600 μεγαλύτερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων για το έτος 2012. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα που προκύπτουν, ο κύκλος εργασιών το 2012 μειώθηκε κατά 5,4%, σε €2,22 δισ. καθώς η εισερχόμενη τουριστική κίνηση το έτος αυτό σημείωσε υποχώρηση 5,5%.Το 67% των εταιρειών εμφάνισαν χαμηλότερα έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρήση.

Τα συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα υποχώρησαν κατά 2,3%, στα €489 εκατ. ενώ οι προ φόρων ζημιές διευρύνθηκαν στα €304,65 εκατ. από €279,45 εκατ. το 2011.

Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ μειώθηκε ελαφρώς σε 24,3%, ενώ το περιθώριο των προ φόρων κερδών παρέμεινε αρνητικό, επιδεινούμενο σε -6,3%. Ο δείκτης κεφαλαιακής μόχλευσης υποχώρησε οριακά στο 0,7 προς 1 ενώ η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων (RoE) το 2012 σημείωσε επιδείνωση σε -2,6%.

Γ.Α.



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top