20 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Market Beat: Συνεχίζεται η εξάρτηση των διαθέσεων των θεσμικών από τα ομόλογα

11:43 π.μ.
Οι συναλλαγές της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας των ευρωεκλογών του Μαΐου, χαρακτηρίστηκαν από την εμφάνιση και των δύο όψεων του χρηματιστηριακού νομίσματος, με εκρηκτική άνοδο στο πρώτο μέρος και άγριες πιέσεις στο δεύτερο.
Η αγορά χθες λειτούργησε παραπλανητικά για τα κριτήρια των «ταύρων», αφού έδωσε την εντύπωση αρχικά ότι μπορούσε να κινηθεί έντονα ανοδικά, μετά από μεγάλη πτώση, και επέτρεψε να σχηματιστεί ένα μαξιλάρι που απορρόφησε την προσφορά μετοχών σε καλύτερα επίπεδα από της Παρασκευής. 

Αυτή την εποχή ακόμα και η χρήση της στατιστικής για την πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης δεν μπορεί να δώσει ασφαλή συμπεράσματα, αν δεν επιλεγούν από την τεχνική ανάλυση τα κατάλληλα εργαλεία. Για τη στήλη όσο πιο απλά και αναγνωρισμένα από όλους εργαλεία χρησιμοποιούνται, σε ανάλογες περιπτώσεις θολούρας, τόσο πιο «ασφαλή» συμπεράσματα είναι δυνατό να προκύψουν. Αυτά μας οδήγησαν στη θέση πως στήριξη θα εμφανιστεί σύντομα αλλά την εντοπίζουμε λίγο χαμηλότερα και τα επίπεδα τιμών για αυτή έχουν προκύψει από τις συναλλαγές τον Οκτώβριο του 2012, τον Αύγουστο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Τα δυο πρώτα διαστήματα αφορούν σε κορυφώσεις των τιμών δηλαδή είχαν λειτουργήσει τότε σαν αντιστάσεις ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαμε την πρώτη επιβεβαίωση πως μπορούσαν να λειτουργήσουν ως στήριξη. Δηλαδή υπάρχει μια ομοιότητα στην εικόνα της σχέσης της ελληνικής οικονομίας με τους δανειστές τότε και τώρα.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μελέτη των μεταβολών του ΑΕΠ πρώτου τριμήνου στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, έχουν γκρεμίσει τις προσδοκίες των αναλυτών που στην αρχή της χρονιάς υπολόγιζαν ότι η ανάπτυξη στην ζώνη του κοινού νομίσματος θα ήταν διπλάσια από αυτή που αποκαλύφθηκε μετά τις 15 Μαΐου. Μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα απογοήτευσης, η προσοχή στράφηκε στις επιδόσεις της περιφέρειας της ευρωζώνης και διαπιστώσανε ότι η Ιταλία δεν τα κατάφερε, ηΠορτογαλία επίσης και η Ελλάδα παρέμειναν με αρνητικό βηματισμό. Μόνο η Ισπανία ξεπέρασε τις προσδοκίες, ή καλύτερα τις επαλήθευσε. Αυτό προκάλεσε πιέσεις στα ομόλογα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και άλλων χωρών του Νότου, μόνο που η ελληνική περίπτωση έχει την επιβάρυνση που της προσδίδει η ρητορική των κομμάτων προ των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο.
Με δεδομένη την εκτίμηση της στήλης για στήριξη μεταξύ της ζώνης των 334 - 344 μονάδων, με βάση την στατιστική προϊστορία οι επενδυτές στα παράγωγα είναι λογικό να επιλέγουν ως κάτω όριο των αρνητικών προσδοκιών τους για τον 25άρη τις 335 μονάδες. Η θέση μας είναι πως εκτός των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης σήμερα και γενικότερα αυτή την εποχή οι επενδυτές χρειάζεται να συμμετέχουν στις συναλλαγές έχοντας το ένα τους μάτι καρφωμένο στην πορεία των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων.
Τα διεθνή χρηματιστήρια σήμερα: Οι Ασιατικές μετοχές πάλεψαν για να εγγράψουν κέρδη σήμερα, ενώ το δολάριο κατέγραψε οριακά κέρδη, αλλά ακόμα δεν απέχει πολύ από το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του γιεν σε βάθος χρόνου περισσότερο από τρεις μήνες.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε περίπου -0,1%. Αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας κατάφερε να αντισταθεί στην πτωτική τάση και παρακολουθώντας τα κέρδη στη Wall Street, προσθέτοντας +0,67% πέτυχε το σπάσιμο μιας αλυσίδας τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ
«Τεχνολογική» άνοδος ήταν η χθεσινή στη Wall Street, η οποία έλαβε ώθηση τόσο από τον δείκτη Nasdaq^IXIC+0,86% όσο και από τον κλάδο του διαδικτύου του Dow Jones. ^DJI+0,13% Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 16.511,86 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq  σημείωσε κέρδη 0,86% στις 4.125,82 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,38% στις 1.885,08 μονάδες.

Επτά από τους 10 επιμέρους δείκτες του S&P 500 έκλεισαν με κέρδη, με τις τεχνολικές μετοχές να κλείνουν με κέρδη 0,8%.  Facebook και Yahoo κέρδισαν πάνω από 1,5%, ενώ και η Google (Class A) ενισχύθηκε κατά 1,7%. Η Micron Technology κέρδισε 2,8%, μετά την αναβάθμιση της σε outperform, από sector perform προηγουμένως, από την RBC Capital Markets. Η Pfizer ενισχύθηκε κατά 1,1%, μετά την απόρριψη της τελικής πρότασης εξαγοράς που κατέθεσε στην AstraZeneca. Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει πως η προσφορά της Pfizer δεν είναι ικανοποιητική και εκτιμά πως θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και κίνδυνο για τους μετόχους.

Στον αντίποδα, με απώλειες 1,7% έκλεισε η μετοχή της ΑΤ&Τ, μετά τη συμφωνία εξαγοράς της DirectTV, έναντι του ποσού των 48,5 δισ. δολαρίων. Η AT&T προσφέρει 95 δολάρια για κάθε μετοχή της DirecTV, σε έναν συνδυασμό μετρητών και μετοχών. Το ποσό αυτό εμπεριέχει premium 10% στην τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή της DirecTV την Παρασκευή. Η μετοχή της DirecTV υποχωρεί κατά 2,5%.

Πτώση 2,3% κατέγραψε η Campbell Soup, καθώς αν και η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση της κερδοφορίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν υψηλότερα. Η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη 184 εκατ. δολ. ή 58 cents ανά μετοχή για το τρίτο τρίμηνο χρήσης από 169 εκατ. δολ. ή 53 cents ανά μετοχή την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ευρώπη
Δεν κατάφεραν να βρουν ρυθμό και να συγχρονιστούν χθες οι ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αποτιμούν ξεχωριστά τις επιχειρηματικές εξελίξεις, μόλις μία εβδομάδα πριν τις κάλπες των ευρωεκλογών την προσεχή Κυριακή.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,16% υποχώρησε κατά 0,16% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,04% κέρδισε 0,31% στις 9.659 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,30% σημείωσε κέρδη 0,31% στις 4.470 μονάδες.
Άξιο αναφοράς σήμερα και το -1,6% του ιταλικού δείκτη FTSE MIB, καθώς 22 δεικτοβαρείς εταιρείες του δείκτη διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα μερίσματος. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 9 χθες κατέγραψαν άνοδο.  Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,14% στις 338,51 μονάδες. Ο δείκτης καταγράφει κέρδη για 5 συνεχόμενες εβδομάδες, σημειώνοντας το μεγαλύτερο σερί από τον Νοέμβριο του 2013.

Στο ταμπλό, η AstraZeneca υποχώρησε κατά 12% μετά και την απόρριψη της τελικής πρότασης που κατέθεσε η Pfizer για την εξαγορά της, η οποία αποτιμά τις μετοχές της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας στις 55 στερλίνες. Σε ανακοίνωσή της η AstraZeneca αναφέρει πως η προσφορά της Pfizer δεν είναι ικανοποιητική και εκτιμά πως θα δημιουργήσει αβεβαιότητα και κίνδυνο για τους μετόχους.

Απώλειες 1,6% για τη Saab, καθώς η εταιρεία έχασε παραγγελία μαχητικών αεροσκαφών ύψους 3,5 δισ. δολαρίων από το ελβετικό δημόσιο, καθώς οι Ελβετοί απέρριψαν αυτήν την κίνηση της κυβέρνησης μέσω ενός δημοψηφίσματος. Στην παραγγελία 22 αεροσκαφών Gripen αντιτάχθηκε το 53,4% των ψηφοφόρων. Η Deutsche Bank υποχώρησε κατά 2,4%, καθώς η αγορά δεν έχει υποδεχτεί θετικά την είδηση ότι η Paramount Holdings Services, η οποία ελέγχεται από το Κατάρ, θα απορροφήσει 60 εκατομμύρια μετοχές στην τιμή των 29,20 ευρώ, πακέτο το οποίο αποτελεί μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στον αντίποδα, η Ryanair ενισχύθηκε κατά 9,8%, με καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Νοέμβριο του 2012, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη μετά φόρων το 12μηνο χρήσης θα διαμορφωθούν μεταξύ 580-620 εκατ. ευρώ, ήτοι 19% υψηλότερα από το προηγούμενο 12μηνο χρήσης. 
Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε επίπεδα - ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές κατοικίας στο Λονδίνο τον Μάιο, καθώς και οι 32 δήμοι της βρετανικής πρωτεύουσας παρουσίασαν αυξήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rightmove. Ειδικότερα, οι τιμές σημείωσαν αύξηση 3,3% από τον Απρίλιο και διαμορφώθηκαν στη μέση τιμή των 592.763 στερλινών. Όσον αφορά την Αγγλία και την Ουαλία, οι τιμές κατέγραψαν άνοδο 3,6% - τη μεγαλύτερη από το 2002 - φτάνοντας στο ψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στις 272.003 στερλίνες. Το Λονδίνο ηγήθηκε της ανόδου, με την ετήσια αύξηση να ξεπερνά το 16%, ποσοστό υπερδιπλάσιο από το μέσο όρο για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο.
ΧΑ
Ίλιγγο προκάλεσε ο τρόπος που άλλαξε το κλίμα στο Χρηματιστηρίο Αθηνών χθες, αφού ενδοσυνεδριακά έφτασε ακόμη και στο +3,47% για να κλείσει τελικά με... απώλειες 1,99%.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,99% στις 1.066,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.126,05 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.062,66. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 0,28% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 288,17 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 22 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αποδίδουν την εικόνα αυτή στις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το γεγονός ότι τους τελευταίους 22 μήνες το Χ.Α. είχε καταγράψει ένα πρωτοφανές ράλι ανόδου, προσελκύοντας σημαντικά κεφάλαια, την κορύφωση του οποίου είδαμε με τις αυξήσεις κεφαλαίων των τραπεζών και τα ομολογιακά των εισηγμένων. Επομένως αυτό που πρέπει να προκαλεί εντύπωση δεν είναι η διόρθωση, αλλά η σφοδρότητα με την οποία συμβαίνει, πιστοποιώντας ότι η ελληνική αγορά και ουσιαστικά ανήκει στις αναδυόμενες. Ενδεικτικό ήταν ότι σχεδόν 20 τίτλοι εμφάνισαν ποσοστό διακύμανσης από 10% μέχρι 25,75%.

Στο ταμπλό τώρα, ο FTSE25 από το +3,36% που ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά και τις 362,11 μονάδες,  βρέθηκε ακόμη στο -2,57% για να κλείσει τελικά στο -2,10% και στις 342,99 μονάδες. Συμπλήρωσε επτά αρνητικές στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 53,5 μονάδων ή 13,5%. Έξι μετοχές με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό, ενώ για αρκετό χρονικό διάστημα και οι 25 διαπραγματευόντουσαν με σημαντική άνοδο.

Ξεχώρισαν οι Frigoglass ΦΡΙΓΟ+6,31% με άνοδο 6,31%, ο ΟΛΠ ΟΛΠ+3,83% στο +3,83%, η Σωληνουργεία Κορίνθου με κέρδη 2,78% και η ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ+2,40% στο +2,40%, ενώ πιο πολύ υστέρησαν οι MIG στο -6,08% (από +7,30%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-4,29% (από +4,29%) στο -4,29%, Πειραιώς στο -4,14% (από +5,52%), Motor Oil στο -4,10% (από +3,73%) και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-3,61% στο -3,61% (από +3,89%). Η αξία των συναλλαγών του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ανήλθε στα 281,3 εκατ. και μαζί με την Eurobank(20,7 εκατ) στα 302 εκατ. ευρώ που καλύπτουν το 97% του συνολικού τζίρου.

Στον MIDCAP20, από το +2,69% που ενισχυόταν ενδοσυνεδριακά και στις 1,109.45 μονάδες, έκλεισε στο -1,69% στις 1062,14 μονάδες. Συμπλήρωσε έξι αρνητικές στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 130 μονάδων ή 11%. Τέσσερις μετοχές με θετικό πρόσημο, 15 με αρνητικό και μία, αυτή του Υγεία χωρίς μεταβολή. Δεν ξεχώρισε ουσιαστικά κάποια μετοχή του, ενώ πιο πολύ υστέρησαν οι ΧαλκόρΧΑΚΟΡ-5,73% στο -5,73% (από +3,33%), ΕΛΚΑ στο -5,41% και Fourlis στο -4,81%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε μόλις 1,37 εκατ., ήτοι ποσοστό 0,45% επί του συνόλου.

O τραπεζικός δείκτης αν και κινήθηκε έντονα ανοδικά έως και το 3,97% στις 154,07 μονάδες υποχώρησε μέχρι το -4,27% (141,86) κλείνοντας με απώλειες 2,90% στις 143,89 μονάδες. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Χρηματοοικονομικών (-4,05%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Βιομηχανικών Προϊόντων (+2,48%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 48 κινήθηκαν ανοδικά, 74 καθοδικά, ενώ η τιμή 18 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Για τη στήλη όσο πιο απλά και αναγνωρισμένα από όλους εργαλεία χρησιμοποιούνται, σε ανάλογες περιπτώσεις θολούρας, τόσο πιο «ασφαλή» συμπεράσματα είναι δυνατό να προκύψουν. Αυτά μας οδήγησαν στη θέση πως στήριξη θα εμφανιστεί σύντομα αλλά την εντοπίζουμε λίγο χαμηλότερα και τα επίπεδα τιμών για αυτή έχουν προκύψει από τις συναλλαγές τον Οκτώβριο του 2012, τον Αύγουστο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου. Τα δυο πρώτα διαστήματα αφορούν σε κορυφώσεις των τιμών δηλαδή είχαν λειτουργήσει τότε σαν αντιστάσεις ενώ τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαμε την πρώτη επιβεβαίωση πως μπορούσαν να λειτουργήσουν ως στήριξη. Δηλαδή υπάρχει μια ομοιότητα στην εικόνα της σχέσης της ελληνικής οικονομίας με τους δανειστές τότε και τώρα.
Επιστέφοντας στον 25άρη και τις πιθανές στηρίξεις του αναφέρουμε ότι στις 22/10/2012 ο 25άρης έκλεισε στις 336,52 μονάδες αλλά είχε υψηλό τις 344,51 και στις 25  του ίδιου μήνα με υψηλό ημέρας τις 343,09 έκλεισε στις 333,94 ξεκινώντας μια κάθοδο υπολογίσιμων διαστάσεων. Ήταν συνεπώς οι 343 – 344 μονάδες το άνω όριο μιας ζώνης τιμών με κατώτερο τις 334 που λειτούργησε σαν οροφή.
Τον Αύγουστο του 2013 οι τιμές κορύφωσαν στις 12 του μήνα με τον 25άρη να φθάνει τις 334,09 που ήταν και το μέγιστο ημέρας και την επόμενη αφού σημειώθηκε το υψηλό ημέρας στις 334,94 μονάδες ο δείκτης έκλεισε στις 327,89 με απώλειες -1,9% και ξεκίνησε μια πτώση επί πέντε συνεδριάσεις. Άρα το κάτω όριο της οροφής του Οκτωβρίου του 2012 επιβεβαιώθηκε σαν οροφή και τον Αύγουστο του 2013. Ενώ τον Σεπτέμβριο της ίδια χρονιάς όταν ο 25άρης κατηφόριζε από τις 350 μονάδες που άγγιξε στις 19 Σεπτεμβρίου έκλεισε στις 23 στις 336,6 μονάδες αφού πρώτα έγραψε χαμηλό στις 332,8 μονάδες.
Από τα παραπάνω η εκτίμησή μας είναι ότι ο 25άρης θα μπορούσε να φθάσει ως τις 333 μονάδες και να αντιδράσει κατόπιν χωρίς να αποκλείεται να αναγνωριστεί το άνω όριο της ζώνης δηλαδή να φρενάρει πάνω από τις 340 μονάδες. Η θέση μας είναι πως εκτός των εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης σήμερα και γενικότερα αυτή την εποχή οι επενδυτές χρειάζεται να συμμετέχουν στις συναλλαγές έχοντας το ένα τους μάτι καρφωμένο στην πορεία των συναλλαγών των ελληνικών ομολόγων.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές πάλεψαν για να εγγράψουν κέρδη σήμερα, ενώ το δολάριο κατέγραψε οριακά κέρδη, αλλά ακόμα δεν απέχει πολύ από το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του γιεν σε βάθος χρόνου περισσότερο από τρεις μήνες.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας γλίστρησε περίπου -0,1%. Αλλά ο Nikkei της Ιαπωνίας κατάφερε να αντισταθεί στην πτωτική τάση και παρακολουθώντας τα κέρδη στη Wall Street, προσθέτοντας 0,67% πέτυχε το σπάσιμο αλυσίδας τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων. Οι επενδυτές συνέχισαν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ταϊλάνδη, μετά την είδηση ότι ​​ο στρατός κήρυξε στρατιωτικό νόμο μετά από έξι μήνες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Το δολάριο ήταν ελαφρώς υψηλότερα έναντι του γεν, μετά την υποχώρησή του στα χαμηλότερα επίπεδα σε περισσότερο από τρεις μήνες στη διάρκεια της νύχτας. Το δολάριο αγόρασε 101,56 γεν, μετά την βουτιά του ως τα 101,11 γεν, τη Δευτέρα, το ασθενέστερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, καθώς οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει το status quo.
Η BOJ έχει οριστεί να παρουσιάσει την πολιτική της την Τετάρτη. Θα επηρεάσει την
ισοτιμία δολαρίου / γιεν. Η πρόσφατη πτώση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων έκαναν τις επενδύσεις με βάση το δολάριο λιγότερο ελκυστικό. Η απόδοση των 10 ετών ΗΠΑ αναφοράς, κατέγραψε οριακά κέρδη έως το 2,54% στην Ασία μετά από κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,53% τη Δευτέρα, αλλά παρέμεινε κοντά στα χαμηλά έξι μηνών που σημειώθηκαν την Πέμπτη την περασμένη εβδομάδα.
Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve του Dallas Richard Fisher και ο  John Williams της  Fed του San Francisco και ενίσχυσαν τις προσδοκίες της αγοράς ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν έχει καμία βιασύνη για να αυξήσει τα επιτόκια.
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης επί της πολιτικής της Federal Reserve έχει προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει την Τετάρτη, αλλά είναι απίθανο να δώσει στους επενδυτές στέρεες ενδείξεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση από μόνο του, αφού οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεσήμαναν ότι βήματα για περαιτέρω ελάφρυνση είναι πιθανό να γίνουν τον επόμενο μήνα. Το κοινό νόμισμα ήταν σταθερή στα 1,3711 δολάρια, αλλά παρέμεινε κοντά στο χαμηλό των 1,3648 δολαρίων που χτύπησε την Πέμπτη, που ήταν τα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Φεβρουαρίου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Στην Αγορά, κατά την εβδομάδα που πέρασε, οι πωλητές κυριάρχησαν με τα margin να έχουν την τιμητική τους, κάτι που συνεχίστηκε και χθες, παρά το έντονα ανοδικό ξεκίνημα Πλέον θεωρείται επιτακτικό το κλείσιμο του μήνα με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης υψηλότερα των 385 μονάδων, για να μιλάμε για ολοκλήρωση της σημαντικής διόρθωσης και να μην τεθεί εν αμφιβόλω η μεσοπρόθεσμη τάση της Αγοράς.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, μπαίνουμε σε μία σημαντική ταλαιπωρία για την συνέχεια.
Ουσιαστικά ο φόβος για βουλευτικές εκλογές έχει επανέλθει στο προσκήνιο μιας και οι πολιτικοί της Κυβέρνησης και μη, προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις Ευρωεκλογές για να κερδίσουν πόντους, αδιαφορώντας για τα προβλήματα που μπορούν να προκύψουν, ενώ στο παρελθόν έχουν δει το τι μπορεί να συμβεί.
Είμαστε η τελευταία Χώρα που έχει μνημόνιο στην Ευρώπη και μπροστά μας έχουμε την διαπραγμάτευση σε σχέση με το χρέος μας γεγονός που είναι και το πιο σημαντικό μας μέλημα για την συνέχεια. Η Αγορά είναι σε υπέρ πουλημένα επίπεδα, παρόλα αυτά μένει η ίδια να μας δείξει τις νέες μας εισόδους. Συνεχίζονται οι ρευστοποιήσεις στον Τραπεζικό κλάδο και εκτός Εθνικής και φυσικά αναρωτιόμαστε πως οι ξένοι θεσμικοί που τοποθέτησαν αρκετά δις ευρώ στον κλάδο ρευστοποιούν θέσεις, έστω και αν οι περισσότεροι από αυτούς δεν αγόρασαν για άμεσα κέρδη αλλά πιο μεσοπρόθεσμα και στρατηγικά και μάλιστα σε μία τέτοια χρονική στιγμή, προεκλογικά, ξέροντας πως μπορεί να προκύψουν πολιτικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, πιο πιθανότερο σενάριο για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις δείχνει αυτό του volatility, χωρίς να αποκλείονται και οι ακραίες ημερήσιες συμπεριφορές.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η Πολιτική επιβαρύνει τις αγορές στην περιοχή της Ταϊλάνδης και της Ινδονησίας
Ο στρατός Ταϊλάνδης κήρυξε στρατιωτικό νόμο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες και οδήγησε στην αποδυνάμωση των μετοχικών αξιών της Ταϊλάνδης. Οι μετοχές της  Ινδονησίας μειώθηκαν περισσότερο από 2 % για την ανακοίνωση πολιτικών σχηματισμών για συμμαχίες  στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου.
Στην Ινδία, ο αναδειχθείς Πρωθυπουργός του κόμματος NDA, κ Narendra Μodi, κατά πάσα πιθανότητα θα ορκιστεί αυτή την εβδομάδα, μαζί με τα βασικά μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Μια πρώτη γεύση από τις πολιτικές της νέας κυβέρνησης αναμένεται στον επόμενο προϋπολογισμό, πιθανότατα στις αρχές Ιουλίου.
Οι Αμερικανικές μετοχές αντέστρεψαν τις αρχικές απώλειες τους, με τον S&P να κλείνει στο +0,4 % την ημέρα, καθώς ο τομέας του διαδικτύου οδήγησε τις μετοχές υψηλότερα. Ανακοίνωση της Deutsche Bank, για μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει ασκήσει περαιτέρω πίεση στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Στην Ευρώπη σήμερα το πρωί , προβλέπουμε ότι ο δείκτης CPI ΣΠΙ+10,00%του πληθωρισμού του Ηνωμένου Βασιλείου θα παρουσιάσει τον Απρίλιο αύξηση 0,4% σε μηνιαία βάση 1,8 % σε ετήσια βάση, από 0,2 % σε μηνιαία βάση 1,6 % σε ετήσια βάση το Μάρτιο.
Συγκρίνοντας τις αποδόσεις των μετοχών των αναδυόμενων χωρών έναντι εκείνων των ΗΠΑ, δείχνει ότι οι μετοχές των Emerging Markets παραμένουν ελκυστικές . Είμαστε υπέρ αυτών των μετοχών έναντι των τοποθετήσεων σε αγορές σταθερού εισοδήματος στο εγγύς μέλλον, καθώς αναμένουμε την παγκόσμια ανάπτυξη να εμφανίσει επιτάχυνση ξανά  και οι αποδόσεις των μετοχικών τίτλων των ΗΠΑ θα ανέβουν στο δεύτερο εξάμηνο
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την κατάρρευση της απασχόλησης στην Ελλάδα την περίοδο 2009-2013 επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Εurostat, τα οποία κατατάσσουν τη χώρα μας στην τελευταία θέση στην Ε.Ε. σε συνολικό ποσοστό, ενώ καταγράφουν και τη μεγαλύτερη μείωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, η απασχόληση μειώθηκε στην Ελλάδα κατά 12,6 ποσοστιαίες μονάδες, με αποτέλεσμα από το 65,8% του πληθυσμού ηλικίας 20-64 ετών να υποχωρήσει στο 53,2% στο τέλος του 2013.
Δεν βλέπει ισχυρή δυναμική ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα το ΙΟΒΕ, καθώς, όπως επισημαίνει σε μελέτη του, σε πολλούς τομείς παρατηρούνται καθυστερήσεις, πολιτική διχογνωμία και κοινωνικές αντιδράσεις σε απαραίτητες πραγματικές τομές.
Όπως αναφέρεται σε μελέτη που εκπονήθηκε από το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανιών Ερευνών και την The Boston Consulting Group (BCG), η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης έπειτα από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης, η ισορροπία επανέρχεται τόσο στον δημοσιονομικό τομέα όσο και στο εξωτερικό ισοζύγιο με συνέπεια την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης στις αγορές.
Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμφωνία που σύναψε με τη Marfin Investment Group ΜΙΓ-6,08% δίνει η Τράπεζα Πειραιώς,ΠΕΙΡ-4,14% η οποία αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως αποκτά, έναντι 165 εκατ. ευρώ, δάνεια και τίτλους αξίας 325 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντικές υπεραξίες και ενισχύοντας τη χρηματοοικονομική διάρθρωση του ομίλου MIG. Ειδικότερα, σχολιάζοντας δημοσιεύματα στον Τύπο αναφορικά με τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας, η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ+4,32% διευκρινίζει πως η ουσία της συναλλαγής είναι ένα corporate restructuring, «debt to debt» και «debt to equity». Συνιστά δηλαδή μια κλασική μορφή αναδιάρθρωσης δανειακής απαίτησης, στο πλαίσιο του Τομέα Recovery Banking Unit/Task Force της Τράπεζας Πειραιώς.  
Την Τρίτη 27 Μαΐου, αντί της Παρασκευής 30 Μαΐου 2014, θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των αναλυτών για τα οικονομικά αποτελέσματα της Attica Bank ΑΤΤ+1,63% για τη χρήση 2013.
Στη ριζική αναδιάρθρωση όλων των τμημάτων προχώρησε η διοίκηση της Σωληνουργεία Λ. Τζιρακιάν Profil Α.Ε., για την αντιμετώπιση των αιτιών που είχαν ως αποτέλεσμα την υπαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην κατηγορία επιτήρησης. Σημειώνεται ότι το σύνολο των μετοχών της εταιρείας μεταφέρθηκε στην κατηγορία επιτήρησης από τη συνεδρίαση της 11.09.2013, σύμφωνα με απόφαση του δ.σ. του Χ.Α., επειδή οι λογιστικές ζημιές της χρήσης που έληξε στις 31.12.2012 είχαν διαμορφωθεί σε επίπεδο μεγαλύτερο από το 30% της καθαρής θέσης της εταιρείας.
Σε κατάσταση πτώχευσης, με ημερομηνία παύσης πληρωμών την 30.06.2013, κήρυξε την εταιρεία Σέλμαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ' αριθμόν 593/2014 απόφασή του.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Επιβράδυνση της ανάπτυξης στη Γερμανία τους επόμενους μήνες προβλέπει η Bundesbank. Στο μηνιαίο δελτίο της κεντρικής τράπεζας αναφέρεται επίσης πως η αύξηση των κινδύνων στις αναπτυσσόμενες χώρες και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες στην ανατ. Ευρώπη έχουν αυξήσει σημαντικά την προοπτική προβλημάτων για τη Γερμανία.
Στην υπογραφή της τέταρτης συμφωνίας για τη διακράτηση χρυσού (Central Bank Gold Agreement) προχώρησαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και άλλες 20 κεντρικές τράπεζες της Ε.Ε. Συγκεκριμένα, εκτός από την ΕΚΤ, στη συμφωνία μετέχουν οι 18 εθνικές κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης καθώς και οι κεντρικές τράπεζες της Σουηδίας και της Ελβετίας.
Για να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους, οι συμβαλλόμενες κεντρικές τράπεζες ανακοινώνουν τα εξής:
  • Ο χρυσός θα παραμείνει σημαντικό στοιχείο των παγκόσμιων νομισματικών αποθεμάτων.
  • Οι συμβαλλόμενοι θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις συναλλαγές τους σε χρυσό για να αποφύγουν διαταραχές της αγοράς.
  • Οι συμβαλλόμενοι σημειώνουν ότι στην τρέχουσα περίοδο δεν σχεδιάζουν την πώληση σημαντικών ποσών χρυσού.
  • Η συμφωνία θα εφαρμοσθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου 2014, οπότε λήγει η τρέχουσα συμφωνία, και θα επανεξετασθεί μετά από πέντε χρόνια.
Την ενοχή της για συνδρομή σε φοροδιαφυγή πλούσιων Αμερικανών πελατών της παραδέχτηκε ηελβετική τράπεζα Credit Suisse και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,6 δισ. δολαρίων στις αμερικανικές αρχές.
Είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που παραδέχεται την ενοχή του ενώπιον της αμερικανικής δικαιοσύνης εδώ και δύο δεκαετίες, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Έρικ Χόλντερ σε συνέντευξη Τύπου.
Πρόκειται, παράλληλα, για το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί ποτέ σε τράπεζα για φορολογική υπόθεση. Η επίσης ελβετική UBS είχε συμφωνήσει στην καταβολή προστίμου ύψους 780 εκατ. δολαρίων για ανάλογη υπόθεση το 2009, χωρίς να αποδεχθεί όμως την ενοχή της.
Οι πρώτοι σωλήνες για τον υποθαλάσσιο αγωγό South Stream θα φθάσουν στο λιμάνι του Μπουργκάς έως τα τέλη Μαΐου, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Focus, επικαλούμενο δηλώσεις Βούλγαρου αρμόδιου. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο Γκεόρκε Ντερέλιεφ, εκπρόσωπο της εταιρείας στις λιμενικές αποθήκες της οποίας θα ξεφορτώνονται οι σωλήνες, μόνο για την πρώτη από τις συνολικά τέσσερις υποθαλάσσιες «διαδρομές» (σήραγγες) του αγωγού, που θα διανύσουν τον Εύξεινο Πόντο προτού βγουν στην ακτή της Βουλγαρίας, θα χρειαστούν 840.000 τόνοι σωλήνων.
Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά της Ισλανδίας αναμένεται να ανακουφιστούν από τη διαδικασία παραγραφής μέρους των χρεών προσώπων που έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, η οποία ξεκίνησε σήμερα στη χώρα. Το ισλανδικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την περασμένη Παρασκευή ένα νόμο που επιτρέπει στους δανειστές να ζητούν αυτή την παραγραφή χρεών, η οποία χρηματοδοτείται πλήρως από το κράτος. Το σχέδιο αυτό αποτέλεσε την κύρια προεκλογική υπόσχεση του κεντρώου Κόμματος της Προόδου του πρωθυπουργού Σιγκμούντουρ Γκουνλάουγκσον, νικητή των βουλευτικών εκλογών του 2013 μαζί με τον συντηρητικό σύμμαχό του, το Κόμμα της Ανεξαρτησίας.
Οι νέες αναταράξεις στη Λιβύη και την Ουκρανία ευνόησαν χθες το αργό και το χρυσό, όπου στο πρώτο οι αγορές είδαν προοπτικές αύξησης της τιμής και στο δεύτερο την ασφάλεια της τοποθέτησης. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 40 σεντς, κλείνοντας στα 1.293 δολάρια ανά ουγγιά.  Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού κέρδισαν 0,58% ή 59 σεντς, φτάνοντας στα 102,61 δολάρια ανά βαρέλι.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top