22 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Market Beat: Πιθανά να πάρει μια ανάσα η ανοδική δυναμική δίνοντας ευκαιρίες τοποθέτησης

11:16 π.μ.
Με μόλις αυτή και την αυριανή συνεδρίαση ανάμεσα στην αγορά και την ώρα της αλήθειας αναφορικά με τις ανησυχίες για πιθανή πολιτική αστάθεια οι θεσμικοί φαίνεται πως είναι ψύχραιμοι. Και μάλιστα χθες, ακολούθησαν γραμμή ανεξάρτητη από της ευρωζώνης, όταν οι δείκτες στα μεγάλα χρηματιστήρια πάλευαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενώ όταν ανέκαμψαν με τη βοήθεια της Wall Street  η διάθεση για ανάληψη κινδύνου στο ΧΑ αυξήθηκε.
Η μεταβολή του 25άρη ήταν σημαντική και πιο κοντά στις εκτιμήσεις της στήλης παρά στις θέσεις των περισσότερων εγχώριων αναλυτών που ανέμεναν μικρή μεταβολή. Ο μέσος όρος δεν κέρδισε πάνω από 2% όπως ο δείκτης των blue chip γιατί τον επιβάρυνε η πτώση κατά -2% του FTSEM καθώς οι μετοχές του πιέστηκαν γενικευμένα. Σήμερα εκτιμούμε πως θα κοντοσταθεί η αγορά και δεν μπορούμε να προβλέψουμε την τελική της κατεύθυνση για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος είναι ότι οι ισχυροί θεσμικοί στο ΧΑ, μια μέρα γενικού επενδυτικού ενθουσιασμού για τις μετοχικές αξίες σε παγκόσμια κλίμακα, επιλέγουν, αρκετές φορές, να τονίσουν την ανεξαρτησία της τοπικής αγοράς. Τα ξένα χρηματιστήρια με οδηγό την αισιοδοξία που εξέπεμψε η Wall Street κινήθηκαν ανοδικά στην Ευρώπη χθες και στην Ασία σήμερα.
Οι τράπεζες «ευτυχώς» παρέμειναν στο στόχαστρο των επενδυτών και κράτησαν τον ανοδικό βηματισμό της αγοράς και παράλληλα διατηρήθηκαν στο επίκεντρο γιατί υπάρχουν καθαροί στόχοι τιμών για τις μετοχές τους που δεν είναι άλλοι από την τιμή κτήσης της μετοχής στην τελευταία ΑΜΚ τους.
Η διάθεση για να εγγράψουν μέρος των κερδών που σχημάτισε το πρόσφατο rebound όσοι κατάφεραν να τοποθετηθούν στον πυθμένα της Δευτέρας είναι δικαιολογημένη. Αφού ακόμα αρκετοί περιμένουν τις ρευστοποιήσεις της τελευταίας μέρας προ του αποτελέσματος «καλού κακού». Από τη στάση των traders στα παράγωγα φαίνεται ότι αναμένουν σήμερα υποχώρηση της ζήτησης και αύξηση της προσφοράς καθώς με τον 25άρη στις 366,20  όρισαν τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς τις 366,00 μονάδες. Αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε όσους δίστασαν την Τρίτη και την Τετάρτη να τοποθετηθούν σε συνθήκες που ευνοούν την αγορά μετοχών σε χαμηλότερα επίπεδα.  
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Χωρίς να πτοηθούν από τις ανησυχίες της Federal Reserve για την ουκρανική κρίση οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από την Tiffany και την Netflix.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,97% στις 16.533,06 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq  σημείωσε κέρδη 0,85% στις 4.131,54 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,81% στις 1.888,03 μονάδες.

Στο ταμπλό, με κέρδη που έφτασαν το 8,1% έκλεισε η Tiffany, καθώς ανακοίνωσε ότι κέρδισε 126 εκατ. δολάρια ή 97 σεντς ανά μετοχή στο α΄ τρίμηνο, έναντι των 84 εκατ. δολαρίων ή 65 σεντς ανά μετοχή, στην αντίστοιχη περίοδο του προηγουμένου έτους, κυρίως λόγω των ισχυρών πωλήσεων κοσμημάτων.

Με κέρδη 8,1% έκλεισε η Netflix, καθώς ανακοίνωσε σχέδιο επέκτασης στην ευρωπαϊκή αγορά, που περιλαμβάνει εισαγωγή στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Γαλλία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο προς τα τέλη του έτους.

Στον αντίποδα, η eBay υποχώρησε κατά 0,3%, αν και ενδοσυνεδριακά έφτασε έως και το -2%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας προς τους συνδρομητές της ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε αλλαγή των κωδικών εισόδου τους, εξαιτίας ισχυρής διαδικτυακής επίθεσης που δέχτηκε η βάση δεδομένων της.

Η  ανάπτυξη της οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, η οποία κινείται προς έναν «μέτριο» ρυθμό, ενδέχεται να τεθεί σε κίνδυνο σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης των εντάσεων στην Ουκρανία, εκτιμά η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed.

Αυτό προκύπτει σύμφωνα με τα πρακτικά μιας συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής (FOMC) στα τέλη του Απριλίου τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Πολλά από τα μέλη της FOMC υπογράμμισαν ότι στο εξωτερικό, μια ενδεχόμενη «κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων που αφορούν τη Ρωσία και την Ουκρανία», ή πιθανόν μια νέα επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της Κίνας θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη τωνΗΠΑ, σύμφωνα με τα πρακτικά.
Ευρώπη
Οι ευρωαγορές κατάφεραν να κλείσουν με κέρδη τελικά, ανατρέποντας το αρχικό αρνητικό κλίμα, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία από την καταναλωτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,28% ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 6.821 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,40% κέρδισε 0,56% στις 9.698 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,38% σημείωσε κέρδη 0,37% στις 4.469 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,5% στις 339,95 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 16 σημείωσαν χθες κέρδη.

Στο ταμπλό, κέρδη 3,3% κατέγραψε η Maersk, η οποία αναβάθμισε το ετήσιο outlook της σήμερα, μετά την ανακοίνωση αύξησης καθαρών κερδών κατά 62% το α’ τρίμηνο, καθώς τα χαμηλότερα κόστη αντιστάθμισαν τους μειωμένους ναύλους στον κλάδο των container.

Η EON κέρδισε 3,3%, καθώς η RBC Capital Markets αναβάθμισε τη σύσταση της σε outperform, από underperform προηγουμένως. Κέρδη 3,2% και για την RWE, η οποία επίσης αναβαθμίστηκε από την RBC σε sector perform.

Στον αντίποδα, απώλειες 1,2% κατέγραψε η BNP Paribas, καθώς όσο περνά ο καιρός ανεβαίνει το πρόστιμο που ζητούν οι αμερικανικές αρχές να καταβάλει η γαλλική τράπεζα για τη διευθέτηση ομοσπονδιακής και πολιτειακής έρευνας σχετικά με τις συναλλαγές της τράπεζας με χώρες οι οποίες υπόκειντο σε κυρώσεις όπως το Σουδάν και το Ιράν. Το πρόστιμο δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 5 δισ. δολάρια, ποσό διπλάσιο από τα 2,6 δισ. δολάρια που συμφώνησε να καταβάλει η Credit Suisse για διακανονισμό της υπόθεσης στήριξης αμερικανών φοροφυγάδων.

Πτώση 3% για την Wm Morrison Supermarkets, μετά την υποβάθμιση της από την Deutsche Bank σε sell από hold προηγουμένως, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση της μετοχής της δεν στηρίζεται σε ισχυρά θεμελιώδη.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περαιτέρω βελτίωση εμφάνισε το Μάιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, αφού διαμορφώθηκε στις -7,1 μονάδες έναντι -8,70 μονάδων τον Απρίλιο. Οι αναλυτές ανέμεναν βελτίωση στις -8,20 μονάδες.

Επίσης, συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα μειώθηκε, σε προσαρμοσμένους όρους, στα 18,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 21,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2014, το πλεόνασμα ανήλθε στο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, 1,8% υψηλότερα σε σχέση με το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2013.
ΧΑ
Με κέρδη συνέχισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, πιστοποιώντας ότι η επιστροφή στην ομαλότητα απέχει μόλις δύο συνεδριάσεις. Μάλιστα, κατέγραψε θετικό κλείσιμο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση και μάλιστα πάνω από το τεχνικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό επίπεδο των 1130 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,56% στις 1.136,76 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.141,56 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.123,74. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 24,33% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 177,43 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 26,45 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η σημερινή συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη σχεδόν αποκλειστικά σε τρεις μετοχές. Την Εθνική (όγκος 38 εκατ. τεμάχια), την Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,70% (όγκος 23,5 εκατ. τεμάχια) και Πειραιώς (όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια). Ακολούθησαν η MIG με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια, ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+2,29% με 1,1 εκατ. τεμάχια και ο ΟΤΕ ΟΤΕ+1,88% ΟΤΕ-2,50% με 906 χιλ. τεμάχια. Έτσι, τη μεγαλύτερη άνοδο στο ταμπλό τη σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών (+4,23%), λαμβάνοντας δίκαια το ρόλο του στηρίγματος της ανόδου.  

Δεύτερη θετική παρουσία στη σειρά για τον δείκτη υψηλης κεφαλαιοποίησης FTSE25 στο +2,01% και στις 366,20 μονάδες μετά το χθεσινό +4,66%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 176,62 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 16,44 εκατ. ευρώ της Εurobank κάλυψε το 95% του συνολικού τζίρου, με 16 ανοδικές και 9 πτωτικές μετοχές να καταμετρώνται μετά την λήξη. Στη πλευρά των διακριθέντων οι τίτλοι: Πειραιώς με άνοδο 8,11%,Jumbo (3,70%), ΜΕΤΚΑ ΜΕΤΚ+3,33% (3,33%), Τιταν (3,29%) και MIG (3,19%). Πιο πολύ υστέρησαν οι μετοχές των Σωληνουργεία Κορίνθου (-3,68%), ΟΛΠ ΟΛΠ-3,06% (-3,06%), Τέρνα Ενεργειακή (-2,60%) και ΟΤΕ (-2,50%).

Λόγω της υποχώρησης των τιμών μετοχών βαρόμετρων για τον δείκτη Midcap20 και συγκεκριμένα των Fourlis (-5,74% ) και Sarantis (-2,21%) ο FTSEM υποχώρησε κατά 2,01% και έκλεισε τις 1.073,66 μονάδες κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό του και με υψηλό ημέρας στις 1.103,59 μονάδες (+0,72%). Μόλις μετοχές του με θετικό πρόσημο, (ΠΛΑΘ 2,63%, ΙΚΤΙΝΟΣ 2,60% και ΜΛΣ 0,23%), δύο χωρίς αλλαγή (Σιδενόρ και ΟΤΟΕΛ) και 15 με αρνητικό πρόσημο με επικεφαλής τις Φουρλής, Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-3,82% (-3,82%), Ιατρικό (-3,40%) και ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ-2,85% (-2,85%). Τζίρος μετά βίας στα 1,47 εκατ. ευρώ (δραματική η καθημερινή αυτή διαπίστωση, όταν σε αυτόν ανήκουν αρκετές από τις αξιολογότερες παρουσίες του Χ.Α.).

Από το υπόλοιπο ταμπλό χρήζουν ειδικής αναφοράς οι τίτλοι των Καράτζη (+9,32%) και ΕΤΕΤΠ (+9,29%) ενώ απογοήτευσαν οι μετοχές των Βιοτέρ (-20%), Medicon (-19,6%), Μοτοδυναμική (-18,18%), ΓΤΕ (-13,46%) και ΝΕΛ (-11,11%).

Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 60 κινήθηκαν ανοδικά, 62 καθοδικά, ενώ η τιμή 21 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ
Λίγο πριν το διαγραμματικό "τοίχο" των 1050 μονάδων ο Γενικός Δείκτης "ανέκρουσε πρύμναν" επανακτώντας ανοδικά την περιοχή των 1100 μονάδων με ένα βίαιο "candlestick" έντονης καθοδικής συσπείρωσης του υπερπωλημένου "ελατηρίου".
Υπό τη "σκιά" της εκλογικής Κυριακής οποιαδήποτε περαιτέρω ανοδική διείσδυση του Γενικού Δείκτη στο επίπεδο βραχυχρόνιας αντίστασης των 1140 με 1180 μονάδων θα εγείρει θέμα γρήγορης αποκομιδής κερδών και αναμονής των επερχόμενων σημαντικών εξελίξεων.
Από απόψεως τεχνικής ανάλυσης και όχι πολιτικής, τα σημεία "κλειδιά" για το  επόμενο πεδίο "αντιπαράθεσης" των δύο "στρατοπέδων" είναι οι 1180 με 1245 μονάδες για τους "Bulls" και οι 1050 με 990 μονάδες για τους "Bears".
Πόντους με τη συνεισφορά του γνωστού τεχνικού δείκτη Relative Strength Index παίρνει το ανοδικό σενάριο προσέγγισης των 1210 μονάδων, καθώς η έντονη ανοδική απόκλιση του ταλαντωτή σε σχέση με τη τελευταία ισχυρή πτώση του Γενικού Δείκτη προκρίνει τον ανοδικό σχηματισμό βραχυχρόνιας κίνησης.
Θετικά αντιμετωπίζεται και το μέχρι τώρα αποτυπωμένο εβδομαδιαίο "candlestick" με τον άλλο γνωστό ταλαντωτή Commodity Channel Index να κάνει το πρώτο σημαίνων ανοδικό "γκελ" μετά από 11 περίπου εβδομάδες. Πάντως η υπάρχουσα κυριαρχική καθοδική τάση για να δει το "πράσινο φως"  ανοδικής αλλαγής θα πρέπει ο Γενικός Δείκτης να καταστρατηγήσει με όλη την έννοια της έκφρασης τις 1245 μονάδες.      
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 25 έδειξε έντονα σημάδια δυναμικής στήριξης λίγο πάνω από τη ζώνη των 340 με 330 μονάδων εκτονώνοντας  προς το πρώτο επίπεδο αντίστασης των 365 με 375 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η περαιτέρω αντιπαράθεση του δείκτη με τις 375 - 380 μονάδες θα πρέπει να εμπεριέχει ισχυρούς ανοδικούς καταλύτες για να μπορέσουμε να δούμε από κοντά την περιοχή του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων.
Υπάρχει βέβαια και το απευκταίο αρνητικό σενάριο διάτρησης των 330 μονάδων, όπου θα ανοίξει το δρόμο για τη κατάβαση προς το 294. Εδώ έντονη αντιστροφή στο υπάρχον βραχυχρόνιο καθοδικό "pattern" θα προκληθεί μόνο με την επιτυχημένη διέλευση του δείκτη πάνω από τις 410 μονάδες.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές και το δολάριο Αυστραλίας ενισχύθηκαν σήμερα μετά από μια αισιόδοξη ανάγνωση σχετικά με στοιχεία από τον τομέα της μεταποίησης της Κίνας που κατάφεραν να αμβλύνουν τις πιο απαισιόδοξες προσδοκίες σχετικά με τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, υποστηρίζοντας τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου που είχε ήδη σχηματιστεί από μια ανοδική συνεδρία στη Wall Street.
Οι μετοχές ήταν σε άνοδο μετά από τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve των ΗΠΑ που το περιεχόμενό τους διαβεβαίωσε τους επενδυτές ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα συνεχίσουν να στηρίζουν την οικονομία, πιέζοντας το ασφαλές καταφύγιο ήτοι το γιεν. Ο εργοστασιακός τομέας  της Κίνας εμφάνισε τον Μάιο την καλύτερη επίδοσή του σε πέντε μήνες.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 0,7%, ενώ ο Nikkei στο Τόκιο αναρριχήθηκε 1,6%. Οι Κινεζικές μετοχές κέρδισαν +0,4%.
Το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε 0,1% αγοράζοντας 101,46 γεν, επεκτείνοντας ανάκαμψη του από το χαμηλό 3-1/2 μηνών των 100,805 που άγγιξε την Τετάρτη, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας Διοικητή Haruhiko Kuroda επανέλαβε την αισιόδοξη άποψή του για την ιαπωνική οικονομία και δεν προέβλεπε υποδείξεις για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον.
Το δολάριο προχώρησε επίσης έναντι του ευρώ, που έχει πληγωθεί από τις αυξανόμενες προσδοκίες ότι  η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική τον Ιούνιο και θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση τα αποτελέσματα από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,3679 δολάρια μετά το χτύπημα στο χαμηλότερο σημείο τριών μηνών στα 1,3634 δολάρια την Τετάρτη.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Τα βλέμματα όλων έχουν στραφεί στο Ευρωπαϊκό νόμισμα και την ισοτιμία του σε σχέση με το δολάριο, καθώς έχουν μαζευτεί πλέον αρκετά "σύννεφα" πάνω από την νομισματική πολιτική της Ευρώπης. Η επιμονή τόσων χρόνων στην σταθερή προσφορά χρήματος (με αντίστοιχη αντισταθμιστική δημοσιονομική προσαρμογή) για την επίτευξη μείωσης επιτοκίων και πληθωριστικής ισορροπίας, οδήγησε την ΕΕ να χτίσει ένα πολύ "σκληρό" νόμισμα, με σημαντικές όμως συνέπειες στην κοινωνική συνοχή των επιμέρους Κρατών -και κυρίως των αδύναμων.
Οι πρόσφατες όμως δηλώσεις -και μάλιστα δυο φορές- από τον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi, για πιθανή αλλαγή πλεύσης και χαλάρωση νομισματικής πολιτικής, δημιούργησε κλίμα αποδυνάμωσης του ευρώ και μάλιστα σε ένα κομβικό σημείο κοντά στο 1,40 (λίγο πριν τις Ευρωεκλογές), με το νόμισμα ήδη να έχει χάσει 2% από τα υψηλά του με ταχύτατους ρυθμούς.
Τεχνικά, η περιοχή του 1,37 είναι ένα σημαντικό σημείο στηρίξεων για την αντιστροφή (ή μη) της ισχύουσας πολύμηνης ανοδικής τάσης, ενώ και ο βραχύς τριγωνικός σχηματισμός συνέχισης δείχνει ότι θεωρητικά, κάτω από 1,3670 το ευρώ θα πιεστεί πολύ, με πιθανό στόχο πλήρωσης την περιοχή του 1,34. Εξάλλου, η διπλή κορυφή στο 1,40 επιβεβαιώνεται με τη διάσπαση του 1,37, και δίνει περίπου τον ίδιο στόχο. Ενδιάμεση κοντινή στήριξη το 1,3605, ενώ από πάνω, αντιστάσεις υπάρχουν στα τρέχοντα επίπεδα και στο 1,3767.
Υπενθυμίζουμε ότι στις 05 Ιουνίου αναμένουμε τις αποφάσεις και την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου, ενώ στις 3 και 4 Ιουν έχουμε τα "προεόρτια" με τις ανακοινώσεις πληθωρισμού και ποσοστού ανεργίας (03 Ιουνίου 12:00) και ΑΕΠ και δείκτης Παραγωγού ετήσιος (04 Ιουνίου 12:00)
Ο Σέργιος Μελαχροινός της Solidus Sec.
Παρά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων συνεδριάσεων, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης δύσκολα θα ξεφύγει από το εύρος των 340 - 370 μονάδων, μέχρι την Παρασκευή. Βέβαια στις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι ευδιάκριτες οι διαφορετικές "ταχύτητες" με τις οποίες κινούνται οι θεωρούμενοι Δεικτοβαρείς τίτλοι, με τις Τραπεζικές μετοχές να έχουν τις περισσότερες εισροές. Τα υπόλοιπα  blue  chips τα οποία "υπέφεραν" αρκετά από τα rebalancing που προηγήθηκαν, έδειξαν διαθέσεις ανοδικής αντίδρασης, αλλά με σαφώς λιγότερες τοποθετήσεις.
Από την άλλη, το "εισαγόμενο" χρήμα, δεν δείχνει να προβληματίζεται για πιθανή πολιτική αβεβαιότητα, καθώς παραμένει τοποθετημένο με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, κατά κύριο λόγο.
Παραμένει σε ισχύ η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση που έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2012, με κρίσιμες στηρίξεις τις 340 μονάδες για τον FTSE25 και τις 1040 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη. Η μεσοπρόθεσμη τάση έχει την πιθανότητα να γυρίσει σε ανοδική, αν ο Γενικός Δείκτης πετύχει κλεισίματα υψηλότερα των 1180 μονάδων και ο FTSE25 κλεισίματα υψηλότερα των 380 μονάδων. 
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Ο flash PMI της μεταποίησης στην Κίνα υποστηρίζει τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου
Μια θετική έκπληξη από την Κίνα με την ανακοίνωση του "flash" PMI για τον Μάιο και τα πρακτικά της συνεδρίασης της FOMC τον Απρίλιο, ενίσχυσαν την ψυχολογία της αγοράς κατά τη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας. Οι αγορές μετοχών ενισχύθηκαν, με τον δείκτη Shanghai Composite να ανεβαίνει  +0,42%, και τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών της Ασίας καθώς και το δολάριο Αυστραλίας AUD ενισχύθηκαν έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, και η Κίνα συνέβαλε στην άνοδο στις τιμές των βασικών αγαθών με επικεφαλής τον χαλκό.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η εφαρμογή μιας κρίσιμης μάζας μεταρρυθμίσεων μπορεί να οδηγήσει την επιστροφή σε ένα βιώσιμo μονοπάτι ανάπτυξης, προϋποθέτει όμως προσήλωση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια και πολιτική σταθερότητα, επισημαίνει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο. Οι αναλυτές της τράπεζας υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα τόσο του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών όσο και των εκλογών για το Ευρωκοινοβούλιο – είτε θετικά είτε αρνητικά είναι για την κυβέρνηση συνεργασίας – δεν πρέπει να αποτελέσουν πρόφαση για την τελμάτωση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Ανακοινώθηκε σήμερα η υπογραφή της δεύτερης σύμβασης χρηματοδότησης έργου στην Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Εργαλείου JESSICA που διαχειρίζεται η Εθνική Τράπεζα.ΕΤΕ+0,91% Το έργο αφορά στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή και τεχνική διαχείριση 10 σχολικών μονάδων στην Περιφέρεια Αττικής, με ΣΔΙΤ, που βρίσκονται σε τέσσερις δήμους - Αθηναίων, Ηρακλείου, Μεγαρέων, Ωρωπού - με συνολικό πληθυσμό 800 χιλ. κατοίκους. Στο έργο περιλαμβάνονται σχολεία όλων των βαθμίδων, μονάδες ΤΕE και ένα ειδικό σχολείο (Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο), όπου θα στεγαστούν 3.000 μαθητές.
Ιδιαίτερα ελκυστικές χαρακτηρίζει τις αποτιμήσεις των τιμών των μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο, μετά το τελευταίο πτωτικό κύμα η χρηματιστηριακή Wood & Company και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές μετοχές. Επίσης, προτείνει ενίσχυση των θέσεων στις ελληνικές μετοχές και όσον αφορά το πολιτικό ρίσκο και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θεωρεί ότι ακόμα και αν αυτό συμβεί, δεν θα είναι το τέλος του κόσμου, ούτε το τέλος της ελληνικής ανάκαμψης.
Δεκτό έγινε από τον υπουργό Περιβάλλοντος το αίτημα της εταιρείας Enel Trade SpA για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν οι ακριβείς συντεταγμένες και οι Χάρτες των υπό παραχώρηση περιοχών και εντός του Ιουλίου το αργότερο αναμένεται το Δημόσιο να απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αιτούμενες χερσαίες περιοχές.
Πλεόνασμα 1,332 δισ. ευρώ εμφανίζει το ταμειακό πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2014 σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Όπως αναφέρει σε έκθεσή της για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2014, το πρωτογενές αποτέλεσμα παραμένει πλεονασματικό εάν συμπεριληφθούν τα έσοδα από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν έσοδα από την αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, καθώς και δαπάνες που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών. 
Αύξηση των καθαρών κερδών του κατά 36,5% και των λειτουργικών κερδών (EBITDA) κατά 28% ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+0,83% για το πρώτο τρίμηνο του 2014, επισημαίνοντας παράλληλα τη δημιουργία ισχυρών ταμειακών ροών και τη βελτίωση του πιστωτικού του προφίλ. Συγκεκριμένα, λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 67,7 εκατ. ευρώ από 52,9 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2013, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε 15,2 εκατ. ευρώ έναντι 11,1 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου, παραμένοντας σε συγκρίσιμα επίπεδα με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, διαμορφώθηκε στα 343,3 εκατ. ευρώ, έναντι των 358,0 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Πάνω από τα 104 δολάρια έκλεισε το αργό σήμερα, λαμβάνοντας ώθηση από την πτώση των αποθεμάτων που κατέδειξε ότι  η ζήτηση παραμένει ισχυρή. Αντίθετα, ο χρυσός έκλεισε με απώλειες, διακόπτοντας το 3ήμερο ανοδικό σερί. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,5% ή 6,50 δολάρια, κλείνοντας στα 1.288 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράαδοσης Ιουνίου ενισχύθηκαν κατά 1,4% ή κατά 1,74 σεντς, φτάνοντας στα 104,07 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Frank Russell Co., του ομίλου διαχείρισης ενεργητικού και διαχείρισης δεικτών που εδρεύει στο Σιάτλ, βρίσκεται το χρηματιστήριο αξιών του Λονδίνου LSE. Σε ανακοίνωσή του το LSE αναφέρει ότι έχει αρχίσει διαπραγματεύσεις με τη Northwestern Mutual Life Insurance Company, τον μητρικό όμιλο της Russell, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα προκύψει συμφωνία. Η Russell αποτελείται από το τμήμα διαχείρισης δεικτών, που περιλαμβάνει τον δείκτη αναφοράς Russell 2000 για τις εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης στις ΗΠΑ και το τμήμα επενδύσεων, που διαχειρίζεται ενεργητικό αξίας 260 δισ. δολαρίων.
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών υποχώρησε σήμερα η μετοχή της BNP Paribas, εν μέσω ανησυχιών ότι οι αρχές των ΗΠΑ θα ζητήσουν από τη γαλλική τράπεζα ποσό άνω των 5 δισ. δολαρίων για παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν και του Σουδάν, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων για την πώληση μεγάλου χαρτοφυλακίου της σε ενεργητικό του real estate στην Ισπανία βρίσκεται η Commerzbank. Το χαρτοφυλάκιο αναμένεται να πωληθεί στη Lone Star Funds και τη JPMorgan Chase σε μία τιμή μεταξύ 3,7 και 3,9 δισ. ευρώ. Η συμφωνία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συναλλαγή στο real estate της Ισπανίας από την έκρηξη της «φούσκας» στην ισπανική αγορά ακινήτων πριν από έξι έτη, ενώ καταδεικνύει την όρεξη των ξένων επενδυτών για ενεργητικό στις χώρες της Ευρωζώνης που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση.
Συρρίκνωση παρουσίασε το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα μειώθηκε, σε προσαρμοσμένους όρους, στα 18,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από 21,8 δισ. ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Στο 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2014, το πλεόνασμα ανήλθε στο 2,5% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης, 1,8% υψηλότερα σε σχέση με το 12μηνο που έληξε τον Μάρτιο του 2013.
Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), ενώ εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επιταχύνεται, παρά τις ανησυχίες ότι η αύξηση της φορολογίας επί των πωλήσεων θα πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top