28 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Market Beat: Μεγαλώνουν οι επιφυλάξεις για άνοδο χωρίς τη βοήθεια σημαντικών εξελίξεων

11:24 π.μ.
Την έκτη ανοδική συνεδρίαση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ και με αυτή ο ΓΔ πέρασε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 1200 μονάδων, ενώ ο 25άρης πλησίασε τις 390. Οι ιδιώτες επενδυτές ωστόσο, δεν φαίνονται πεισμένοι για την επαναφορά της ανοδικής δυναμικής στις τιμές των μετοχών. Η άνοδος μπορεί να ερμηνευτεί και ως το αποτέλεσμα της ανακούφισης των επαγγελματιών διαχειριστών κεφαλαίων από τον φόβο, πως τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν κυβερνητική αστάθεια.

Οι εγχώριοι αναλυτές χρειάστηκε πρώτα να καταπιούν την αποτυχία τους στο να καταλάβουν πως η εβδομάδα προ των ευρωεκλογών θα ήταν ανοδική. Γιατί από τις δημοτικές της πρώτης Κυριακής προέκυπτε  ότι οι διαφορές μεταξύ των βασικών διεκδικητών δεν ήταν τέτοιες που να προαναγγέλλουν αστάθεια κυβερνητική την Δευτέρα 26 Μαΐου. Τώρα περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση συσσώρευση, καθώς κατά την άποψή τους δεν υπάρχουν εμφανείς λόγοι που θα στήριζαν ένα επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Η στήλη υπογραμμίζοντας την ισχύ των ξένων θεσμικών στην αγορά, θυμίζει, πως την ερχόμενη εβδομάδα, οι αγοραίοι της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας αναμένουν με πολλές προσδοκίες τις αποφάσεις της ΕΚΤ που πιθανά να ωθήσουν τις αξίες υψηλού κινδύνου ψηλότερα.
Το διεθνές κλίμα λειτουργεί υπέρ ανόδου των μετοχικών αξιών. Οι Ασιατικές μετοχές ενισχύθηκαν σήμερα και το δολάριο κρατήθηκε κοντά στο υψηλό οκτώ εβδομάδων έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, καθώς οι επενδυτές πανηγύρισαν τα αισιόδοξα μηνύματα από τις μεταβολές των οικονομικών στοιχείων των ΗΠΑ και άλλο ένα κλείσιμο σε ρεκόρ υψηλών βίου για τον S&P500. Οι δείκτες στις ΗΠΑ έχουν θέσει ένα θετικό τόνο για τους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτή την εβδομάδα ουσιαστικά για να προετοιμαστούν για τη σύνοδο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Οι επενδυτές των παραγώγων δεν σταμάτησαν να κινούνται, κατά πλειονότητα, προς στοιχήματα long στη διάρκεια των συναλλαγών, αλλά όταν πλησιάζει το τέλος και μετράνε οι όγκοι για την τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ, επιλέγουν να οδηγήσουν την τιμή του συμβολαίου πάνω στην τιμή κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη. Αυτό έγινε την περασμένη Παρασκευή και τη Δευτέρα αλλά χθες, έκαναν ένα βήμα ακόμα προς την απαισιοδοξία, αφού έδωσαν στο ΣΜΕ τιμή εκκαθάρισης 387,00 μονάδες, μιάμιση μονάδα κάτω από τον 25άρη που έκλεισε στις 388,40.  Συνέχισαν δε να δίνουν ίδια τιμή εκκαθάρισης στο ΣΜΕ της επόμενης σειράς με αυτή της τρέχουσας υποδηλώνοντας αδυναμία πρόβλεψης της δυναμικής ως τον Ιούλιο με βάση την τρέχουσα εικόνα των συναλλαγών.
Από τις κινήσεις τους στα ΣΜΕ έχουμε την αίσθηση πως περιμένουν διόρθωση πριν να φθάσει ο δείκτης των παραγώγων στις 400 μονάδες. Αλλά παράλληλα, ενώ κράτησαν στις τιμές εξάσκησης το άνω όριο δηλαδή τις 400 μονάδες μάζεψαν προς τα πάνω το κάτω όριο κατά 20 μονάδες αφού από τις 340 μονάδες χθες, διακινήθηκαν συμβόλαια στα calls τρέχουσας σειράς από τις 360 μονάδες. 
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, καταγράφοντας την τέταρτη σερί ανοδική συνεδρίαση, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,42% στις 16.675,50 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε κέρδη 1,23% στις 4.237,07 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,60% στις 1.911,91 μονάδες και σε νέα ιστορικά υψηλά.

Στο ταμπλό, η Hillshire ενισχύθηκε κατά 22%, μετά την προσφορά που δέχτηκε για την εξαγοράς της από την Pilgrim΄s Pride, με το τίμημα να αντιστοιχεί σε premium 22% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της την Παρασκευή. Η Pilgrim's Pride ενισχύθηκε κατά 1,7%.

Η Tesla έκλεισε με κέρδη 2%, καθώς σήμερα αιφνιδιαστικά ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's δημοσίευσε ανάλυση βαθμολογώντας την με Β+, εξαιτίας του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε και ο κλάδος της τεχνολογίας, με τις μετοχές της  Facebook  να ενισχύονται κατά 3,5%, της Adobe Systems κατά 1,5%, της Google κατά 2% και της Western Digital κατά 3%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, άνοδο 0,9% σημείωσε ο δείκτης Case - Shiller τιμών κατοικιών στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο για πρώτη φορά μετά από πέντε μήνες. Σε ετήσια βάση οι τιμές αυξήθηκαν 12,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με 12,9% τον Φεβρουάριο.

Αύξηση 0,8% κατέγραψαν και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, η οποία οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για στρατιωτικά υλικά. Η  αύξηση 2,5% που είχε καταγραφεί τον Μάρτιο σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία, αναθεωρήθηκε ανοδικά στο 3,6%.
Ευρώπη
Την πέμπτη σερί ανοδική συνεδρίαση σημείωσαν χθες οι ευρωαγορές, επιβεβαιώνοντας  τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών, λαμβάνοντας κυρίως ώθηση από τα θετικά επιχειρηματικά νέα και αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 25 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.845 μονάδες, ο γερμανικός DAX^GDAXI-0,07% GDAXI+1,77% κέρδισε 0,49% στις 9.941 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 FCHI+0,06% σημείωσε άνοδο 0,06% στις 4.530 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,3% στις 344,57 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 14 σήμερα σημείωσαν άνοδο. 

Στο ταμπλό, η Aveva ενισχύθηκε κατά 9,4%, καθώς ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 78,3 εκατ. στερλίνες το πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 75,9 εκατ. στερλίνες.

Η Lloyds κατέγραψε κέρδη 1,6%, μετά την ανακοίνωση ότι το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου θα δημοσιευθεί στα μέσα Ιουνίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αναφέρει το 2009 ότι η βρετανική τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μέρος των δραστηριοτήτων της, ώστε να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

Η Accor ενισχύθηκε κατά 0,9%, μετά τη συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά ξενοδοχείων στη Γερμανία και την Ολλανδία έναντι 900 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή θα ενισχύσει την κερδοφορία της τα επόμενα έτη.

Στον αντίποδα, η AstraZeneca υποχώρησε 2,1%, καθώς η Pfizer δείχνει να εγκαταλείπει την επί έξι μηνών προσπάθεια εξαγοράς της. Υπενθυμίζεται ότι το διοικητικό συμβούλιο της βρετανικής εταιρείας απέρριψε την τελευταία προσφορά των 55 στερλινών ανά μετοχή που είχε υποβάλει η Pfizer και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσε χθες ότι δεν πρόκειται να υποβάλει επισήμως προσφορά.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στάσιμο σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα παρέμεινε το καταναλωτικό κλίμα στη Γαλλία τον Μάιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας, INSEE. Ο σχετικός δείκτης της υπηρεσίας διαμορφώθηκε στις 85 μονάδες, όσο ήταν και τον Απρίλιο, παραμένοντας πολύ πιο κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 100 μονάδων.

Ο επιμέρους δείκτης που μετρά το πώς αξιολογούν τα νοικοκυριά την ικανότητά τους να προχωρήσουν σε σημαντικές αγορές αυξήθηκε κατά μία μονάδα, ωστόσο άνοδο μίας μονάδας σημείωσε και ο δείκτης των ανησυχιών για την ανεργία.
ΧΑ
Μετά από μία σχετικά ουδέτερη συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού αφομοίωσε τα τρέχοντα επίπεδα, έκανε ένα δυνατό φίνις επιβεβαιώνοντας την έκτη σερί ανοδική συνεδρίαση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,82% στις 1.207,55 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.210,19 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.194,65. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15,14% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 177,98 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13,06 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η συνεδρίαση κινήθηκε στο μεγαλύτερο της μέρος πέριξ των 1.200 μονάδων, με ήπιες συναλλαγές, με τους επενδυτές να αποτιμούν τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία πρώτου τριμήνου των εισηγμένων και τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις. Επίσης, παρατηρήθηκαν και κινήσεις εξορθολογισμού των χαρτοφυλακίων εν όψει των  ανακατατάξεων στους δείκτες FTSE και MSCΙ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στις 30 Μαΐου. Στον FTSE 25 αφαιρούνται οι μετοχές των Σωλ. Κορίνθου και Frigoglass ΦΡΙΓΟ+5,43% και στη θέση τους μπαίνουν οι Eurobank και η Viochalco.

Στο ταμπλό ξεχώρισαν και χθες  οι μετοχές αρκετών εταιρειών, γεγονός άκρως ενθαρρυντικό όταν είχε προηγηθεί ένα σερί πέντε ανοδικών συνεδριάσεων με μεγάλες αποδόσεις, το οποίο ενισχύθηκε σήμερα, δίνοντας σαφή ένδειξη ότι οι αγοραστές παραμένουν εντός και απλά περιμένουν για τις επόμενες ευκαιρίες.

Στην πρώτη σειρά των πρωταγωνιστών οι τίτλοι της Quality (σε νέα υψηλά 6τίας στα 0,7380 ευρώ που την αποτιμά σε 20,2 εκατ. με την σχέση p/bv πάνω από το 3 όμως), του Ελλάκτωρα (+9,43%), της AegeanAirlines ΑΡΑΙΓ+5,33% (+5,33% και σε νέα υψηλά 6ετίας), των Frigoglass ΦΡΙΓΟ+1,55%(5,43%) και Σωληνουργεία Κορίνθου (4,94%) που βγαίνουν από τον FTSΕ25 την Παρασκευή και ενισχύονται εν όψει των πιέσεων που νομοτελειακά θα δεχθούν στο κλείσιμο της 30/5. Πολύ καλά τα πήγε και η Lamda (μετά την ευνοϊκή γι αυτήν νομική εξέλιξη προχθές το απόγευμα από το ΣΤΕ) με άνοδο 4,63%.

Νέα άνοδος για τον FTSE25 (μικρότερης εκτάσεως από τις πέντε προηγούμενες) στο +0,56% και στις 388,40 μονάδες με όγκους 69,9 εκατ. τεμαχίων και τζίρο 154 εκατ. ευρώ. Προσθέτοντας και τηνEurobank (78,6 εκατ. τεμάχια και 30,2 εκατ. ευρώ) διαπιστώνουμε ότι κάλυψε το 95,3% και το 96% αντίστοιχα όλης της αγοράς. Με 19 μετοχές του θετικές και έξι με αρνητικό πρόσημο. Μεγαλύτερες απώλειες για τις Τιταν (2,605), Πειραιώς (1,74%) και ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,21% (1,21%) και με τρεις άνω του +3% (Ελλάκτωρ, Frigoglass, Σωληνουργεία Κορίνθου).

Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 169,47 μονάδες πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 143 εκατ. ευρώ (75%) και όγκους 144,5 εκατ. τεμαχίων (93,2%). Στο -2,83% η Eurobank και -1,74% η Πειραιώς, με τις ΕΤΕ στο +1,65% και την Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,06% στο +2,06%. Εντύπωση από τον τζίρο και πάλι της ΕΤΕ που ξεπέρασε τα 83,2 εκατ. ευρώ, στο 43,5% του συνόλου της αγοράς, αλλά και τους όγκους της Eurobank που υπερέβησαν τα 78,5 εκατ. τμχ (το 50%...)

Στο υψηλό της ημέρας βρήκε το κλείσιμο τον δείκτη της MidCap20 στο +1,64% και στις 1.139,68 μονάδες με τζίρο 2,75 εκατ. ευρώ και όγκους 3,22 εκατ. τεμάχια (2% του συνολικού περίπου). Η άνοδος οφείλεται κυρίως στο +5,33% της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ (leader μετοχή του) καθώς και στο +5,02% της υποτιμημένης ΕΥΑΠΣ. Από τις είκοσι μετοχές του τρεις υποχώρησαν (Σαράντης -1,42%, ΑΒΑΞ -0,62% και Ιατρικό -0,61% ενώ δεν είχαν μεταβολή άλλες τρεις (ΟΛΘ, ΠΛΑΘ και Ικτίνος).

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος Πετρελαίου - Αερίου  (+2,86%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-3,60%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 84 κινήθηκαν ανοδικά, 39 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.
Τεχνική ανάλυση
Η χθεσινή μας ανάλυση επί των επιπέδων που πιθανά θα αποτελέσουν την επόμενη οροφή για τον25άρη μετά τη συνεδρίαση ενισχύθηκε και ξεκαθάρισε κάπως αφού πλέον οι 395 μονάδες αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα ως αντίσταση για τον δείκτη των θεσμικών και των blue chip. Διότι είναι το κάτω όριο τιμών για τον 25άρη που προκύπτει από τις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου και συγκεκριμένα οι 394,7 μονάδες που είναι το κλείσιμο στις 24/2 αλλά και από τη συστοιχία των συνεδριάσεων συσσώρευσης στο πρώτο δεκαήμερο του τρέχοντος μήνα. Ξεχωρίζει το στατιστικό αποτύπωμα της συνεδρίασης στις 7/5 το κλείσιμο έγινε στις 395,6 μονάδες και το μέγιστο μέρας ήταν 396,5 με ελάχιστο τις 388,7. Δηλαδή είναι το χαμηλό εκείνης  της μέρας λίγο πάνω από το χθεσινό κλείσιμο όπως αυτό διαμόρφωσαν οι επιλογές των θεσμικών στην δημοπρασία του τέλους.
Σήμερα
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,4% και ο δείκτης Nikkei του Τόκιο ενισχύθηκε  +0,35%. Οι μετοχές της Νότιας Κορέας ήταν πάνω σχεδόν 0,5%.
Οι δείκτες στις ΗΠΑ έχουν θέσει ένα θετικό τόνο για τους επενδυτές, οι οποίοι χρησιμοποιούν αυτή την εβδομάδα ουσιαστικά για να προετοιμαστούν για τη σύνοδο της ΕΚΤ την επόμενη εβδομάδα.
Η οικονομική αισιοδοξία οδήγησε το δείκτη δολαρίου, που μετρά τη δύναμη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, και έφθασε το υψηλό των 80,470 μονάδων, ένα επίπεδο που είχε δει για τελευταία φορά στις αρχές Απριλίου. Είναι σήμερα στις 80,35.
Το ευρώ παρέμεινε σε αμυντική θέση μετά τα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi που τόνισε και πάλι τη δυσφορία της τράπεζας πάνω στον επίμονα χαμηλό πληθωρισμό και πρότεινε ένα είδος πολιτικής δράσης ως πιθανό κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου 5. Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 1,3634 δολάρια, καθώς αιωρείται κοντά σε ένα χαμηλό τριών μηνών στα 1,3612 δολάρια την Τρίτη.
Στα εμπορεύματα, ο χρυσός είχε μεγάλες απώλειες εν μία νυκτί και έπεσε σε ένα νέο χαμηλό 3-1/2 μηνών μετά τα ισχυρά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ.
Η τιμή σποτ του χρυσού υποχώρησε στο χαμηλό των  1.260,74 δολαρίων η ουγγιά, τιμή που είχε να φανεί από τις 7 Φεβρουαρίου.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup.
Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών δεν διαμορφώνει δυναμική ανατροπής του σημερινού Κυβερνητικού σχήματος, μέσω της διενέργειας πρόωρων εκλογών στο εγγύς τουλάχιστον μέλλον. Έτσι, ο πολιτικός κίνδυνος στην παρούσα φάση αποκλιμακώνεται, επιτρέποντας στο Χρηματιστήριο να επιδιώξει τη σταθεροποίησή του στην περιοχή των 1200 μονάδων, στόχος εφικτός αν δεν προκύψουν άλλοι παράγοντες ικανοί να προκαλέσουν διαταραχές και δεδομένου ότι οι λόγοι αυξημένης μεταβλητότητας λόγω της υπερ-προσφοράς Τραπεζικών τίτλων ολοκλήρωσαν την επιρροή τους.
Ωστόσο, με δεδομένη την αύξηση του Ευρωσκεπτικισμού σε μεγάλες Χώρες της Ε.Ε. (Γαλλία, Ιταλία,Αγγλία), η προσπάθεια για επανεκκίνηση της Ελληνικής οικονομίας μέσω συγκεκριμένων ενεργειών, που μπορεί να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης, δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο. Η προοπτική "φιλικότερου" επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η ολοκλήρωση κάποιας σημαντικής αποκρατικοποίησης, το ενδεχόμενο στροφής των Τραπεζών σε θετική πιστωτική πολιτική και η σύντομη διαπραγμάτευση για την διευθέτηση του δυσβάστακτου Δημόσιου χρέους, δεν είναι πιθανό να δρομολογηθούν σύντομα. Επομένως, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί, στην παρούσα φάση, να αποκτήσει θετική δυναμική σαν αποτέλεσμα της εκτροφής θετικών προσδοκιών για έναρξη της ανάπτυξης εντός του 2014. Και οι "λεκτικές αψιμαχίες" των μεγάλων κομμάτων ελάχιστα βοηθούν στην δημιουργία του κατάλληλου κλίματος για ανάταση της οικονομίας.
Επιτόπιο τροχάδην, επομένως, είναι το καλύτερο σενάριο για το Χρηματιστήριο το επόμενο διάστημα. Κατά τα λοιπά, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά συνεχίζει να παρουσιάζει τα χρόνια χαρακτηριστικά της, σύμφωνα με τα οποία η γνωστή "παλέτα" των μετοχών του MSCI, με λίγους ακόμα τίτλους του 25αρη και ακόμα λιγότερους της μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα συνεχίσουν να αναδεικνύουν τους ημερήσιους πρωταγωνιστές, αγνοώντας επιδεικτικά τίτλους εταιρειών που βάσει των θεμελιωδών, συνεχίσουν να "προκαλούν" για "καλύτερη χρηματιστηριακή μεταχείριση".  
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Άνοδος των μετοχικών αξιών εξασθένιση του κινέζικου νομίσματος
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η ανεπαρκής στήριξη του θεσμού της πιστοποίησης από μια ενιαία μακροπρόθεσμη εθνική στρατηγική, σε συνδυασμό με το κενό που χαρακτηρίζει την τυποποίηση στην Ελλάδα, αποτελούν τους βασικούς σκοπέλους στους οποίους «σκοντάφτουν» οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που δύναται να εμφανίσουν, κυρίως στις αγορές του εξωτερικού, τα εγχώρια αγροτικά προϊόντα με ονομασία προέλευσης και τα προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις. Μιλώντας στη «Ν» παράγοντες του αγροτικού κλάδου αναφέρουν ότι «η αναγνώριση μεγάλου αριθμού εγχώριων γεωργικών προϊόντων ως “ΠΟΠ” και “ΠΓΕ” είναι ένα σημαντικό “εργαλείο”, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία τους, προσδίδοντάς τους ταυτόχρονα επιπλέον προστιθέμενη αξία.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια κατά τις φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποφύγουν να θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος. «Το αποτέλεσμα των εκλογών μπορεί να απαλύνει τη στάση των πιστωτών στις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους», ανέφερε ο αξιωματούχος, με γνώση των συζητήσεων για τη βοήθεια προς την Ελλάδα. Στο ίδιο μήκος κύματος, το Bloomberg εκτιμά ότι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά, σηματοδοτώντας χαλαρότερους όρους αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Αύξηση 44,29% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη του ομίλου Jumbo κατά το εννεάμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης (Ιούλιος 2013-Ιούνιος 2014) και ανήλθαν σε 69,48 εκατ. ευρώ από 48,15 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι το τρίτο τρίμηνο της προηγούμενης οικονομικής χρήσης, περιελάμβανε και την αρνητική επίπτωση από την απομείωση τραπεζικών καταθέσεων, της θυγατρικής εταιρείας στην Τράπεζα Κύπρου.  Σε συγκρίσιμη βάση, τα κέρδη του ομίλου για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, είναι αυξημένα κατά 5,92%. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί στους μετόχους, οι πωλήσεις του ομίλου κατά το εννεάμηνο ανήλθαν σε 410,94 εκατ. ευρώ έναντι 381,85 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Ο κύκλος εργασιών στο εννεάμηνο αυξήθηκε κατά 7,62%.
Ανοδικά κινείται σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του ο Όμιλος των ΕΛΠΕ, καταγράφοντας βελτίωση αποτελεσμάτων, παρά το ιδιαίτερα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον διύλισης.  Στο Α΄ Τρίμηνο του έτους, τα Συγκρίσιμα Κέρδη EBITDA του Ομίλου ανήλθαν σε 51 εκ. ευρώ (+35% έναντι Α’ Τριμ. 2013). Τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν θετικά από την περαιτέρω βελτίωση της λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας, την αναδιοργάνωση των εταιρειών λιανικής Εμπορίας στην Ελλάδα ΕΚΟ και ΕΚ (ΒΡ), τη μείωση κόστους σε όλους τους τομείς.
Την Πέμπτη 19 Ιουνίου, στις 12:30, θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση της Motor Oil. Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης είναι η έγκριση μερίσματος ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή.
Σε 49,7 εκατ. ευρώ ανήλθαν το πρώτο τρίμηνο του 2014 τα καθαρά κέρδη του ΟΠΑΠΟΠΑΠ-1,21% από 38,9 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περίοδο 2013, παρουσιάζοντας αύξηση 27,6%. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν στα 76,3 εκατ. ευρώ έναντι 57,6 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο τρίμηνο 2013, υψηλότερα κατά 32,4% σε ετήσια βάση.
Μικρότερες ζημιές ύψους 4,4 εκατ. ευρώ, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο όμιλος Fourlis. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι ζημιές είχαν διαμορφωθεί σε 4,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο όμιλος είχε πωλήσεις 84,4 εκατ. ευρώ έναντι 85,1 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2013. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, (EBITDA) ανήλθαν στα 0,9 εκατ. ευρώ έναντι 0,7 εκατ. ευρώ, το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι ζημίες προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 6,3 εκατ. ευρώ.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, από τις Βρυξέλλες, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λίγο μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποτίμησαν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναγνωρίζοντας την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε πολλές χώρες, θέλει να στείλει μήνυμα στους πολίτες ότι η Ευρώπη αλλάζει.
«Η Ευρώπη δεν είναι πλέον κάτι που δεν αμφισβητείται» δήλωσε από το Βερολίνο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα τις Ευρωεκλογές, ενώ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η νομισματική σταθερότητα.
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, κάτι που για μας στο Eurogroup αποτελεί σημαντικό δείκτη. Τι λέει όμως αυτό σε έναν πολίτη στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε ο Ντέισελμπλουμ μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στην «Hertie School of Governance» του Βερολίνου και επισήμανε ότι μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές «η Ευρώπη δεν είναι πλέον κάτι που δεν αμφισβητείται».
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street, ο S&P 500, καταγράφοντας την τέταρτη σερί ανοδική συνεδρίαση, με αφορμή τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά στοιχεία. Στο χαμηλότερο επίπεδο τριών μηνών υποχώρησε ο χρυσός χθες. Πτωτικά κινήθηκε και το πετρέλαιο, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία κατευνάστηκαν μετά τις προεδρικές εκλογές στην χώρα. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 2% ή 26,20 δολάρια, φτάνοντας στα 1.265,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,2% ή 24 σεντς, κλείνοντας στα 104,11 δολάρια ανά βαρέλι.
Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από χθες σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) σχετικά με τα εποπτικά τέλη.
Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει καθήκοντα εποπτείας των τραπεζών της Ευρωζώνης τον προσεχή Νοέμβριο, στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ). Ο ΕΕΜ θα εποπτεύει άμεσα έως 130 ιδρύματα και θα συνεργάζεται με τις εθνικές αρμόδιες αρχές για την επίβλεψη των μικρότερων τραπεζών.
«Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων» δήλωσε την Τρίτη μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο για την Ευρώπη στο Βερολίνο. Απέρριψε ως ανοησίες τα περί γερμανικής Ευρώπης, μίλησε για τις θεσμικές αλλαγές στην Ευρώπη και τη νομισματική πολιτική, ενώ αναφέρθηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.  
Οι κυβερνήσεις παγκοσμίως θα πρέπει να προχωρήσουν στην αναμόρφωση των φορολογικών συστημάτων τους, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ),Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο στόχος πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στη φορολόγηση εισοδημάτων και πλούτου. Πρόσφατη έρευνα του ΔΝΤ διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις μεγαλύτερες ανισότητες φαίνεται να βιώνουν μικρότερη και λιγότερο βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη από ό, τι άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν ισότιμα τους φορολογουμένους τους. Με βάση αυτές τις διαπιστώσεις , η κα Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να αναλάβουν δράση . Η υπερβολική ανισότητα εμποδίζει τους ανθρώπους - και κατ 'επέκταση τις οικονομίες - να φτάσουν σε επίπεδα πλήρους απασχόλησης του δυναμικού τους.
Η αντιπαράθεση της Μόσχας με τη Δύση σχετικά με την ουκρανική κρίση οδηγεί σε επιβράδυνση τη ρωσική οικονομία, όπως παραδέχθηκε η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, υποστηρίζοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ύφεσης. Σε συνέντευξή της στο Reuters, η κ. Ναμπιούλινα ανέφερε ότι η κεντρική τράπεζα θα αναθεωρήσει πιθανόν την πρόβλεψή της για τον φετινό ρυθμό ανάπτυξης στο 0,5% από 0,9%, μετά τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top