30 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Ανασχηματισμός: "Time out" αποφάσισαν Σαμαράς & Βενιζέλος, μέχρι να γίνει… το face lifting

10:20 π.μ.
Περισσότερο χρόνο για να λύσει το δύσκολο παζλ του ανασχηματισμού, αλλά και της συνδεόμενης πολιτικής αναβάθμισης της κυβέρνησης, αναζητά το Μαξίμου. Άλλωστε το στοίχημα για τη δημιουργία της νέας κυβέρνησης είναι πολλαπλό, καθώς θα πρέπει πέρα από τις ισορροπίες στα πρόσωπα, να εξυπηρετηθεί η ανάγκη για αμφίπλευρη διεύρυνση της κυβερνώσας πλειοψηφίας, αλλά και να δοθεί το στίγμα ότι "το μήνυμα ελήφθη".
"Ο ανασχηματισμός είναι μέσα στις μεγάλες πολιτικές κινήσεις, αλλά όχι αποσπασματικά. Συνδέεται με πολιτικές πρωτοβουλίες. Δεν θα γίνει σε δημοσιογραφικό χρόνο, αλλά με όρους πολιτικούς, τη στιγμή που πρέπει", τόνισε την Πέμπτη ο Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επιβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξουν αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
antonaki290514
Τόνισε, δε, ότι στο ζήτημα αυτό "θα πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας", καθώς υπάρχουν πολλά άτυπα συμβούλια, ενώ φυσικά παραμένει κι ανοικτό και το θέμα της πλήρωσης δύο κομβικών θέσεων: του Έλληνα επιτρόπου και του διοικητή της ΤτΕ.

Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του face lifting της κυβέρνησης. "Είναι υποχρέωσή μας να ανταποκριθούμε στις ανάγκες των ανθρώπων. Το πρώτο όμως είναι με ασφάλεια και σταθερότητα να ολοκληρώσουμε την έξοδο από την κρίση", ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός, σε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι "το κλειδί για την πορεία της χώρας είναι η πολιτική σταθερότητα και αυτό τον δρόμο είμαστε αποφασισμένοι να τον βαδίσουμε μέχρι τέλους. Λείπουν ορισμένα βήματα ακόμη και αυτά θα τα κάνουμε για να σβήσει οριστικά ο εφιάλτης και το άγχος που έζησε ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια". Ο κ. Σαμαράς, ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάπτυξη για να διορθωθούν τα λάθη και οι αδικίες και αυτό είναι, είπε, το στοίχημα για την κυβέρνηση. "Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε", είπε ο πρωθυπουργός.


Οιωνοί αλλαγών...

Στο πλαίσιο αυτό, κυβέρνηση εξετάζει σειρά αλλαγών στη φορολογική πολιτική, ως αποτέλεσμα του ηχηρού μηνύματος των εκλογών. Ωστόσο, αυτές θα τεθούν υπό την αίρεση της τρόικας στο πλαίσιο μια συνολικής διαπργμάτευσης...

Έτσι, πρόθεση της κυβέρνησης, κάποια στιγμή είναι να καταργήσει τη ρύθμιση Παπακωνσταντίνου, που στέλνει φυλακή ακόμα και πολίτες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο, να προχωρήσει στη μείωση των φορολογικών συντελεστών σε πολίτες και επιχειρήσεις, στην κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει κάθε χρόνο με συντελεστή από 1% έως 4% τα ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ, στη σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης, στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από ΦΠΑ, αλλά και στη μείωση της φορολογίας των ΙΧ αυτοκινήτων.
antona290514
Επιπλέον, τη δυνατότητα να επανενταχθούν στο καθεστώς προσωρινού διακανονισμού, που ίσχυε πριν τη ρύθμιση της "νέας αρχής" των 38 μηνιαίων δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 μηνιαίων δόσεων( 2013), και να αποφύγουν τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, δίνει στους εργοδότες οφειλέτες το ΙΚΑ με μια μάλιστα.... εξαιρετικά επείγουσα εγκύκλιο του διοικητή του Ιδρύματος, Ροβέρτου Σπυρόπουλου.

Επίσης, την επόμενη εβδομάδα να υπογραφεί από το υπουργείο Οικονομικών και η υπουργική απόφαση σύμφωνα με την οποία οι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν οφειλές κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013, εφόσον το εισόδημα τους δεν υπερβαίνει κατά μέσο όρο τις 12.000 ευρώ, θα μπορούν να θεωρήσουν το βιβλιάριο ασθενείας και για τους ίδιους και για τα μέλη των οικογενειών τους, τους έμμεσα ασφαλισμένους, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015.

Η υπουργική απόφαση αφορά όσους δεν έχουν καταφέρει να μπουν στη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Επιπλέον, το υπουργείο Δικαιοσύνης εξετάζει ρύθμιση για την επιεικέστερη ποινική αντιμετώπιση όσων έχουν καταχραστεί χρήματα του δημοσίου και αυτοβούλως τα επιστρέφουν πριν ασκηθεί η δίωξη τους ή μετά τη δίωξή τους και πάντως πριν από την καταδίκη.

Τα αγκάθια και οι ισορροπίες

Πάντως, πέρα από τις υποσχέσεις για τις οποίες η πίεση να γίνουν πράξη είναι μεγάλες, υπάρχει μεγάλη γκρίνια στο εσωκομματικό πεδίο της Ν.Δ. αλλά και μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Για τους Νεοδημοκράτες, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης είναι το κόκκινο πανί, καθώς τους θεωρούν ως τα πρόσωπα που δημιουργούν κλίμα αρνητικό στην κοινή γνώμη.
anton290514
Παράλληλα, στη Ν.Δ. υπάρχει μια σχετική δυσφορία για τη... δυναμική ανάκαμψη του Ευάγγελου Βενιζέλου, μετά τις εκλογές. Υπενθυμίζουν ότι και η ΕΛΙΑ έχασε δυνάμεις κι ότι μέχρι πρότινος ο κ. Βενιζέλος αποτελούσε πρόβλημα για την κυβέρνηση. Βέβαια τώρα αναγνωρίζουν ότι αποτελεί αναγκαίο πυλώνα πλέον, έστω κι αν δεν καλοείδαν το σενάριο αλλαγής του εκλογικού νόμου, τόσο επί το αναλογικότερο όσο και για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που έθεσε.

Στελέχη της Ν.Δ. τονίζουν ότι σε συνθήκες πόλωσης και μετά από ένα αρνητικό αποτέλεσμα η οποιαδήποτε σπασμωδική κίνηση αλλαγής εκλογικού νόμου μόνο ως ένδειξη πανικού θα μεταφραστεί με απροσδιόριστες παρενέργειες. Γι΄ αυτό και ο κ. Μεϊμαράκης έσπευσε να τοποθετηθεί... Τίποτα όμως δεν αποκλείεται να γίνει την πορεία κι εν όψει νέων δημοσκοπήσεων μετά τον ανασχηματισμό....

anto290514

Ανασυντάσσεται για συμμαχίες ο ΣΥΡΙΖΑ

Την ίδια ώρα, η αναφορά του Αλ. Τσίπρα ότι "δεν επαναπαυόμαστε στη νίκη στις ευρωεκλογές και δεν μας αρκεί", στην συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα της Τετάρτης, όπου και έγινε μία πρώτη επίσημη συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, πυροδοτεί τα σενάρια διευρύνσεων και της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ant290514jpg
Γι΄ αυτό άλλωστε στη συνεδρίαση το "αυτομαστίγωμα" για τις λανθασμένες επιλογές σε πρόσωπα και τακτικές δεν έγινε, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει πλέον να αναζητήσει συμμαχίες στο νέο περιβάλλον. Επισημάνθηκαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, πάντως και οργανωτικές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν, ειδικώς σε περιφέρειες και δήμους, όπου τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά.

Κατά την εξέταση των ζητημάτων της εκλογικής τακτικής και της πορείας προς τις εκλογές υπήρξε- σύμφωνα με πληροφορίες- και μία χλιαρή αυτοκριτική, καθώς κρίθηκε ότι το σύνθημα "τρεις κάλπες, μία ψήφος", βοήθησε μεν, αλλά δεν είχε την προσδοκώμενη καταλυτική επίδραση. Άλλωστε βασικό θέμα είναι πώς θα ανευρεθεί ο εταίρος για την προοδευτική και δημοκρατική διακυβέρνησης με κορμό την Αριστερά...

Γιώργος Αλεξάκης








 Πηγή:www.reporter.gr













0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top