14 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Venus Growers: Ετοιμάζει πλώρη για Ινδία- Πάνω από 70 εκατ. ευρώ οι φετινές πωλήσεις

11:17 π.μ.
Μπορεί το 98% των εσόδων της Venus Growers να προέρχεται από το εξωτερικό, όμως περιθώρια πάντα υπάρχουν. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Συνεταιρισμού που βρίσκεται εις άγραν νέων αγορών προκειμένου να διεισδύσει σε αυτές με το προϊοντικό της χαρτοφυλάκιο.
Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες, η Venus Growers έχει βάλει στο μικροσκόπιο και την αγορά της Ινδίας, στην οποία και θέλει εντός της προσεχούς τετραετίας να πρωταγωνιστεί όσον αφορά τις κομπόστες φρούτων.

Σύμφωνα με στέλεχος του Συνεταιρισμού, επί του παρόντος η αγορά της Ινδίας μοιάζει με την αντίστοιχη της Κίνας, όπως αυτή ήταν πριν μια δεκαετία. Απουσιάζουν δηλαδή οι οργανωμένες εμπορικές δομές για να διευκολυνθούν οι εταιρείες κατά την εισαγωγή τους, αν και κατά την ίδια πηγή η ανάπτυξη της Ινδίας είναι τέτοια που τα όποια κενά θα καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, σημειώνει το στέλεχος του συνεταιρισμού, η Ασία αποτελεί στόχο της VenusGrowers λόγω των προοπτικών που συγκεντρώνει όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και κυρίως το Βόρειο τμήμα.

Στο πλαίσιο του ανοίγματος των νέων αγορών, υπενθυμίζεται ότι πέρυσι ο συνεταιρισμός ολοκλήρωσε το ριζικό εκσυχγρονισμό του ενός εργοστασίου της επενδύοντας συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ.

Συνολικά σήμερα ο Συνεταιρισμός διακινεί τα προϊόντα του σε 27 κράτη, απολαμβάνοντας περίοπτη θέση στα ράφια των μεγαλύτερων λιανεμπορικών αλυσίδων του κόσμου, όπως η Walmart (Αμερική), Delhaize (Βέλγιο), Τesco, Αsda (Aγγλία), Edeka, Rewe (Γερμανία), Leclerc (Γαλλία) κ.λπ. Η παρουσία στο λιανεμπόριο γίνεται μέσω 360 κωδικών προϊόντων που διατίθενται είτε με Κονσέρβες (φρούτων)  είτε με πλαστικά κουπάκια.

Αν και ο συνεταιρισμός διαχειρίζεται 12-15 διαφορετικά είδη φρούτων, ωστόσο, την μερίδα του λέοντος στα φρούτα που επεξεργάζεται κατέχει το ροδάκινο. Σε αυτό η παραγωγή σε όρους πρώτης ύλης φθάνει τους 55.000 τόνους ετησίως με δεύτερο το αχλάδι (5.000 τόνους).

Σε οικονομικό επίπεδο, ο περυσινός τζίρος της VenusGrowers διαμορφώθηκε στα 70 εκατ. ευρώ και το EBITDA στα 7,5 εκατ. ευρώ. Στέλεχος του συνεταιρισμού μας επεσήμανε ότι με βάσει τις νέες συμφωνίες που έχουν επιτεχθεί αναμένεται ότι τα φετινά μεγέθη θα ενισχυθούν περαιτέρω κατά 5% περίπου.

Όλα τα παραπάνω συντέλεσαν έτσι ώστε πριν από λίγο διάστημα ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ανανέωση και συνάμα επέκταση του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας που αφορά σε παραγωγούς συμπύρηνου ροδάκινου του Νομού Ημαθίας, σε συνεργασία με τον "Α.Σ. Venus Growers".

Ξεκινώντας ως κοινοπραξία 15 παραγωγών  το 1964, τα αποτελέσματα της πρώτης χρονιάς ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τον δεύτερο χρόνο τα μέλη γίνονται 54 και τον επόμενο 83 ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών να συμμετάσχουν ήταν συνεχές και αυξανόμενο. Στη διετία 1966-1968 ολοκληρώνονται οι δικές της εγκαταστάσεις ψυγείων διαλογητηρίων με ίδια κεφαλαία.

Το 1975 η VENUS ξεφεύγει πλέον από τους αρχικούς της στόχους και γίνεται πρωταγωνίστρια στις εξαγωγές των νωπών, διακινώντας με προμήθεια, σημαντικές ποσότητες και μη μελών της. Το καταστατικό της  αποτελεί τη βάση λειτουργίας των κοινοπραξιών εκείνης της  εποχής.

Το 1983 η VENUS και οι κοινοπραξίες παραγωγών λόγω των κινήτρων που δίνονται στις συνεταιριστικές οργανώσεις παίρνει και τυπικά την μορφή του συνεταιρισμού.
Το 1989 εισέρχεται στην  μεταποίηση και μετά από συστηματική προσπάθεια τριών ετών λειτουργεί το κονσερβοποιείο. Από την πρώτη κιόλας χρονιά
έρχονται οι διακρίσεις για την μοναδική ποιότητα των προϊόντων.

Το 1998 αποκτά και το δεύτερο 'παιδί' της. Αγοράζει το εργοστάσιο της Ε. ΒΙ. ΚΟΝ A.E. στην Αλεξάνδρεια και το εκσυγχρονίζει πλήρως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι εγκαταστάσεις της στην Βέροια και την Αλεξάνδρεια να είναι οι μεγαλύτερες στον κλάδο.

Οι ποσότητες που διακινούνται σε νωπά είναι περίπου 35.000 τόνους, (Εσωτερικό, εξωτερικό και απόσυρση) και σε κομπόστα 30.000 τόνους περίπου που εξάγονται κυρίως σε Αμερική, Άπω Ανατολή, Ευρώπη και Αυστραλία. Η δυναμικότητα του κονσερβοποιείου είναι 40.000 τόνους. Τα μέλη του συνεταιρισμού σήμερα κυμαίνονται στα 650 φυσικά πρόσωπα και 10 νομικά πρόσωπα (Συνεταιρισμοί).

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top