12 Ιουν 2014
0 σχόλια

Σόιμπλε: "Η αλλαγή στην ηγεσία του ελληνικού ΥΠΟΙΚ δεν σημαίνει αλλαγή και στην πολιτική"

10:18 π.μ.
Μπορεί η αφορμή για τη συνάντηση Σόϊμπλε- Στουρνάρα στο Βερολίνο, που είχε προγραμματιστεί εδώ και τρεις μήνες, να ήταν μια εκδήλωση πολιτιστικού χαρακτήρα αφιερωμένη στην Ελλάδα, όμως ο η ουσία ήταν το θέμα της πορείας του ελληνικού προγράμματος.
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων και μετά το ανασχηματισμό.
 
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει πλέον έναν νέο υπουργό Οικονομικών, τον Γκίκα Χαρδούβελη, ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος προηγουμένως είχε κάνει λόγο για εξαιρετική συνεργασία με τον κ. Στουρνάρα, σημείωσε ότι δεν γνωρίζει τον νέο του συνάδελφο, αλλά τόνισε ότι προσβλέπει στην γνωριμία τους, η οποία θα γίνει σύντομα- καθώς στις 19 Ιουνίου συνεδριάζει το Eurogroup- και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχίσει και με εκείνον την καλή συνεργασία.

"Το δήλωσε στην Αθήνα και ο πρωθυπουργός, το είπε επίσης και ο Γιάννης Στουρνάρας. Η αλλαγή στην θέση του υπουργού Οικονομικών δεν σημαίνει αλλαγή και στην πολιτική. Πιστεύω ότι (η αλλαγή) δεν δείχνει κάποια αλλαγή στην πολιτική", επισήμανε. 
 
"Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση μετά την λήξη της ισχύος του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και επανέλαβε την ετοιμότητα της Γερμανίας να συμβάλει.
 
"Είπαμε τότε, και αυτό που είπαμε τότε το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία και όταν ερωτώμαι, ότι, εάν θα καθίστατο απαραίτητο και η Ελλάδα μέχρι τότε έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, το οποίο και έχει κάνει, ότι θα ήμασταν τότε διατεθειμένοι να σκεφτούμε για περαιτέρω μέτρα βοήθειας. Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο. Και σε αυτό εμμένουμε. Αλλά εάν αυτό θα είναι έτσι, θα το δούμε. Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και, εάν η Ελλάδα συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο, δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία. Είμαστε στον σωστό δρόμο. Η πρόοδος η οποία έχει επιτευχθεί, αποδεικνύει ακριβώς αυτό", δήλωσε ο κ. Σόιμπλε απαντώντας σε ερώτηση σχετικώς με το εάν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.
 
Ο ίδιος εξέφρασε για μία ακόμη φορά τον μεγάλο σεβασμό του για τις προσπάθειες των Ελλήνων και τις επιτυχίες της Ελλάδας, η οποία, "έχει κάνει εξαιρετική δουλειά" και έχει πετύχει περισσότερα από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά.
asoimp110614
Από την πλευρά του ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς αν θα υπάρξει ανάγκη χρηματοδότησης μετά το 2015 και ανέφερε ότι "υπάρχουν τρόποι για να καλυφθεί τυχόν χρηματοδοτικό κενό με ίδιες δυνάμεις της χώρας".
Διευκρίνισε πάντως ότι η πρόθεση των εταίρων να βοηθήσουν πρέπει να θεωρείται θετική στάση και όχι αρνητική.
 
Ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος θα αναλάβει την θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην βελτίωση των δημοσιονομικών και οικονομικών στοιχείων της χώρας, στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, η οποία, όπως ανέφερε, είναι και πρόθεση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, αλλά και στην μερική επιστροφή της χώρας στις αγορές, για να καταλήξει λέγοντας ότι είναι νωρίς για να γνωρίζουμε εάν πράγματι η Ελλάδα θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση και τονίζοντας ότι είναι πιθανόν να την εξασφαλίσει με δικά της μέσα.
 
Προειδοποίησε πως ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας που μαστίζει πολλές χώρες του ευρωπαϊκού νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
 
"Ελήφθησαν θετικά μέτρα από την ΕΚΤ τις προηγούμενες ημέρες που θα προσφέρουν στήριξη σε τράπεζες και επιχειρήσεις", πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας. Επίσης διαβεβαίωσε πως οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν στην Ελλάδα και πως ήδη υπάρχουν σημάδια πως αυτές αποδίδουν.
 
Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο προγραμματισμένης εδώ και τρεις μήνες εκδήλωσης του κ. Σόιμπλε με τιμώμενο πρόσωπο τον Γιάννη Στουρνάρα.
«Έτσι ηχεί η Ευρώπη» είναι ο τίτλος των εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει η γερμανική κυβέρνηση, με στόχο να αναδείξει, όπως τόνισε ο κ. Σόιμπλε, ότι "η Ευρώπη δεν είναι μόνο χρήμα, οικονομία και χρέη, αλλά και πολιτισμός". "Ο Homo Sapiens δεν είναι Homo Economicus", δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Στουρνάρας και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει προσφέρει πολλά σε αυτόν τον τομέα.
 
Οι δύο πολιτικοί μίλησαν κατόπιν για την μουσική και τον πολιτισμό, αναφέρθηκαν στις προσωπικές τους προτιμήσεις στην μουσική, ενώ στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν η Ελένη Καραΐνδρου, η Σαββίνα Γιαννάτου και ο Σωκράτης Σινόπουλος.






Πηγή:www.reporter.gr









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top