4 Ιουν 2014
0 σχόλια

Market Beat: Αναμονή και προσμονή για τις αποφάσεις της ΕΚΤ και τις «εντολές» της στατιστικής

11:33 π.μ.
Αυτό που καθιστά τελείως διαφορετική αυτή τη σύνοδο του δ.σ. της ΕΚΤ είναι ότι φρόντισαν οι επικεφαλής της να προκαλέσουν αντιδράσεις, μέσα από την ενίσχυση των προσδοκιών των αγοραίων στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων, εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αφού λοιπόν υπάρχει προεξόφληση γεγονότων, υπάρχει αυξημένος και ο κίνδυνος ισχυρών αντιδράσεων, στην περίπτωση που όσα τελικά εφαρμοστούν, αποδειχθούν κατώτερα των εκτιμήσεων της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς. Οι επαγγελματίες λαμβάνουν υπόψη την πιθανότητα αυτή και εδώ και δυο μέρες προσπαθούν να «διορθώσουν» όσα έκαναν επί εβδομάδες με την προσδοκία των αποφάσεων που θα ανακοινώσει αύριο ο Μάριο Ντράγκι.
Το ευρώ βούτηξε στην περασμένη βδομάδα εν όψει χαλάρωσης, αλλά σταδιακά ανακτά την ισχύ του, και ενώ βούλιαξαν οι αποδόσεις των ομολόγων των μεγάλων και οικονομικά ανeπτυγμένων χωρών σιγά - σιγά περνάνε αυτή την εβδομάδα σε επίπεδα που εντάσσονται στη ζώνη τιμών που ίσχυε το περασμένο τρίμηνο.
Οι ξένοι θεσμικοί κυριαρχούν στο ΧΑ και συνεπώς η πτώση του τζίρου είναι ένα κομμάτι αυτό του δεδομένου, γιατί η επιφυλακτικότητα μειώνει τη διάθεση για συναλλαγές. Θεωρούμε πιθανή τη συνέχεια στην πτώση, αφού η άνοδος των προηγούμενων εβδομάδων ήταν αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της πτώσης των αποδόσεων στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα. Την παραμονή λοιπόν μιας σημαντικής μέρας, οι θεσμικοί θα συνεχίσουν την μερική διόρθωση των κινήσεών τους.  Χθες πάντως, το αποτέλεσμα των συναλλαγών έδειξε πως οι επαγγελματίες δεν ανησυχούν για τις προοπτικές του ΧΑ και της οικονομίας. Απλά η συγκυρία και η στατιστική προϊστορία επιτρέπουν και επιβάλουν την εκδήλωση πιέσεων από μερική ρευστοποίηση θέσεων  για να επανακτηθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ανάλογα με την επίδραση της απόφασης της ΕΚΤ που θα αφομοιώσει η αγορά την Παρασκευή λαμβάνοντας υπόψη και την εικόνα από την απασχόληση στιςΗΠΑ. Γιατί είναι πιθανό ο κύριος Ντράγκι να εκπλήξει θετικά τους επενδυτές κάτι που στο παρελθόν έχει επιτυχώς επιχειρήσει και τότε θα υπάρχουν χειροπιαστά αίτια για την συνέχεια της ανόδου των τιμών των μετοχικών αξιών στην ευρωζώνη.
Αφού η απαισιοδοξία της Δευτέρας επιβεβαιώθηκε την Τρίτη, οι traders χθες μετά τις 15:00, κινήθηκαν μόνο προς τη short κατεύθυνση. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε, στα ΣΜΕ του 25άρη, που μείωσαν την έκθεσή τους  αλλά και τους όγκους συναλλαγών, να ορίσουν τιμή εκκαθάρισης 0,75 της μονάδας πάνω από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη όταν την προηγούμενη είχαν ταυτίσει την τιμή του ΣΜΕ με το κλείσιμο του 25άρη. Είναι δηλαδή μερικά κλικ αισιοδοξίας οι προσδοκίες τους για την τάση σήμερα αλλά ουσιαστικά δεν προβλέπουν μεγάλη αλλαγή καθώς στο δεύτερο τρίμηνο τις αλλαγές στην τάση τις προεκτιμούσαν όταν έδιναν απόσταση θετική ή αρνητική του ΣΜΕ από τον δείκτη της τάξης των δυο μονάδων και πλέον.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Διέκοψε το τριήμερο ανοδικό σερί την Τρίτη η Wall Street, παρακάμπτοντας τα θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν, καθώς επηρεάστηκε, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, από τα αρνητικά στοιχεία του πληθωρισμού και της ανεργίας στην Ευρωζώνη.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,13% στις 16.722,34 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 0,07% στις 4.234,08 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,04% στις 1.924,24 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η Hillshire Brands ενισχύθηκε κατά 9,5%, καθώς η Tyson Foods επιβεβαίωσε ότι αύξησε το τίμημα στην πρόταση εξαγοράς της. Θετική ήταν η συνεδρίαση για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, μετά την άνοδο που σημείωσαν οι πωλήσεις τον Μάιο. Η General Motors και Ford Motors ενισχύθηκαν κατά 1,1% και 0,7% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, η Quiksilver υποχώρησε κατά 41%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα το τρίμηνο που έληξε στις 30 Απριλίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημίες 53,1 εκατ. δολάρια, από 32,4 εκατ. δολάρια ένα χρόνο πριν. Σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των καζίνο, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για τον Μάιο η Macau. Η Wynn Resorts υποχώρησε κατά 4,4%, η Las Vegas Sands βρέθηκε στο -2,57% και η MGM στο -2,9%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,7% αυξήθηκαν οι βιομηχανικές παραγγελίες τον Απρίλιο στιςΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο της τάξης του 0,6%. Οι παραγγελίες διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 0,6% και των μη διαρκών αγαθών ενισχύθηκαν κατά 0,7%.
Ευρώπη
Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού και της ανεργίας στην Ευρωζώνη προκάλεσαν νέες ανησυχίες στους επενδυτές των ευρωαγορών, οι οποίοι οδήγησαν χθες τους δείκτες χαμηλότερα.
 
Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,41% στις 6.836 μονάδες, ο γερμανικός DAX έχασε 0,30% στις 9.920 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,26% στις 4.504 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε απώλειες 0,5% στις 343,39 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 16 σημείωσαν πτώση.
 
Στο ταμπλό, η Pennon υποχώρησε κατά 3,1%, καθώς τα προ φόρων κέρδη της υποχώρησαν στα 27,6 εκατ. στερλίνες, αποτυπώνοντας την πτώση των τιμών σε ανακυκλωμένα προϊόντα. Η Eutelsat υποχώρησε κατά 3,8%, μετά την ανακοίνωση ότι η Abertis πούλησε το 5,1% της συμμετοχής της στην εταιρεία. Ο κλάδος των ΜΜΕ υποχωρεί σημαντικά στον δείκτη Stoxx 600. Στο -6,7% βρέθηκε και η Foxtons Group, μετά την ανακοίνωση ότι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Michael Brown, θα παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους. Ο νυν εκτελεστικός διευθυντής Nic Budden θα τον αντικαταστήσει από 1η Ιουλίου.
 
Οι αγορές έχουν αρχίσει να μπαίνουν στους ρυθμούς της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και αναμένεται να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική, ώστε να υποστηριχθεί η οικονομία της Ευρωζώνης. Μέχρι την Πέμπτη, επομένως, οι αγορές αναμένεται να κινηθούν σε πολύ περιορισμένα πλαίσια, ήτοι μέχρι να δουν οι επενδυτές ποιες θα είναι οι κινήσεις της ΕΚΤ. Άλλωστε, χθες ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ασκώντας όλο και μεγαλύτερες πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναλάβει δράση για τη στήριξη της οικονομίας.
 
Ειδικότερα, ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 0,5% το Μάιο, υποχωρώντας από το 0,7% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο. Μάλιστα, ήταν ακόμη χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν να διαμορφωθεί στο 0,6%. Ο ρυθμός του δομικού πληθωρισμού, αφαιρώντας δηλαδή τις τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και των προϊόντων καπνού, επιβραδύνθηκε επίσης στο 0,6%, από 0,9% τον Απρίλιο.
 
Στο πλαίσιο αυτό, η διαμόρφωση του πληθωρισμού θα προσθέσει σημαντική πίεση στην ΕΚΤ και στην απόφαση της για τη νομισματική πολιτική, την οποία και θα λάβει την Πέμπτη. Η ηγεσία της αναμένεται να ανακοινώσει μείωση τόσο το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης όσο και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων σε μια προσπάθεια να κάμψει τις ανησυχίες ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις μπορεί να επιβαρύνουν την ανάκαμψη της οικονομίας.
 
Επίσης, στο σύνολο της Ευρωζώνης, η ανεργία υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο στο 11,7% από 11,8% τον Μάρτιο, ενώ στην Ε.Ε.-28 μειώθηκε σε 10,4% από 10,5%. Συνολικά, τον Απρίλιο καταγράφονται 25,47 εκατομμύρια άνεργοι στην Ε.Ε. και 18,75 εκατομμύρια άνεργοι στην Ευρωζώνη. Σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, οι άνεργοι μειώθηκαν κατά 151.000 στην Ε.Ε. και κατά 76.000 στην Ευρωζώνη.
 
Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας στην Ε.Ε. καταγράφονται στην Ελλάδα (26,5% τον Φεβρουάριο) και στην Ισπανία (25,1%), ενώ τα χαμηλότερα σημειώνονται στην Αυστρία (4,9%), στη Γερμανία (5,2%) και στο Λουξεμβούργο (6,1%). Όσον αφορά στην ανεργία των νέων, στην Ε.Ε. διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 22,5% έναντι 23,6% τον Απρίλιο του 2013 και στην Ευρωζώνη στο 23,5% έναντι 23,9%.
ΧΑ
Λογική και αναμενόμενη η χθεσινή πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από μία τέτοια ανοδική διαφυγή σε δείκτες και αρκετές μετοχές. Η σημερινή διορθωτική συνεδρίαση ήταν εντός πλαισίου, με τον τζίρο να συνηγορεί στο ότι δεν υπάρχουν διαθέσεις για μεγάλες ρευστοποιήσεις.

Στις 1.234,62 μονάδες με πτώση 0,85% έκλεισε λοιπόν ο Γ.Δ. του Χ.Α. με την αξία των συναλλαγών στα 158,4 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 10,86 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (κυρίως σε ΕΤΕ, Eurobank, OTE και Πειραιώς).

Απόλυτα διιστάμενες παραμένουν οι απόψεις των παραγόντων της αγοράς, με τους πιο συντηρητικούς να θεωρούν πιθανότερο το σενάριο της περαιτέρω διόρθωσης της αγοράς μέσω του γενικού δείκτη της. 

Ειδικότερα η μετοχή της Εθνικής απορρόφησε τα 45,7 εκατ. (24,8%), η Πειραιώς τα 23 εκατ.(12,5%), η Eurobank 20,3 εκατ. (11%), ο ΟΤΕ ΟΤΕ-3,48% 15,8 εκατ. (8,6%) και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,55% τα 15,2 εκατ. ευρώ (8,2%). Δηλαδή (5) μετοχές απορρόφησαν το 72%.

Αναφορικά με τον FTSE25, έκλεισε σχεδόν στο χαμηλό της ημέρας και -1,09%, με το υψηλό του στις 404,92 μονάδες (+0,64%%) και το χαμηλό του στις 397,79 μονάδες (-1,13%). Άλλαξαν χέρια 107,1 εκατ. τεμάχια (συνολικά η αγορά... 117,35 εκατ. τεμάχια) εκ των οποίων τα 44,9 εκατ. τεμάχια δόθηκαν σε περιοχές με αρνητικό πρόσημο. Μόλις τέσσερις μετοχές του έκλεισαν στο συν (Folli Follie 2,07%, Πειραιώς 1,1%, Τιταν 0,42% και ΔΕΗ ΔΕΗ+0,17% 0,17%), 20 στο πλην (ΟΤΕ -3,48%, Βιοχαλκο -3,08%, ΕΕΕ -2,74%, Motor Oil -2,35%, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,00% -2%) και μία χωρίς μεταβολή (Eurobank Properties που κέρδιζε κάποιες στιγμές μέχρι και 4,15%).

Ο τραπεζικός δείκτης (-0,51% και 177,24 μονάδες) κινήθηκε στο εύρος 176,78 μονάδων (-0,76%) και 180,24 μον. (+1,18%) πραγματοποιώντας τζίρο 105 εκατ. ευρώ (57%). Ξεχώρισε η Τράπεζα Αττικής με συναλλαγές 5,74 εκατ. τεμάχια άνοδο 14,18% στο 0,1610 ευρώ. Και μάλιστα μετά το προχθεσινό εξ ίσου εντυπωσιακό +10,16%. Αναφορικά τώρα με τα Warrants να σημειώσουμε την καλή κίνηση του warrant της Πειραιώς ( στο συν 1,83% στη τιμή του 1,00 ευρώ και +2,29% στο 0,9820 ευρώ χθες), ενώ της Εθνικής υποχώρησε κατά 3,33% και της Alpha Bank ΑΛΦΑ-1,00% κατά 3,37%.

Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έκλεισε οριακά μεν αλλά θετικά, στις 1,149,80 μονάδες, με την δική του αξία συναλλαγών στα 2,4 εκατ. ευρώ (1,3%). Από τις 20 μετοχές του έκλεισαν ανοδικά οι έξι (Αττικής 14,18% και η επόμενη Ιατρικό στο +2,47%. Καλές παρουσίες οι ΛΑΜΔΑ και ΣΑΡ στο +2,36% και 1,76% αντίστοιχα). Τρεις δεν άλλαξαν τιμή (ΟΛΘ, ΑΒΑΞ, ΕΛΚΑ) και 11 στο μείον ( Πλαστικά Θράκης  -4,10%, ΕΥΑΠΣ -3,29%, Φουρλής -2,99%, Σιδενόρ ΣΙΔΕ-2,23% 2,23%)...

Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχωριστής μνείας αξίζουν οι τίτλοι των Revoil (+10%), Unibios (+8,42% με 27.610 τεμάχια), FG Europe (5,11% με 31.600 τεμάχια), Κορρές (στο +4,02% και στα 3,3600 ευρώ) και πάντα ο Κυριακούλης στο +3,3% με 18000 τεμάχια στη τιμή των 2,5200 ευρώ. Απογοητευτικές παραμένουν οι εικόνες αρκετών δεκάδων μετοχών, που έχουν περάσει προ πολλού στο περιθώριο και δεν βλέπουμε το πως θα ξεφύγουν από αυτό με βάση τα θεμελιώδη τους.
Τεχνική ανάλυση
Στην συγκυρία που είμαστε σήμερα το πρωί με τις αγορές να περιμένουν την ΕΚΤ, σε καθεστώς πιέσεων για τις μετοχικές αξίες μετά από μικρή πτώση στις αγορές μετοχών και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν. Συνεπώς το διεθνές κλίμα λόγω επιφυλάξεων και δυσάρεστων μακροοικονομικών στοιχείων από την ευρωζώνη, είναι ελαφρά αρνητικό. Η αγορά λοιπόν δεν θα αλλάξει απότομα σελίδα αλλά εκτιμούμε ότι θα συνεχίσει τη διόρθωση με πρώτο επίπεδο στήριξης εκείνο που ορίζεται από τη συνεδρίαση της 7/5 όταν ο 25άρης αφού έγραψε χαμηλό μέρας τις 388,69 μονάδες αντέδρασε ανοδικά μετά από πτώση -1,36% την προηγούμενη μέρα. Επίσης τον ίδιο ρόλο έπαιξαν στις 30/4 τα χαμηλά ημέρας που ήταν στις 387,95 μονάδες ενώ το κλείσιμο αντιστοιχούσε σε άνοδο +2,65% στις 396,62 μονάδες. Τέλος αυτά τα επίπεδα ήταν το χαμηλό ημέρας 387,81 στις 28/5 ενώ το κλείσιμο αντιστοιχούσε σε άνοδο +1,20% στις 393,06 μονάδες. Πιο πρόσφατα μετά από πτωτική συνεδρίαση στις 29 Μαΐου στις 30 το χαμηλό ημέρας ήταν οι 390,55 μονάδες και το κλείσιμο έγινε στις 395,98 με άνοδο 1,65%.
Άρα είναι πολλές και σχετικά ξένες μεταξύ τους οι συνεδριάσεις σε βάθος λίγων εβδομάδων που τα επίπεδα από τις 387,5 ως τις 390,5 μονάδες έχουν λειτουργήσει σαν ασθενείς στηρίξεις και θεωρούμε πιθανή την προσέγγισή τους πριν ξεκινήσει μια σειρά ανοδικών κλεισιμάτων. Άλλωστε ο δείκτης μπορεί να βρει ακόμα πιο ισχυρή στήριξη στα πείπεδα γύρω από τις 380 μονάδες όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι συνεδριάσεις στις 16/4 και στις 29 του ίδιου μήνα. Και στις δύο περιπτώσεις μετά από πτώση μεγάλη στην περασμένη συνεδρία σημειώθηκαν τα χαμηλά ημέρας στις 380,86 και στις 383,15 αντίστοιχα και ακολούθησε rebound με υπολογίσιμες διαστάσεις.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, αλλά παρέμειναν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους, ενώ το δολάριο επωφελήθηκε από την άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και η πίεση παρέμεινε στο ευρώ, εν όψει των αναμενόμενων αποφάσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για βήματα προς την αναμενόμενη πολιτική της νομισματικής χαλάρωσης.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε περίπου 0,3%, τραβώντας μακριά από ένα υψηλό ενός έτους της περασμένης εβδομάδας.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας κατέγραψε οριακά κέρδη +0,22% λίγο κάτω από το υψηλό 2 μηνών της Τρίτης, αν και ένα αδύναμο γιέν βοήθησε τους επενδυτές παραμείνουν αισιόδοξοι. Στη Wall Street τη διάρκεια της νύχτας, οι μετοχές κινήθηκαν προς τα κάτω, αλλά παρέμειναν κοντά στα υψηλά βίου, με το δείκτη S & P 500 στο κλείσιμο ρεκόρ της Δευτέρας, και βοηθώντας στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων σε επίπεδα που αντιστοιχούν σε υψηλά τριών εβδομάδων.
Η απόδοση του 10ετούς ήταν 2,587%, ελαφρώς κάτω από το κλείσιμο της στις ΗΠΑ, αλλά και πάνω από τα χαμηλά 11 μηνών που εμφανίστηκαν την περασμένη εβδομάδα .
Την  Τρίτη οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ έδειξαν, για νέες παραγγελίες σε βιομηχανικά προϊόντα, ότι αυξήθηκαν τον Απρίλιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα και αυτοκινητοβιομηχανίες κατέγραψε πωλήσεις οχημάτων το Μάιο εξαιρετικά δυνατές, προσθέτοντας περισσότερα στοιχεία που υποστηρίζουν τις προσδοκίες της αγοράς για τη βελτίωση των επιδόσεων δεύτερο τρίμηνο .
Η αύξηση των αποδόσεων βοήθησε το δολάριο να φτάσει σε ένα φρέσκο ​​υψηλό ενός μηνός έναντι του γεν στα 102,70 γεν. Ο δείκτης δολαρίου, που παρακολουθεί το δολάριο έναντι του καλαθιού των έξι κυριότερων ανταγωνιστών, κέρδισε 0,1% σήμερα στο 80,641, όχι μακριά από το υψηλό της Δευτέρας στο 80,681, που ήταν το καλύτερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου.
Το ευρώ υποχώρησε περίπου 0,1% στα 1,3613 δολάρια, και παρέμεινε όχι μακριά από το χαμηλό τεσσάρων μηνών των 1,3585 δολαρίων της Δευτέρας. Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, ο χρυσός παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.244,87 δολάρια η ουγγιά,  μετά από το χαμηλό τεσσάρων μηνών στα 1240,61 την Τρίτη .
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup
Η ανοδική προσπάθεια που συνεχίστηκε και μετά την Κυριακή των Ευρωεκλογών, έχει, μέχρι στιγμής, δύο διορθωτικά διαλείμματα, στις συνεδριάσεις της περασμένης Πέμπτης και την σημερινή συνεδρίαση, με κύρια χαρακτηριστικά τις ήπιου χαρακτήρα ρευστοποιήσεις αποκόμισης βραχυπρόθεσμων κερδών.
Παρά την ολοκλήρωση του rebalancing, το χρηματιστηριακό ταμπλό δείχνει ότι οι Τραπεζικοί τίτλοι επανέρχονται στις μετοχικές προτιμήσεις εγχώριων και ξένων θεσμικών. Ωστόσο, η ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου αφήνει μικρά μόνο περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς δεν διαφάνηκε αξιοσημείωτη βελτίωση της λειτουργικής κερδοφορίας των εταιρειών.
Τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η προαναγγελμένη διαδικασία του Κυβερνητικού ανασχηματισμού, χωρίς πάντως να έχουν ιδιαίτερη σημασία τα τυχόν νέα πρόσωπα, καθώς τόσο η Ε.Ε. όσο και ο Σόιμπλε φρόντισαν να υπενθυμίσουν την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Από την άλλη πλευρά, οι Αγορές περιμένουν να δουν τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει ο Μάριο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την απειλητική προοπτική κλιμάκωσης του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Οι επενδυτές θα αξιολογήσουν το βαθμό τόλμης των πρωτοβουλιών άμεσα διαμορφώνοντας το αντίστοιχο πρόσημο, τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα.
Είναι αυτονόητο ότι κατ' αναλογία θα επηρεαστεί και το Ελληνικό Χρηματιστήριο.
Παραμένει εξαιρετικά χαμηλά ο πήχης, όσον αφορά τα αντανακλαστικά της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς, που αγνόησε επιδεικτικά και τις λίγες θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου και συνεχίζει να επικεντρώνει ενδιαφέρον για συναλλαγές σε Τραπεζικές μετοχές και λίγους ακόμα τίτλους του FTSE25.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Μεγάλες οι προσδοκίες των αγορών από την ΕΚΤ
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την ανάγκη για μια νέα μείωση του ελληνικού χρέους, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην καναδική εφημερίδα «The Globe and Mail». «Το χρέος είναι υψηλό και θέλουμε να το μειώσουμε για να μειώσουμε τις ετήσιες πληρωμές για χρεολύσια και τόκους, ώστε να μπορούν να διοχετευθούν περισσότεροι πόροι στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Χρειαζόμαστε πάρα πολύ επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να μεταφέρουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη», δήλωσε. Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο, μάλιστα, για «ηθικό δικαίωμα» της Ελλάδας να διαπραγματευθεί σκληρά για μία επιπλέον μείωση του χρέους της. «Αυτό που θέλουμε είναι μία αναγνώριση των θυσιών του κόσμου, βαριών θυσιών σε όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας απασχόλησης», είπε.
Συμβόλαιο τεχνολογικού παρόχου με την ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-1,30%Α.Ε. υπέγραψε η INTRALOT. Η εταιρεία θα αναλάβει την υλοποίηση των νέων Κεντρικών Συστημάτων, θα παρέχει  εξοπλισμό και  λογισμικό  καθώς και  υπηρεσίες για τη λειτουργία, τη συντήρηση, την τεχνική υποστήριξη και την διαρκή  εξέλιξή του συστήματος.  Το νέο συμβόλαιο ισχύει αναδρομικά από την 1η Απριλίου και θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουλίου του 2018, ενώ περιλαμβάνει την παροχή της χρήσης του εξοπλισμού και του λογισμικού των Κεντρικών Συστημάτων, τη μετάβαση όλων των δεδομένων και των λειτουργιών τους στο νέο Εξελιγμένο Κεντρικό Σύστημα, την αναβάθμιση του  LOTOS O/S, την παραχώρηση των αδειών χρήσεως του λογισμικού του και συγκεκριμένα της πλατφόρμας αθλητικού στοιχήματος iFLEX, του συστήματος Data Warehouse καθώς και του συστήματος Player Club.
Την υπογραφή κοινοπρακτικού δανείου συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, μέσω της θυγατρικής της Intralot ΙΝΛΟΤ-1,42% Finance UK, ανακοίνωσε η Intralot. Το δάνειο θα έχει  τριετή διάρκεια - με δυνατότητα επέκτασης για ένα επιπλέον έτος - και αντικαθιστά την υφιστάμενη κοινοπρακτική χρηματοδότηση που έληγε το Δεκέμβριο του 2014 και η οποία έχει  αποπληρωθεί.
Έτος αστάθειας για τις ορυκτές πρώτες ύλες χαρακτήρισε το 2013 ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ) Ελ. Φαίδρος, ενώ εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το υψηλό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι μεταλλουργίες του κλάδου.
Την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,02 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων Α.Ε. Ειδικότερα, οι μέτοχοι ενέκριναν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με κεφαλαιοποίηση μέρους της διαφοράς από έκδοση μετοχών υπέρ το άρτιο με αύξηση της ονομαστική αξίας της μετοχής από 0,30 ευρώ σε 0,32 ευρώ και ταυτόχρονη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 264.600 ευρώ με επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους 0,02 ευρώ ανά μετοχή, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 0,32 ευρώ σε 0,30 ευρώ.
Την Τρίτη 24 Ιουνίου 2014, στις 16:00, θα πραγματοποιηθεί η 62η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων του ΟΤΕ.
Στη Γ.Σ. θα τεθεί, μεταξύ άλλων, προς έγκριση η πρόταση περί μη διανομής μερίσματος για τη χρήση 2013.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Με επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Βουλγαρία να μην προχωρήσει στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Κατά την Επιτροπή, οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Gazprom με την κυβέρνηση της Βουλγαρίας είναι σε σημαντικό βαθμό ασύμβατες προς το κοινοτικό Δίκαιο. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος EUobserver.com σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου» αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι θα εμποδίσει την κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου Ρωσίας-Ε.Ε., ο οποίος έχει στόχο να παρακάμψει την Ουκρανία.
Μειωμένες εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία, σε σχέση με το 2013,αναμένει φέτος η Gazprom.
Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εξαγάγει 158,4 δισ. κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Τουρκία το 2014, έναντι εξαγωγών 161,5 bcm προς τους ίδιους προορισμούς το 2013. Η Gazprom, η οποία καλύπτει περίπου το ένα τρίτο των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, αναφέρει ακόμη στην ανακοίνωσή της ότι η μέση τιμή φυσικού αερίου που χρέωνε πέρυσι στους πελάτες της στην Ευρώπη και την Τουρκία ανερχόταν σε 387 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Τα στοιχεία της Eurostat, που δημοσιοποιήθηκαν χθες, επιβεβαιώνουν ότι οι αποπληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη εντείνονται και μαζί τους η πίεση προς την ΕΚΤ στην κατεύθυνση της χαλάρωσης της νομισματικής της πολιτικής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων είναι η μείωση των βασικών επιτοκίων από το 0,25% στο 0,15-0,10%. Για τις τράπεζες εκείνες που «παρκάρουν» τα χρήματά τους στην ΕΚΤ, το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί με αρνητικό πρόσημο.
Διέκοψε το 7ήμερο πτωτικό σερί χθες ο χρυσός, στο οποίο έχασε περί το 4% της αξίας του. Υψηλότερα έκλεισε και το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά δύο εβδομάδων. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 50 σεντς, κλείνοντας στα 1.244,50 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 19 σεντς ή 0,2%, φτάνοντας στα 102,66 δολάρια ανά βαρέλι.
Οι πιστωτές της Πορτογαλίας δεν μπορούν να καταβάλουν την τελευταία δόση του δανείου της χώρας, έως ότου διευθετηθεί το ζήτημα που προέκυψε με την απόρριψη από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας μιας σειράς μέτρων λιτότητας, δήλωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της χώραςΠέδρο Πάσος Κοέλιο. Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας είπε ότι αν και το πρόγραμμα στήριξης της χώρας έχει τυπικά ολοκληρωθεί από τα μέσα του Μαΐου, η τελευταία δόση του δανείου εξαρτάται από τους όρους που είχαν υπογραφεί προγενεστέρα με την τρόικα των δανειστών – την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Ρωσία και η Κίνα κατέληξαν σε συμφωνία για να δημιουργήσουν από κοινού έναν οίκο αξιολόγησης ο οποίος θα αρχίσει το έργο του με την αξιολόγηση κοινών επενδυτικών προγραμμάτων, όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλουάνοφ. Μιλώντας στη διάρκεια ενός ταξιδιού του στην Κίνα, ο κ. Σιλουάνοφ είπε σε δημοσιογράφους πως ο νέος οίκος θα δημιουργηθεί με πρότυπο τους υφιστάμενους οίκους αξιολόγησης.
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ





Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top