10 Ιουν 2014
0 σχόλια

Γολγoθάς προαπαιτούμενων και προκλήσεων - Οι στόχοι και οι δυσκολίες

11:44 π.μ.
Ένας πραγματικός Γολγοθάς περιμένει την κυβέρνηση και τα δύο κομβικά για την πορεία της οικονομίας υπουργεία, το Οικονομικών και το Ανάπτυξης, από δω και στο εξής. Οι διακοπές του Πάσχα, η προεκλογική περίοδος και οι 20 μέρες που μεσολάβησαν από την ημέρα των ευρωεκλογών μέχρι τον ανασχηματισμό, "πάγωσαν" τη λειτουργία της κυβέρνησης.
Είναι χαρακτηριστικές οι πρώτες δηλώσεις που έκανε ο νέος υπουργός Οικονομικών, στην τηλεόραση του Ant1. "Η Ελλάδα υποφέρει. Κάθε σπίτι έχει τουλάχιστον έναν άνεργο ή κάποιον που εργάζεται, δεν πληρώνεται και συντηρείται από χαμηλόμισθους. Η Ελλάδα πρέπει να βρει το δρόμο της. Δεν έχει απέναντί της μόνο την τρόικα. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Έχουμε μπροστά μας έναν μαραθώνιο", τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Σε κάθε περίπτωση, οι νέοι υπουργοί θα βρεθούν αντιμέτωποι, πέρα από τις παραινέσεις του Πρωθυπουργού για στροφή... στην κοινωνία (πώς άραγε;) με σειρά φακέλων. Ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών και στο Ανάπτυξης, έχουν συσσωρευτεί πολλές προκλήσεις και κρίσιμες ημερομηνίες.

Ουσιαστικά , πέρα από τα απολύτως αναγκαία για την πορεία της χώρας, ελάχιστα πράγματα έγιναν, καθώς μάλιστα η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κι άρον - άρον τη Βουλή. Πιστό, λοιπόν, το ελληνικό πολιτικό σύστημα, στις ... παραδόσεις του, κατέβασε τα μολύβια, όλο αυτό το διάστημα , περιοριζόμενο μόνο στην ... απομάκρυνση Θεοχάρη, προς επίρρωση όσων υποστηρίζουν, ότι παρά... τα μνημόνια, ορισμένες αδράνειες δεν αναιρούνται στην καθ΄ ημάς ανατολή. Πολλώ δε μάλλον όταν οι προσδοκίες για παροχές, που καλλιέργησε η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογήσει την εκλογική ήττα, αλλά και να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα, ήταν υπερβολικές.

Η τρόικα, οι προσδοκίες και οι δόσεις περιμένουν τον Γκίκα Χαρδoύβελη


Έτσι, κύρια, ο νέος υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να διαχειριστεί την πίεση για μείωση, φόρων, που κι από το ΠΑΣΟΚ εντείνεται, όπως διαφάνηκε στην πρώτη διαρροή – σχόλιο ( εκεί γίνεται λόγος για σταδιακή φορολογική ελάφρυνση). Κάτι, ωστόσο, που οι δανειστές δεν δέχονται. Έτσι, η πρώτη πρόκληση για τον κ. Γκ. Χαρδούβελη, αφορά το αν θα συνεχισθεί η έκτακτη εισφορά το 2015, κάτι που απαιτεί η τρόικα, αλλά που η κυβέρνηση διακαώς θα επιθυμούσε να «γλιτώσει», δίνοντας ένα δείγμα αλλαγής φορολογικής πολιτικής.

Άλλωστε η συζήτηση για το πακέτο των μέτρων για την κάλυψη του εκτιμώμενου δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού για το 2015 – 2016, που υπολογίζεται από την κυβέρνηση στα 911 εκατομ., μόλις αρχίζει, αποτελώντας μια από τα βασικά στοιχήματα για το νέο υπουργό.

Τα προαπαιτούμενα περιμένουν...


Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, τα mail από την πλευρά των δανειστών αναμένεται να πυκνώσουν. Οι επαφές σαφώς και δεν έχουν σταματήσει, αλλά όπως αναφέρθηκε λόγω εκλογών είχαν ατονήσει. Τώρα ,τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών περιμένουν για να περάσουν τα «μέτριας δυσκολίας» μέτρα του θέρους, που θα αποτελέσουν πρόκριμα για το φθινόπωρο, αλλά και για τι επόμενες εκταμιεύσεις δόσεων.

Έτσι, πρέπει να υλοποιηθούν 12 προαπαιτούμενα (από μικρή ΔΕΗ, χωροταξικό και δασικό νόμο έως παρεμβάσεις σε φόρους υπερ τρίτων και στα φαρμακεία, το δεύτερο σε τρία χρόνια Νέο Μισθολόγιο στο Δημόσιο με αυξομειώσεις μισθών, απορρόφηση από το ΕΤΕΑ των επικουρικών ταμείων του δημοσίου και για την μείωση των διοικητικών βαρών, κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης, υπουργική απόφαση για την ενοποίηση της διαδικασίας συλλογής φόρων, νέος δασικός νόμος και νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων) που μετρούν ήδη έναν μήνα καθυστέρηση... Σε σε όλα αυτά προστίθενται και οι κόντρες για τους Αιγιαλούς, που θα δοκιμάσουν την κυβέρνηση.

Ειδικά, μάλιστα, όταν ο Γκίκας Χαρδούβελης, σε ομιλίες του και παρουσιάσεις έχει ταχθεί κατά των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και στις αυξήσεις φόρων, στήριξης της κατανάλωσης, της εσωτερικής ρευστότητας, ενώ είναι υπέρμαχος της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, που πρέπει να γίνουν κτήμα της κοινωνίας...
Άλλο όμως η διάλεξη και το σχόλιο ενός καθηγητή, κι άλλο η σκληρή πραγματικότητα του προγράμματος. Ο Γιάννης Στουρνάρας το έμαθε καλά αυτό...
Χωρίς ... προαπαιτούμενα θα υπάρξει εμπλοκή στην καταβολή των 2 δισ. ευρώ της διπλής δόσης Μαίου- Ιουνίου, που είναι απαραίτητα για να αποπληρωθούν ομόλογα αξίας 6 δισ. ευρώ περίπου που λήγουν τον Αύγουστο.

Παράλληλα, για το υπουργείο Οικονομικών ανοικτά είναι τα ζητήματα με τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ με απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων, η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικών ελλειμμάτων στια επικουρικά ταμεία και νέα μείωση των δαπανών νοσοκομείων κατά 25 εκατ. ευρώ ( τον Ιούλιο). Επίσης το ασφλαιστικό που θα είναι και το μεγάλο ζήτημα του φθινοπώρου απαιτεί ήδη την κατάλληλη προετοιμασία.

Τα ορόσημα των τραπεζών και του χρέους


Πρώτο μέλημα του νέου υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη είναι η διαμόρφωση της ομάδας των συνεργατών του, αλλά και της δύναμης κρούσης για τη διαπραγμάτευση της νέας αναδιάρθρωσης του χρέους. Ήδη οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει, ενώ από το Σεπτέμβριο αναμένεται να πάρουν πιο εντατική μορφή, καθώς ενδιάμεσα θα υπάρχει και ο νέος επικεφαλής της ΤτΕ, που εκτός απροόπτου θα είναι ο Γιάννης Στουρνάρας/

Άρρηκτα δεμένο με το θέμα του χρέους είναι το ζήτημα των κόκκινων δανείων των τραπεζών. Το ΔΝΤ έχει κρούσει επανειλημμένα το καμπανάκι του κινδύνου θεωρώντας ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν δρόμο ακόμα να διανύσουν μέχρι να εξυγιάνουν τα χαρτοφυλάκιά τους. Στο πλαίσιο αυτό ο νέος υπουργός θα βρεθεί μπροστά σε κρίσιμα διλήμματα εν όψει των ευρωπαϊκών stress test του φθινοπώρου, τα οποία ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέα δεδομένα κεφαλαιακής στήριξης των εγχώριων τραπεζών.

Με την αλλαγή, μάλιστα, στην ηγεσία τη ΤτΕ θα φανεί αν η επιλογή να στηριχθεί με κάθε τρόπο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως έγινε επί Προβόπουλου με την εξέλιξη των τελευταίων stress test, θα δικαιωθεί.

Άλλωστε κομβικό για την πορεία του όλου προγράμματος χρηματοδότησης της χώρας είναι το που θα καταλήξουν τα αποθεματικά του ΤΧΣ, αυτά που ο κ. Στουρνάρας είχε προτείνει να χρησιμοποιηθούν για την μείωση του χρέους (για την ακρίβεια την κάλυψη μεγάλου μέρους του χρηματοδοτικού κενού της διετίας 2015 – 2016).

Οι σκόπελοι του Υπ. Ανάπτυξης


Μπορεί ο Νίκος Δένδιας να απέφυγε την ηλεκτρική καρέκλα του Προστασίας του Πολίτη, όμως κι εκεί που πάει τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Θα πρέπει εντός ολίγου να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τον οδικό χάρτη υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, για τον οποίον υπάρχουν παρατηρήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και να προχωρήσει σειρά θεμάτων που αφορούν την αξιολόγηση της τελευταίας εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την προετοιμασία για τη νέα που αφορά το ηλεκτρονικό εμπόριο, τη βιομηχανία, τις μεταφορές. Επίσης, να φέρει σε πέρας την αλλαγή πλαισίου για την εφοδιαστική, αλλά και να προχωρήσει σε υιοθέτηση νόμου για την αδειοδότηση επενδύσεων, για την μείωση του συνολικού περιθωρίου κερδών των φαρμακείων


Σε κάθε περίπτωση, τον Ιούλιο η άφιξη των δανειστών στην Αθήνα θα ξεδιαλύνει τα πράγματα και θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση έχει διάθεση διαπραγμάτευσης, όπως π.χ. ο Ρέντσι στην Ιταλία με αφορμή τον Γιουνκέρ. Δηλαδή να ζητήσει εξαίρεση π.χ. από τις εγγραφές στο έλλειμμα των δαπανών παιδείας ή υποδομών ή να μείνει σταθερά προσηλωμένη σε μια λογιστική αποτίμηση των εκκρεμοτήτων από τα 155 προαπαιτούμενα, αλλά και μα μετράει τα γεωμετρικώς διογκούμενα ληξιπρόθεσμα εν όψει των εκκαθαριστικών της εφορίας και των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ...

Προσεχώς οι όποιες πολιτικές αποφάσεις....

Γιώργος Αλεξάκης







 Πηγή:www.reporter.gr










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top