25 Φεβ 2015
0 σχόλια

Ποιες αλλαγές κρύβει η λίστα για το φορολογικό

11:38 π.μ.
Με πολλές αναφορές στην πάταξη του λαθρεμπορίου, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και της φορολογικής απάτης εγκρίθηκε το email της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Το κείμενο προαναγγέλλει βαθιές αλλαγές στη φορολογική πολιτική, καθώς αγγίζει θέματα ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος (και ειδικά των εκπτώσεων που προβλέπει η νομοθεσία) αλλά και θέματα φορολογικών ελέγχων. Προαναγγέλλεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και η επανεξέταση του πλαισίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπως η επανεξέταση του ορισμού της φορολογικής απάτης.
Δεν υπάρχει αναφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ γενική είναι και η αναφορά στο μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων. Χθες, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση αυτά τα δύο θέματα, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής.
Οι αλλαγές στο φορολογικό που ενσωματώνονται στο email που συνέταξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν ως εξής:  
  • Τι αναφέρει: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Τι σημαίνει: Η αναφορά ανοίγει θέμα συντελεστών ΦΠΑ. Κυβερνητικό στέλεχος διέψευδε χθες ότι θα τεθεί θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει και την αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία. Πληροφορίες ότι τέθηκε ζήτημα για επανεξέταση των συντελεστών σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, διαψεύστηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου.
  • Τι αναφέρει: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Τι σημαίνειΜε αυτή την αναφορά ανοίγει ο δρόμος για τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά και για την επανεξέταση των φορολογικών εκπτώσεων (πλέον έχουν απομείνει ελάχιστες). Το ζήτημα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ θα εξεταστεί από το κυβερνητικό συμβούλιο, όπως έλεγε χθες αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών
  • Τι αναφέρει: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος».
Τι σημαίνει: Προαναγγέλλεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία έτσι ώστε, συγκρινόμενα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στη φορολογική δήλωση, να αποκαλύπτουν πιθανά ίχνη φοροδιαφυγής.
  • Τι αναφέρει: «Η Ελλάδα δεσμεύεται να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στη φορολογική αμνηστία».
Τι σημαίνει: Ενδέχεται να επανεξεταστούν τα όρια των παραβάσεων τα οποία αν ξεπεραστούν θα οδηγούν στον χαρακτηρισμό της φορολογικής απάτης. Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει και με τις συνέπειες –διοικητικές και νομικές- που επισύρει η κάθε πράξη.
  • Τι αναφέρει: «Η Ελλάδα θα βάλει στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας».
Τι σημαίνει: Έχει ήδη εξαγγελθεί ότι από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, η κυβέρνηση προσδοκά 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα. Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ έχει ανεβάσει τον πήχη ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τα θέματα διαφθοράς αναφερόμενος στα προσδοκώμενα έσοδα από τις λίστες με τους υπόπτους φοροδιαφυγής. 



Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top