19 Φεβ 2015
0 σχόλια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει από την Ελλάδα να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine

11:08 π.μ.
- ''Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ήταν καλό αν επιβληθούν στην Ελλάδα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων για να αντιμετωπιστεί η «αιμορραγία» των τραπεζών'' φέρεται να διέρρευσαν στην Frankfurter Allgemeine Zeitung μέλη της Ευρωπαίκής Κεντρικής Τράπεζας
- ''Επειδή η προσωρινή παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία στο Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ'' τονίζεται με νόημα στο δημοσίευμα
- Το δημοσίευμα αυτό έρχεται στο φως λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δώσει μία μικρή ένεση ρευστότητας μόλις 3,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες
- Διαβάστε τι σημαίνει τόσο για τους απλούς καταθέτες όσο και για τις επιχειρήσεις η επιβολή μέτρων ελέγχου στην κίνηση κεφαλαίων
- Ο Ντράγκι πιέζει την Ελληνική κυβέρνηση αλλά και το Eurogroup με στόχο την επίτευξη συμφωνίας


«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλει από την Ελλάδα να επιβάλλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων» αναφέρεται ξεκάθαρα σε ρεπορτάζ της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Η FAZ, επικαλούμενη πηγές από την ΕΚΤ προσθέτει.
''Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν μεγάλες εκροές καταθέσεων ενώ από τον Δεκέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν τα 20 δισ. ευρώ. Κύκλοι της Κεντρικής Τράπεζας ανέφεραν ότι συζητήθηκε το γεγονός ότι ακόμα η Ελλάδα δεν έχει επιβάλει capital controls.
Το Δ.Σ της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα ήταν καλό αν επιβληθούν στην Ελλάδα έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων για να αντιμετωπιστεί η «αιμορραγία» των τραπεζών''.

Σύμφωνα πάντα με την FAZ στη συνεδρίαση της ΕΚΤ συζητήθηκε το εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και για πόσο ακόμα χρονικό διάστημα θα είναι.

Και αμέσως μετά στο δημοσίευμα προστίθεται με νόημα.
''Δεδομένου ότι η προσωρινή παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ''.

Τι σημαίνει ο όρος ''capital controls''
Ο όρος Capital controls που σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα συ-ζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ σημαίνει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.
Οι περιορισμοί αυτοί, που παίρνουν ποικίλες μορφές, δεν αφορούν μόνο εταιρείες και τις κινήσεις των λογαριασμών τους, αλλά και τους ιδιώτες και μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε περιορισμό στις αναλήψεις.
Στόχος τέτοιων κινήσεων είναι να αποτραπεί η έλλειψη ρευστότητας. 
Ο Ντράγκι πιέζει Ελλάδα και Ευρωζώνη για συμφωνία
Στην χθεσινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν τράβηξε τις ελληνικές τράπεζες από την πρίζα αφού έδωσε ακόμα μία μικρή ανάσα 3,3 δισ. ευρώ πηγαίνοντας κόντρα στους Γερμανούς και ειδικά τον επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Γ. Βάιντμαν ο οποίος ζητούσε ακόμα και περιορισμό του ELA.

Χορηγώντας ρευστότητα ως τις 4 Μαρτίου ο Ντράγκι προχωρά και πέρα από το πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβριουαρίου, κίνηση που δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένος να σπρώξει τις ελληνικές τράπεζες στο γκρεμό.Σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να δανειστούν από τον ELA ως 68,3 δις. ευρώ, ενώ έχουν ήδη δανειστεί άλλα 27 περίπου δις. από την κανονική γραμμή της ΕΚΤ.

Από την άλλη πλευρά η χορήγηση μόνο 3,3 δις. ευρώ επιπλέον, ποσό ανεπαρκές για 15 μέρες, δείχνει πως ασκεί πίεση και μάλιστα ασφυκτική στην ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές το συντομότερο δυνατό.

Κι΄ αυτό χωρίς συμφωνία αναμένεται να συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό (χθες κινήθηκαν μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων ευρώ) με αποτέλεσμα οι τράπεζες να βρεθούν σε πολύ μεγάλο κίνδυνο.
Όμως ο Ντράγκι δεν πιέζει μόνο την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη, αφού και για αυτήν οι επιπτώσεις από τυχόν κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα είναι ανυπολόγιστες.



Πηγή: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top