24 Νοε 2015
0 σχόλια

Εν κρυπτώ επιβλήθηκε προκαταβολικό bail in σε μετόχους και ομόλογα στις τράπεζες

8:59 π.μ.
Το πιο ακραίο bail in στην οικονομική ιστορία συντελέστηκε στις ελληνικές τράπεζες. 
Μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να αναφέρει ότι αποφεύχθηκε το bail in αλλά είναι το bail in είναι πραγματικότητα. 
Ενώ οι θεσμοί είπαν ότι bail in δεν μπορεί να υπάρξει στην Ελλάδα πριν τον Ιανουάριο του 2016 άρα οι τράπεζες πρέπει δήθεν να βιαστούν να ανακεφαλαιοποιηθούν το αργότερο έως τις 11 Δεκεμβρίου γιατί αυτή ήταν η τελική ημερομηνία.
Πίσω από την προπαγάνδα, πίσω από δήθεν αναφορές περί συστημικής ευστάθειας συντελέστηκε προκαταβολικά bail in σε μετόχους και ομολογιούχους.
Σήμερα θα παρουσιάσουμε ένα ευρύτερο σχέδιο εκβιασμού με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες που οργανώθηκε από τους θεσμούς με βασικό στόχο να συρθεί η Ελλάδα να αποδεχθεί όλα τα προαπαιτούμενα, να προχωρήσει ταχύτατα η αξιολόγηση και γενικώς η Ελλάδα να εναρμονιστεί πλήρως με τις επιταγές της ΕΕ.
Παρ΄ ότι η Ελλάδα και με τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ δουλοπρεπώς δέχεται τα πάντα, το bail in δεν αποφεύχθηκε τουναντίον εκ κρυπτώ επιβλήθηκε, ενεργοποιήθηκε στην Ελλάδα.
Το βασικό σχέδιο ήταν ότι με όχημα εκβιασμού τις τράπεζες και τον κίνδυνο bail in στους καταθέτες η κυβέρνηση σύρθηκε και διασύρθηκε στις διαπραγματεύσεις.
Σε κάθε περίπτωση ο εκβιασμός συνεχίζεται γιατί μπορεί οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιήθηκαν και με ιδιωτικά κεφάλαια – μόλις 5 δισεκ.  – αλλά ο ESM και οι θεσμοί μέσω των νέων μελών που θα τοποθετήσουν στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών θα ελέγχουν την οικονομία.
Ελληνική οικονομία ίσον τράπεζες, τις τράπεζες τις ελέγχουν ξένοι θεσμικοί αλλά ουσιαστικά τις ελέγχουν οι μηχανισμοί του ESM.
Ποια είναι τα δεδομένα;
Bail in σε μετόχους σημαίνει ότι μηδενίζονται οι μετοχικές αξίες. 
Εθνική τιμή ΑΜΚ 0,02 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία. 
Alpha bank 0,04 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία 
Eurobank 0,01 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία 
Πειραιώς 0,003 ευρώ μηδενίστηκε η μετοχική αξία.
Ότι δεν θα υπάρξει bail in στους μετόχους διαψεύστηκε παταγωδώς γιατί εκ κρυπτώ χωρίς την επίσημη διαδικασία ενεργοποίησης του μηχανισμού bail in τελικώς εφαρμόστηκε το bail in στους μετόχους.
Το ίδιο ακριβώς συνέβη και στους ομολογιούχους.
Περίπου 2,7 δισεκ. ομόλογα τραπεζών ενεπλάκησαν στην διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης καθώς μετατράπηκαν σε μετοχές.
Κατά μια σύμπτωση το bail in στους ομολογιούχους αναφέρει ότι οι ομολογιακοί τίτλοι θα μετατραπούν σε μετοχές υποχρεωτικά.
Υπό τον φόβο του bail in λοιπόν οι ομολογιούχοι σύρθηκαν και αποδέχθηκαν την εθελοντική συμμετοχή.
Άρα ουσιαστικά bail in είχαμε και στα ομολογιακά των τραπεζών.
Η κυβέρνηση όπως και η Τρόικα είχαν ξεγράψει τους μετόχους και ομολογιούχους και η μάχη ουσιαστικά δόθηκε για τους καταθέτες.
Η κυβέρνηση ήθελε με κάθε τρόπο να αποτρέψει το bail in των καταθετών κάτω και πάνω από 100 χιλιάδες ευρώ ενώ η Τρόικα χρησιμοποιούσε τις καταθέσεις ως μέσο εκβιασμού προς την Ελλάδα να υπογράψει όλα τα μέτρα, όπερ και εγένετο.
Ο εκβιασμός των καταθέσεων έπιασε η Τρόικα πέτυχε τον στόχο της και για την ώρα οι καταθέτες δεν θα εμπλακούν σε bail in.
Όμως ο τρόπος με τον οποίο κινήθηκε η Τρόικα αποδεικνύεται επικίνδυνος.
Αν λάθος υπολόγισαν το αρχικό σχέδιο των 25 δισεκ. κακώς αν όμως σκόπιμα ανέφεραν τα 25 δισεκ. καθώς ήξεραν ότι θα χρειαστούν οι τράπεζες πολύ λιγότερα τότε θα αποδείξουν ότι απλά εκβίασαν και εκφόβησαν την Ελλάδα κατά τρόπο προσβλητικό και απαράδεκτο διακυβεύοντας την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος.
Άρα στην Ελλάδα υπήρξε τελικώς bail in στις μετοχές και στα ομολογιακά εξέλιξη απαράδεκτη καθώς οι τράπεζες είχαν τις προϋποθέσεις έστω και ημιτελώς να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Ότι αποφασίστηκε να χάσει τα 40 δισεκ. το ΤΧΣ δηλαδή οι φορολογούμενοι πολίτες και οι τράπεζες να μηδενίσουν ώστε να αγοράσουν με 5 δισεκ. οι ξένοι περιουσία 345 δισεκ. μόνο προσβλητική μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η κυβέρνηση βέβαια μπορεί να υποστηρίζει ότι διαφύλαξε τις καταθέσεις μα οι καταθέσεις δεν ήταν διασφαλισμένες κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ;
Πόσοι είναι οι λογαριασμοί πάνω από 100 χιλ ευρώ όχι πάνω από 22 χιλιάδες.
Άρα εκ των πραγμάτων δόθηκε μια μάχη που εκ των πραγμάτων ήταν χαμένη.
Τελικώς bail in υπήρξε στην Ελλάδα με τον πιο ζημιογόνο, εξευτελιστικό και προσβλητικό τρόπο.
Όσον αφορά τις καταθέσεις, διασφαλίζονται μεν για τον ορατό μέλλον αρκεί να μην χρειαστούν οι τράπεζες νέα ανακεφαλαιοποίηση…

Πηγη: bankingnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top