26 Νοε 2015
0 σχόλια

«Σοκαρισμένος» ο Ομπάμα από βίντεο που δείχνει αστυνομικό να σκοτώνει Αφροαμερικανό έφηβο

10:00 π.μ.
«Συγκλονισμένος» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, από το βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να σκοτώνει με 16 σφαίρες έφηβο Αφροαμερικανό στο Σικάγο.
«Όπως πολλοί Αμερικανοί, έχω σοκαριστεί από τις εικόνες που δείχνουν πώς ο 17χρονος Λακάν ΜακΝτόναλντ έπεσε νεκρός από πυρά», έγραψε ο Ομπάμα στην επίσημη σελίδα του στο Facebook.
Σε βάρος του 37χρονου αστυνομικού Τζέισον Βαν Ντάικ απαγγέλθηκαν κατηγορίες την Τρίτη για «φόνο εκ προμελέτης», γιατί πυροβόλησε και σκότωσε τον ΜακΝτόναλντ τον Οκτώβριο του 2014.
Οι αρχές του Σικάγου απηύθυναν έκκληση για ηρεμία την Τρίτη πριν από τη μετάδοση του ιδιαίτερα σοκαριστικού βίντεο που δείχνει το θάνατό του εφήβου. Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους του Σικάγο από το βράδυ της Τρίτης και τρία άτομα συνελήφθησαν. Νέα συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ.
Στο μήνυμά του, ο πρόεδρος Ομπάμα ευχαριστεί τους κατοίκους που διαδηλώνουν "ειρηνικά", ενώ η χώρα σημαδεύεται εδώ και 18 μήνες από φυλετικές εντάσεις έπειτα από κρούσματα αστυνομικής βίας εναντίον μαύρων. Οι διαδηλώσεις μερικές φορές εξελίσσονται σε ταραχές, όπως στο Φέργκιουσον ή τη Βαλτιμόρη.
Σύμφωνα με την ανεξάρτητη βάση δεδομένων Police Data Project που συγκεντρώνει δημόσιες πληροφορίες, σε βάρος του Βαν Ντάικ εκκρεμούν ήδη 20 καταγγελίες, ανάμεσά τους δέκα για "υπερβολική χρήση βίας" και μια για "προσβολές ρατσιστικού, φυλετικού" χαρακτήρα.
Στο βίντεο, ο ΜακΝτόναλντ περπατά στη μέση του δρόμου κρατώντας ένα αντικείμενο στο χέρι του, ένα μαχαίρι, σύμφωνα με τις αρχές. Δείχνει να μην υπακούει στους αστυνομικούς που θέλουν να του κάνουν έλεγχο, παρότι ο έφηβος δεν κάνει καμία απειλητική χειρονομία. Ενώ ο έφηβος απομακρύνεται στην άκρη του δρόμου, ο αστυνομικός ανοίγει πυρ εναντίον του. Παρότι ο ΜακΝτόναλντ κείτεται στο έδαφος, ο αστυνομικός συνεχίζει να πυροβολεί εν ψυχρώ.
Συνολικά 14 έως 15 δευτερόλεπτα μεσολαβούν από την πρώτη έως την 16η και τελευταία βολή του αστυνομικού, σύμφωνα με την έρευνα.
Η έκθεση της νεκροψίας αναφέρει ότι ο έφηβος έφερε τραύματα από σφαίρα στο κεφάλι, το λαιμό, το θώρακα, τον ώμο, τον χέρι, την πλάτη και το μηρό.


Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top