25 Νοε 2015
0 σχόλια

Ένα ακραία εφιαλτικό σενάριο που κανείς έλληνας τραπεζίτης δεν θα ήθελε να βιώσει... ξανά

8:58 π.μ.
Ποιο είναι το σενάριο σενάριο τρόμου που κανείς τραπεζίτης δεν θα ήθελε να επιβεβαιωθεί;
Δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών του 2015 ήταν μια τεράστιας δοκιμασία για το σύστημα.
Μια δοκιμασία που κατέληξε στο εξής απίστευτο, δώσαμε για 5 δισεκ. τις ελληνικές τράπεζες σε ξένους, για 5 δισεκ. δώσαμε 345 δισεκ. assets τραπεζών. 
Το ΤΧΣ έχασε πλήρως τα κεφάλαια που επένδυσε αλλά οι τράπεζες παρέμειναν στον ιδιωτικό τομέα. 
Ποντάρουν στην στήριξη των μετόχων τους, στην σταθεροποίηση της οικονομίας και κυρίως στην επιτυχή διαχείριση των NPLs. 
Σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε ο τραπεζικός κλάδος μετά από 6 μαύρα χρόνια θα μπορούσε να δει φως καθώς είναι επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένος ή υπερκεφαλαιοποιημένος μαζί με τον αναβαλλόμενο φόρο. 
Ποιο θα ήταν όμως το εφιαλτικό σενάριο για το ελληνικό banking; 

Ένα σενάριο τρόμου που κανείς δεν θα ήθελε να επιβεβαιωθεί 

Κάποια στιγμή μέσα στο α΄ 6μηνο του 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει πάλι να παραπαίει, η εφαρμογή του μνημονίου προσκρούει σε τεράστια εμπόδια και η Ευρώπη με στόχο να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα….χτυπάει στο μαλακό υπογάστριο την χώρα που ονομάζεται τραπεζικός κλάδος. 
Εφευρίσκουν την άποψη – που είναι και ορθή - ότι ένας τραπεζικός κλάδος δεν μπορεί να διαθέτει 33 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 18 δισεκ. αναβαλλόμενο φόρο δηλαδή λογιστικά κεφάλαια. 
Έτσι λοιπόν υποχρεώνουν τις τράπεζες να επαναξιολογήσουν την κεφαλαιακή τους βάση κοινώς να στραφούν στους επενδυτές για να αναζητήσουν νέα κεφάλαια αντικαθιστώντας τον αναβαλλόμενο φόρο. 
Σε αυτή την περίπτωση τι θα συμβεί αν δεν υπάρχει ούτε ελαστικότητα στην προσαρμογή του αναβαλλόμενου φόρου;
Το τι θα συμβεί μας το περιγράφει ένας κορυφαίος τραπεζίτης 
«Πρωτίστως να πω ότι αν συμβεί – που δεν πιστεύω να συμβεί κάτι άλλο αρνητικό – τόσα έχει περάσει αυτός ο κλάδος δεν θα είμαι διοικητής τράπεζας.
Οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν αμέσως, οι ιδιώτες δεν θα ξαναβάλουν χρήματα σε πρωτογενή ανακεφαλαιοποίηση και η οικονομία θα πέσει πάλι σε ένα φαύλο κύκλο εσωστρέφειας.
Σε αυτό το σενάριο ούτε εμείς ζήσαμε καλά ούτε οι άλλοι καλύτερα»


Πηγή: bankingnews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Follow by Email

 
Toggle Footer
Top