23 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Γ. Προβόπουλος: Σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014

7:03 μ.μ.
την εκτίμηση πως «καθώς η αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται», η χώρα θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης από το 2014 προέβη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιώργος Προβόπουλος.
Μιλώντας στο συνέδριο «Η κρίση στη ζώνη του ευρώ» τόνισε ότι «παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετώπισε η Ελλάδα, τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και στο τραπεζικό σύστημα, η κατάσταση πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει προς το καλύτερο».
Ο κ. Προβόπουλος ανέφερε συγκεκριμένα πως «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και να ενισχυθεί έτσι η ανταγωνιστικότητά της» ενώ υπογράμμισε πως «η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την οικοδόμηση ενός ισχυρού και ανταγωνιστικού τραπεζικού συστήματος».
Εξέφρασε μάλιστα ιδιαίτερη ικανοποίηση, «διότι, μετά από τρία χρόνια βαθιάς κρίσης, η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος όχι μόνο έχει διαφυλαχθεί, αλλά και έχει ισχυροποιηθεί».
Όπως είπε, από την κορύφωση της κρίσης τον περασμένο Ιούνιο, τώρα οι τιμές των μετοχών έχουν υπερδιπλασιαστεί, οι διαφορές αποδόσεων των ομολόγων έχουν μειωθεί κατά 2.500 μονάδες βάσης και πλέον, οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα έχουν αυξηθεί κατά 12% περίπου, τα τραπεζογραμμάτια που είχαν αποθησαυριστεί επιστρέφουν σταδιακά στο τραπεζικό σύστημα, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 35%.
Ο κ. Προβόπουλος αφού αναφέρθηκε στα αίτια της κρίσης που εκδηλώθηκε στην Ελλάδα, σημείωσε μεταξύ άλλων πως η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν επιτευχθεί από οποιαδήποτε χώρα σε οποιαδήποτε χρονική περίοδο, ενώ σημείωσε πως το 2013 και το 2014 πρόκειται να εφαρμοστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, που ισοδυναμούν με 11,5% του ΑΕΠ, και σε δύο χρόνια θα αυξήσουν το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3% του ΑΕΠ.
«Θετικές ενδείξεις για φοροδιαφυγή - ιδιωτικοποιήσεις»
Επισήμανε ακόμη πως μετά από πολλές καθυστερήσεις, διαφαίνονται θετικές ενδείξεις και όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ενώ υπογράμμισε πως «τον περασμένο Νοέμβριο ανακοινώθηκαν από το Eurogroup περαιτέρω μέτρα που οδηγούν σε μείωση του χρέους, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο η κυβέρνηση αναμένει να επιτύχει κατά το τρέχον έτος».
Σε ό,τι αφορά την εξωτερική προσαρμογή, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε πως από το 2010 έως σήμερα η Ελλάδα έχει ανακτήσει το 80% της ανταγωνιστικότητας που έχασε τη δεκαετία 2011-2009 ως προς το κόστος έναντι των κυριότερων εμπορικών εταίρων της, ενω εκτίμησε πως έως το τέλος του τρέχοντος έτους θα έχει ανακτηθεί το σύνολο της απώλειας.
Όπως είπε, με αυτές τις βελτιώσεις της ανταγωνιστικότητας παρατηρείται τώρα τάση εξισορρόπησης της ελληνικής οικονομίας, ενώ σημείωσε πως η συμβολή των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών στο ΑΕΠ έχει ανέλθει από 18% το 2009 σε 25% το 2012 και προέβλεψε πως θα συνεχίσει να αυξάνεται.
 
Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, που είχε φθάσει στο 15% του ΑΕΠ το 2008, τόνισε ότι υποχώρησε κάτω του 3,5% πέρυσι και εκτίμησε πως θα συνεχίσει να μειώνεται. 

«Το τραπεζικό σύστημα ισχυροποιείται»
 
Αναφερόμενος στις τράπεζες και συγκεκριμένα στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης, που είναι σε εξέλιξη, είπε πως σύντομα το τραπεζικό σύστημα θα αποτελείται από τέσσερις επαρκώς κεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες και λίγες μη συστημικές τράπεζες.
«Έτσι, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γίνεται πιο συμπαγές και πιο αποδοτικό και θα αξιοποιηθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας, ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο και αποκτά ικανοποιητική κεφαλαιακή επάρκεια» τόνισε.
Πρόσθεσε πως το τραπεζικό σύστημα, μετά την ανακεφαλαιοποίηση και την αναδιάρθρωσή του θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί και πάλι στο ρόλο του, παρέχοντας χρηματοδότηση για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.
«Grecovery στη θέση του Grexit»
Καταλήγοντας ο κ. Προβόπουλος είπε πως παρά τις προβλέψεις περί του αντιθέτου, η Ελλάδα δεν βγήκε από τη ζώνη του ευρώ.
 
«Αντίθετα, είδα πρόσφατα στη θέση της λέξης GREXIT τη λέξη GRECOVERY», τόνισε, επισημαίνοντας πως «ως συνήθως, οι αγορές έχουν δίκιο, αλλά με λίγη καθυστέρηση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top