23 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: “Πράσινο φως” για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου

7:07 μ.μ.
Ορίζοντας ως απαραίτητη προϋπόθεση την συμμετοχή του στις συνομιλίες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε το "πράσινο φως" για την έναρξη των εμπορικών διαπραγματεύσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΗΠΑ.

"Αυτό το Ψήφισμα πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους το Συμβούλιο και η Επιτροπή, αφού το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει την τελική του έγκριση μόνο εφόσον υπάρξει θετικός αντίκτυπος για τις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τους πολίτες μας", τόνισε ο εισηγητής της έκθεσης για το θέμα αυτό, Πορτογάλος ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών Βιτάλ Μορέιρα.

Στο Ψήφισμα υπογραμμίζεται ακόμη ότι, "καμία συμφωνία στο πλαίσιο των συζητήσεων δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς τη συγκατάθεση" του Κοινοβουλίου και ότι "οι θέσεις του Ευρωκοινοβουλίου θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη σε όλα τα στάδια".

Με βάση το σκεπτικό του Ψηφίσματος, αναμένεται ότι μία εμπορική συμφωνία ΕΕ - ΗΠΑ θα δημιουργήσει νέες δυνατότητες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και ειδικότερα για τις μικρές και μικρομεσαίες.

Προς τούτο συστήνεται στην Κομισιόν να ζητήσει πλήρη πρόσβαση για τις ευρωπαϊκές εταιρίες στη αγορά δημόσιων συμβάσεων των ΗΠΑ, καθώς και άρση των υφιστάμενων περιορισμών των ΗΠΑ στους ευρωπαϊκούς πάροχους ναυτιλιακών υπηρεσιών, οικονομικών υπηρεσιών και υπηρεσιών αεροπορικών μεταφορών και ιδιαίτερα αναφορικά με την ξένη ιδιοκτησία των αερογραμμών.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ιδιαίτερα ότι, κατά την διάρκεια των υπό έναρξη συνομιλιών, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική μέριμνα από την πλευρά της ΕΕ, έτσι ώστε να υπάρξει προφύλαξη για την ασφάλεια των τροφίμων και ειδικότερα τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και την κλωνοποίηση, για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της βασιζόμενης στη γνώση οικονομίας της ΕΕ καθώς και για το σύστημα γεωγραφικής ένδειξης προέλευσης και "ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των προσωπικών δεδομένων".

Υπερψηφίζοντας, τέλος, μία χωριστή έκθεση η Ολομέλεια ζήτησαν να αποκλειστούν από τις συνομιλίες για μια εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ, οι υπηρεσίες πολιτιστικών και οπτικοακουστικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων και των Διαδικτυακών υπηρεσιών προκειμένου να προστατευθεί η πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
ΠΗΓΗ: newsit.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top