24 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Κύπρος: Δραματική μείωση εσόδων στο τετράμηνο

1:50 μ.μ.
Μειωμένα κατά 59 εκατ. ευρώ παρουσιάζονται τα κρατικά έσοδα στην Κύπρο το πρώτο τετράμηνο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) του υπουργείου Οικονομικών, οι εισπράξεις καταγράφουν μείωση 10%, την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2013, στα 526,9 εκατ. ευρώ από 586,1 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Η εξέλιξη αποδίδεται από το ΤΕΠ στις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο. Μέχρι το Φεβρουάριο του 2013 καταγραφόταν αύξηση 10%.
Η μεγαλύτερη μείωση, που έφθασε τα 30,4 εκατ. ευρώ, σημειώθηκε στις εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων καθώς μειώθηκαν στα 7,4 εκατ. ευρώ από 37,9 εκατ. ευρώ, ενδεχομένως λόγω της υψηλής περυσινής βάσης.
Οι μειώσεις μισθών και η ανεργία φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τις εισπράξεις φόρων από ιδιωτικούς υπαλλήλους, που μειώθηκαν κατά 19,2 εκατ. ευρώ.
Σημαντική επίδραση είχαν και οι μισθολογικές μειώσεις στο δημόσιο, όπου παρατηρείται μείωση των εσόδων κατά 14,7 εκατ. ευρώ. Μείωση 15,4 εκατ. ευρώ σημειώθηκε και στις εισπράξεις από τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών λόγω της καθίζησης στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ κατά 7,1 εκατ. ευρώ μειωμένες ήταν και οι εισπράξεις από τον εταιρικό φόρο.
Αντίθετα, αύξηση που έφθασε τα 17,8 εκατ. ευρώ κατέγραψαν οι εισπράξεις από την έκτακτη εισφορά άμυνας, ανεβαίνοντας στα 202,6 εκατ. ευρώ από 184,8 εκατ. ευρώ.
Η μείωση μισθών στον δημόσιο τομέα απέφερε έσοδα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ η έκτακτη εισφορά στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα πρόσθεσε 9,7 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έναντι6,9 εκατ. πέρυσι.
 

Πηγή: ΑΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top