24 Μαΐ 2013
0 σχόλια

Ντράγκι: Οι αγορές εμπιστεύονται και πάλι το ευρώ

10:38 π.μ.
H Οικονομική και Νομισματική Ένωση μπορεί να βγει ενισχυμένη από την κρίση, εάν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και οι εθνικοί εγωισμοί δεν υπερισχύσουν, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Ήδη σήμερα η ευρωζώνη είναι σταθερότερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο, τόνισε σε ομιλία του στο Λονδίνο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι μετά την βαθιά χρηματοοικονομική και οικονομική κρίση, η Ευρώπη άρχισε να ισχυροποιείται και να κάνει νέα βήματα στην κατεύθυνση της ολοκλήρωσής της.
«Η απάντηση στην κρίση δεν ήταν λιγότερη Ευρώπη, αλλά περισσότερη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Μάριο Ντράγκι, σχεδόν δέκα μήνες μετά την ιστορική ομιλία στα τέλη Ιουλίου του 2012, στο Λονδίνο, όπου διακήρυξε ότι η ΕΚΤ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να σώσει το ευρώ.

«Η ΟΝΕ είναι σταθερότερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο»


Η δήλωση αυτή σε συνάρτηση με την δέσμευση για την απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ επέφερε ηρεμία στις κεφαλαιαγορές και οδήγησε στη σταδιακή αποκλιμάκωση της «ευρωκρίσης».
Τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης υπογραμμίζει ότι τα μέτρα της ΕΚΤ, σε συνάρτηση με τα πρώτα βήματα προς την τραπεζική ένωση και οι μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζουν οι χώρες της κρίσης έσωσαν την ευρωζώνη που πριν από έναν χρόνο βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού.
«Μπορούμε σήμερα δικαίως να πούμε ότι η ΟΝΕ είναι σταθερότερη από ό,τι πριν από έναν χρόνο. Ακόμη και οι επενδυτές στις κεφαλαιαγορές είναι πλέον πεπεισμένοι ότι το ευρώ είναι ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Μάριο Ντράγκι επανέλαβε ότι οι Ευρωπαίοι δεν επιτρέπεται να είναι ικανοποιημένοι με αυτά που έχουν πετύχει. Τόσο η ΕΕ όσο και η ευρωζώνη θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες για την ολοκλήρωσή τους, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΚΤ και πρόσθεσε με έμφαση: «Είμαι βέβαιος ότι οι δημοκρατίες μας έχουν τη βούληση και την αποφασιστικότητα να βρουν έναν κοινό δρόμο προκειμένου να ενισχύσουν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, έτσι ώστε αυτοί να παραμείνουν και για τις επόμενες γενεές πηγή ειρήνης και ευημερίας, όπως ήταν και για μας». 
ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top