13 Μαρ 2014
0 σχόλια

Ίντερνετ: Τα υποθαλάσσια καλώδια που "συνδέουν" τον πλανήτη

11:58 π.μ.
Με το πέρασμα των ετών ολόενα και περισσότερα υποθαλάσσια δίκτυα αναπτύσσονται, με στόχο τη διεύρυνση της διαδικτυακής επικοινωνίας σε παγκόσμια κλίμακα. Τα καλώδια οπτικής ίνας αποτελούν το νέο τρόπο επέκτασης των δικτύων, βασιζόμενα στις υψηλές ταχύτητες. Ο διευθυντής ερευνών της εταιρείας Alan Mauldin, αναλύει στο CNN το εγχείρημά του. 
CNN: Είμαστε απόλυτα εξαρτώμενοι από τα υποβρύχια καλώδια;
Alan Mauldin: Ναι, όσον αφορά τις διεθνείς επικοινωνίες. Πάνω από το 99% της πληροφορίας διανέμεται μέσω των υποθαλάσσιων καλωδίων. Υπάρχει μία κοινή αντίληψη, σύμφωνα με την οποία οι δορυφόροι αποτελούν το μέλλον της μεταφοράς της πληροφορίας, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, τουλάχιστον για την ώρα. Οι δορυφόροι χρησιμοποιούνται για αναμετάδοση και αποδεικνύονται πιο χρήσιμοι για αγροτικές ή πολύ απομακρυσμένες περιοχές. Το κύριο πλεονέκτημα των καλωδίων είναι το χαμηλό κόστος. Μπορούν να μεταφέρουν τεράστια ποσότηα πληροφορίας σε αντίθεση με το δορυφόρο.
CNN: Γιατί το δίκτυο των καλωδίων αναπτύσσεται ραγδαία;
Alan Mauldin: Τα καλώδια έχουν αποτελέσει τον κύριο τρόπο μεταφοράς δεδομένων από την ίδρυση του 'Ίντερνετ. Η αλλαγή που παρατηρείται είναι πως κατασκευάζονται περισσότερα σε περιοχές που μέχρι πριν δεν υπήρχαν. Υπάρχει ακόμη αρκετός χώρος για καινούργια καλώδια σε ανεπτυγμένες διαδρομές και χρειαζόμαστε νέα διακλαδώσεις μετάδοσης σε περίπτωση που κάποια από αυτά σπάσουν.
CNN: Ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα που ανακύπτουν;
Alan Mauldin: Το 75% των σφαλμάτων οφείλονται σε εξωγενείς παράγοντες όπως ψάρεμα και αγκυροβολήσεις πλοίων. Παίζουν ρόλο και γεωλογικά φαινόμενα, π.χ. υποθαλάσσιοι σεισμοί, κατολισθήσεις και τυφώνες. Κατά τη διάρκεια του Τσουνάμι στην Ιαπωνία το 2011, διεκόπη προσωρινά η λειτουργία των μισών καλωδίων, αλλά οι χειριστές ήταν σε θέση να τα "επαναδρομολογήσουν" μέσω διαφορετικών διαδρομών. Την προηγούμενη άνοιξη, σημειώθηκε εκτεταμένη ζημιά στα καλώδια που συνδέουν την ανατολική Αφρική με την Ευρώπη. Ωστόσο πάνε πολλά χρόνια από ένα εκτεταμένο black out.
CNN: Πόσο είναι το εύρος της ζημιάς; Alan Mauldin: Τα τελευταία χρόνια οι χώρες που έχουν υποστεί φθορές στην διαδικυακή τους πρόσβαση είναι εκείνες που είχαν ένα - δύο καλώδια σε ετοιμότητα. Οι αφρικανικές χώρες εκτίθενται σαφώς περισσότερο στον κίνδυνο αν υπάρξει διακοπή. Καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια, ώστε τα περισσότερα κράτη να εξασφαλίσουν πλέον πολλαπλά μονοπάτια. Νησιά όπως το Βασίλειο τον Τόνγκα διαθέτουν μόνο ένα καλώδιο, οπότε αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα...

CNN: Υπάρχει επαρκής χώρος για την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των καλωδίων;
 Alan Mauldin:Yπάρχει ακόμη αρκετός χώρος που προσφέρεται για  ανάπτυξη. Στην περιοχή του Ατλαντικού υπάρχουν 13 καλώδια. Οι χειριστές εξοπλίζουν διαρκώς τις υποθαλάσσιες αρτηρίες, ώστε να μεταφέρουν περισσότερα δεδομένα. Από το 2003, δεν έχουν προστεθεί άλλα καλώδια στην περιοχή του Ατλαντικού.

CNN: Ποιο είναι το κόστος της σύνδεσης;
Alan Mauldin:Το τελευταίο καλώδιο που τοποθετήθηκε στην πλευρά του Ατλαντικού κόστισε 300 εκατομμύρια δολάρια, ενώ στην Ασία 400.Το κόστος αποτελεί συνάρτηση του μήκους αλλά και των χιλιομέτρων που αυτά καταλαμβάνουν στη στεριά. Ένα πολύπλοκο καλώδιο που καταλήγει στη στεριά 10 χωρών με χιλιάδες χιλιόμετρα ανά σύνδεσμο, θα κοστολογηθεί διαφορετικά και πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό καλώδιο.
CNN: Πόσο κατατοπιστικός είναι ο παγκόσμιος χάρτης απεικόνισης υποθαλάσσιων καλωδίων; Τι λείπει;
Ο χάρτης μας ανανεώνεται συνεχώς. Απεικονίζονται όλα τα εν λειτουργία καλώδια και λαμβάνουμε κατά καιρούς υλικό από ανθρώπους που μας λένε με ακρίβεια τι δεν έχουμε συμπεριλάβει ως τώρα. Σίγουρα ο χάρτης δεν είναι τέλειος - υστερεί σε μικρότερα εγχώρια καλώδια - αλλά αναδεικνύεται σε κάτι παραπάνω από χρήσιμος για τα διεθνή συστήματα. Ο χάρτης συμπεριλαμβάνει επίσης καλώδια που θα επεκταθούν ή θα σχεδιαστούν εκ νέου.



Πηγή:www.reporter.gr



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top