13 Μαρ 2014
0 σχόλια

Happy birthday! 25 ετών ο Παγκόσμιος Ιστός που απογείωσε το Internet

12:00 μ.μ.
Σήμερα, ο Παγκόσμιος Ιστός (World Wide Web ή WWW) γίνεται 25 ετών, καθώς στις 12 Μαρτίου 1989 ο άγνωστος- και μετέπειτα τιμηθείς με τον τίτλο του Σερ- Βρετανός επιστήμονας της πληροφορικής Τιμ Μπέρνερς- Λι, που τότε εργαζόταν στο CERN, παρουσίασε ξαφνικά σε μία τεχνική εργασία- ορόσημο την ιδέα του για έναν νέο εύκολο τρόπο, με τον οποίο οι χρήστες του Διαδικτύου θα μπορούσαν να αποκτούν πρόσβαση σε αρχεία και ιστοσελίδες.
Εκείνη η ημερομηνία θεωρείται η ημέρα γέννησης του Ιστού. Μπορεί το Διαδίκτυο να είχε δημιουργηθεί αρκετά χρόνια νωρίτερα (ως σύστημα ενδοεπικοινωνίας του αμερικανικού στρατού) όμως μόνο όταν συνδυάστηκε με τον Παγκόσμιο Ιστό άνοιξε ο δρόμος για να γίνει το παγκόσμιο φαινόμενο που γνωρίζουμε σήμερα. 

Η ιδέα του Μπέρνερς- Λι, που έφερε τον καθόλου εντυπωσιακό τίτλο «πρόταση για την πληροφοριακή διαχείριση», τότε θεωρήθηκε μάλλον υπερβολικά τολμηρή και δεν της δόθηκε η δέουσα σημασία. Ετσι αρχικά αγνοήθηκε από τους συναδέλφους του στο CERN, αν και αργότερα τέθηκε σε (διστακτική) εφαρμογή.
 
Το 1995 η Microsoft κυκλοφόρησε τον πρώτο Internet Explorer και σήμερα περίπου 2,7 δισεκατομμύρια κάτοικοι της Γης (περίπου το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού) είναι συνδεμένοι στο Διαδίκτυο, αξιοποιώντας τις μεγάλες δυνατότητες του Ιστού.
 
Τα θεμέλια για το Διαδίκτυο ως ένα δίκτυο διασυνδεμένων υπολογιστών είχαν τεθεί από το 1969 με τη δημιουργία- ουσιαστικά από τον στρατό των ΗΠΑ- του δικτύου ARPAnet. Σήμερα, δύσκολα μπορεί κανείς- μικρός ή μεγάλος- να φανταστεί τη ζωή του χωρίς το Διαδίκτυο. Όμως, δεν το βλέπουν όλα τα καθεστώτα του πλανήτη το ίδιο θετικά, γι' αυτό η μάχη για την πραγματικά παγκόσμια επικράτηση του Ιστού του Διαδικτύου δεν έχει πραγματικά τελειώσει.

Με την αφορμή των «γενεθλίων» του Παγκόσμιου Ιστού, η βρετανική Independent, παρουσιάζει φωτογραφίες από όταν μερικές από τις πιο αγαπημένες ιστοσελίδες παγκοσμίως ήταν ακόμα... μωρά.

Αυτές είναι λοιπόν οι «παιδικές εικόνες» των Wikipedia, Yahoo, YouTube, Myspace, Google, Amazon, BBC, κ.ά.

 

 

 

 

 

 



Πηγή:www.reporter.gr



Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top