27 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Ψύχραιμες οι αγορές από την «έφοδο» των αντιευρωπαϊστών

10:35 π.μ.

Παρά τη μεγάλη άνοδο των εχθρικών προς την Ευρώπη κομμάτων, οι αγορές δεν έδειξαν να επηρεάζονται. Το ερώτημα είναι ποιές θα είναι οι επιπτώσεις μακροπρόθεσμα από την έλλειψη εμπιστοσύνης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία έδρα στις πέντε θα καταλαμβάνει βουλευτής από ακροδεξιά, εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά κόμματα. Ο συνολικός αριθμός των εδρών είναι 140 στις 751. Ο πιο ισχυρός «σεισμός» προήλθε από τη Γαλλία και τη Μ. Βρετανία.
«Ήταν ένα σοκ, μια δύσκολη στιγμή για τη Γαλλία», σχολίασε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μάνουελ Βαλς. Στη Βρετανία θριάμβευσε το ευρωφοβικό Ukip και στην Ελλάδα κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα με επικριτική στάση απέναντι στην Ε.Ε.
Δεν υπάρχει λόγος για πανικό
Παρ’ όλα αυτά, οι επενδυτές στις χρηματαγορές δεν είδαν κάποια αιτία για να πανικοβληθούν, μιας και τα υπόλοιπα 2/3 των εδρών καταλαμβάνουν εκπρόσωποι καθιερωμένων κομμάτων, όπως είναι οι συντηρητικοί και οι σοσιαλδημοκράτες.

 Ο οικονομολόγος Τόμας Γκίτσελ συνόψισε το κλίμα σε μια φράση: «Η φιλοευρωπαϊκή πορεία στο Στρασβούργο δεν κινδυνεύει». Ο Φέρντιναρντ Φίχτνερ, εμπειρογνώμονας σε θέματα πορείας οικονομίας στο Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Βερολίνου είδε το αποτέλεσμα μέσα από πρίσμα της συνέχειας: «Για τη γερμανική και ευρωπαϊκή οικονομία το αποτέλεσμα είναι πολύ ευνοϊκό. Αφήνει μεγάλο περιθώριο για να υποθέσει κανείς ότι η διαδικασία ενσωμάτωσης και η θεσμική αναδιαμόρφωση της οικονομικής ένωσης θα συνεχιστεί. Η νέα πολιτική κατάσταση θα συμβάλει ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία και στις χρηματαγορές».
Την ίδια άποψη διατυπώνει και ο Κρίστοφ Βάιλ σε μια εκλογική ανάλυση που έκανε για την Commerzbank. Αυτό που τον προβληματίζει, όμως, είναι οι συνέπειες μακροπρόθεσμα από τη μεγάλη δυσπιστία των ευρωπαίων απέναντι στους πολιτικούς θεσμούς. Κι αυτό, όπως τονίζει, θα δυσκολέψει τις προσπάθειες μακροπρόθεσμης εξασφάλισης της βιωσιμότητας του ευρώ.
Τομή το αποτέλεσμα
Ο Ρόμπερτ Χάλβερ έκανε τη δική του εκλογική ανάλυση για την επενδυτική τράπεζα Baader: «Τα αντιευρωπαϊκά κόμματα θα προσπαθήσουν φυσικά να σαμποτάρουν την Ευρωζώνη. Αλλά το κίνημα της πλειοψηφίας των 2/3 είναι ισχυρότερο. Γι’ αυτό και η διάσωση του ευρώ θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές και θα δούμε μάλιστα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να μεταβάλλεται σε όργανο λήψης αποφάσεων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για μέτρα επιθετικής νομισματικής πολιτικής του Μάριο Ντράγκι».
Ο Μάρτιν Βανζλέμπερ, διευθυντής του Γερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου προειδοποιεί τα μηνύματα των αντιευρωπαϊστών να μην περάσουν απαρατήρητα: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έγινε τίποτα. Η γραφειοκρατία θα πρέπει να αλλάξει. Θέλουμε η Ευρώπη να δώσει περισσότερη προσοχή στην ανταγωνιστικότητα και να υιοθετεί λιγότερο γραφειοκρατικούς νόμους».





Πηγή: naftemporiki

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top