29 Μαΐ 2014
0 σχόλια

Η Σαουδική Αραβία κρύβει επενδυτικές ευκαιρίες

10:36 π.μ.
Την προσοχή στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που κρύβει η Σαουδική Αραβία, προκειμένου να τις εκμεταλλευτούν ελληνικές εταιρείες, εφιστά με έγγραφό του, το γραφείο της Ελληνικής Πρεσβείας στη Τζέντα, το οποίο έχει ήδη αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Τα στοιχεία του βασίζονται στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για τη συγκεκριμένη αγορά.
Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αξιολογεί θετικά τις επιδόσεις της Σαουδαραβικής Οικονομίας, ενώ επικροτεί τις πολιτικές που εφαρμόζει η Σαουδαραβική Κυβέρνηση, αναφορικά με τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών και την περαιτέρω ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας.
arabiabus280514
Σύμφωνα με αναλυτικές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομάδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Σαουδική Αραβία, Tim Callen, αρμοδίου για τις εξελίξεις και την γενικότερη εικόνα της Σουδαραβικής Οικονομίας, προκύπτει ότι η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να κατέχει στρατηγικό ρόλο, αναφορικά με την σταθεροποίηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου γεγονός που συμβάλλει θετικά στις προοπτικές και τη γενικότερη κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Στις δεκαήμερες διαβουλεύσεις και από τις επαφές της Ομάδος του Διεθνούς Οικονομικού Οργανισμού με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και ανώτερα και ανώτατα διευθυντικά στελέχη του ιδιωτικού τομέα προκύπτουν τα εξής:
  • Για την διετία 2014-2015 η Σαουδαραβική Οικονομία θα συνεχίσει να παρουσιάζει τους έντονα αναπτυξιακούς ρυθμούς, ανάπτυξη που αναμένεται να σταθεροποιηθεί στο 4% περίπου. Ο έλεγχος των δημοσίων δαπανών και η ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα αποτελούν τις δύο βασικές συνισταμένες των θετικών αυτών εξελίξεων ενώ παράλληλα ελαχιστοποιούν τους όποιους κινδύνους επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας.
  • Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
  • Η Σαουδική Αραβία εξακολουθεί να λειτουργεί ως παράγων σταθερότητας και αποκλιμάκωσης των οποιωνδήποτε πιέσεων ή απορρυθμίσεων που μπορούν να παρουσιασθούν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου.
  • Εξακολουθεί επίσης να είναι παράγων σταθερότητας και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, μέσω κυρίως της γενναίας οικονομικής βοήθειας που παρέχει σε φτωχότερες χώρες, ενώ τα μεταναστευτικά εμβάσματα των αλλοδαπών που ζούν και εργάζονται στη χώρα αποτελούν σημαντική πηγή ενίσχυσης των οικονομιών των χωρών καταγωγής τους.
  • Σημαντική πρόοδος παρατηρείται στο φιλόδοξο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων της Σαουδαραβικής κυβέρνησης καθώς και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της ανάπτυξης και διαφοροποίησης της οικονομίας και στην δημιουργία μεγαλύτερης απασχόλησης ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία κυρίως των νέων. Το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στηρίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των υποδομών, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την ενίσχυση της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης και των ικανοτήτων που απαιτούνται για διάφορες θέσεις εργασίας, συγχρόνως με την αύξηση των θέσεων εργασίας για Σαουδάραβες στον ιδιωτικό τομέα.
arabiabuss280514
Οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη πορεία της Σαουδαραβικής Οικονομίας συνοψίζονται στα ακόλουθα:
  • Αναμένεται περαιτέρω μείωση του πλεονάσματος του προϋπολογισμού για το 2014 κυρίως λόγω της αύξησης των δημοσίων δαπανών. Η επιβράδυνση της αύξησης των δημοσίων δαπανών αποτελεί βασική προϋπόθεση ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος εμφάνισης ελλειμμάτων στον προϋπολογισμό.
  • Το σημαντικό πλεόνασμα το οποίο έχει δημιουργηθεί αποτελεί σημαντικό προστατευτικό μέσο για την Σαουδαραβική Οικονομία σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων, όπως για παράδειγμα, απότομη μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου ή οποιασδήποτε αποσταθεροποίησης η οποία πιθανόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες αναταράξεις στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.
arabiabussine280514
Προς τούτο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, προκειμένου ελαχιστοποιήσει τους όποιους κινδύνους ή άλλους αστάθμητους παράγοντες, αναφορικά με την διαχείριση των εσόδων από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και την αστάθεια που παρουσιάζουν, προχωρά σε σταδιακές μεταρρυθμίσεις όπως:
  • ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου,
  • περαιτέρω μεταρρύθμιση του πλαισίου σύνταξης και εκτέλεσης του κεντρικού προϋπολογισμού με την καθιέρωση σύνταξης μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού,
  • καθιέρωση νέου πλαισίου άσκησης και εφαρμογής της νομισματικής και μακροοικονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει στην ενίσχυση και περαιτέρω αποτελεσματικότητα του ισχύοντος φορολογικού πλαισίου.
Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
 


 



 Πηγή:www.reporter.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Toggle Footer
Top